Κυρίαρχος του «8»

Κυρίαρχος του «8»

Και γιατί να μην συνεχίσει στην εντεκάδα του Ολυμπιακού ο Χρήστος Μουζακίτης, όταν ως εδώ…

Ένα ξεγυρισμένο 68,4% (13/19) στις περίφημες «επιθετικές» πάσες που αποτελούν μάλλον το πιο σπουδαίο ζητούμενο της εποχής για τους box to box του Ολυμπιακού της Super League. Η πρώτη του ασίστ –που με θάρρος παραδέχτηκε ότι προέκυψε μάλλον τυχαία-. Μα κυρίως: Αυτή η ψυχραιμία, απόδειξη της ωριμότητας που αποτελεί το ποδοσφαιρικό σήμα κατατεθέν του.

Τι και αν δεν έχει ακόμη δίπλωμα οδήγησης και άλλα προνόμια της ενήλικης ζωής. Ο Χρήστος Μουζακίτης την Κυριακή κόντρα στον Ατρόμητο ήταν η πιο αποτελεσματική δοκιμή «8» που ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ έκανε τον τελευταίο καιρό. Καλύτερο δείγμα γραφής από τον Σεπτέμβρη του Μάρκο Στάμενιτς, του Ντάνι Γκαρθία, του Σέρχιο Ολιβέιρα. Γιατί να μην κρατήσει άρα τη θέση του στο αρχικό σχήμα και αύριο κόντρα στη Μπράγκα.

Διαβάστε επίσης: Ooh… Lala μια Μπρεστ (vids)

Το έχει αποδείξει κατ επανάληψη ο Βάσκος ότι σκέφτεται αποκλειστικά ποδόσφαιρο. Ούτε πως σε λένε, ούτε πόσο είσαι. Υπάρχουν αποδείξεις και εδώ σε αυτούς τους οκτώ μήνες της ελληνικής του περιπέτειας. Υπάρχουν και μεγάλοι και τρανοί στην Ισπανία που ακόμη θυμούνται με ευγνωμοσύνη το ανοιχτό του μυαλό: Τα έλεγε προ ημερών ο Μαρκ Κουκουρέγια στα φώτα της «Desmarque». «Ήταν εκείνος που μου έδωσε την ευκαιρία να παίξω στην Primera Division. Πόνταρε σε εμένα, όταν άλλοι δεν με πίστευαν. Μου έδωσε αυτοπεποίθηση», ήταν κάποια από τα λόγια του 24χρονου πρωταθλητή Ευρώπης με την Ισπανία.

Έχει ένα… άλμπουμ με 18χρονους και 19χρονους ο Μεντιλίμπαρ: Σημαντικούς ποδοσφαιριστές που πήραν από εκείνον την πρώτη ευκαιρία σε μια κατάσταση που δεν είναι όσο απλή φαίνεται. Πως το λένε εκείνο το «τρομακτικό» οι προπονητές στις ακαδημίες θέλοντας να ετοιμάσουν τα παιδιά για το περίφημο gap; «Μπορεί να χρειαστεί να δουλεύεις μια ζωή για μια ευκαιρία, και ένα απόγευμα για να πετάξεις τη δουλειά αυτή στα σκουπίδια».

Σε όλους αρέσουν τέτοιες ιστορίες και σε τελική ανάλυση είναι και «αβάντα» για τον προπονητή. Θα λέει ας πούμε ο Πάουλο Μπέντο ότι χάρη σε εκείνον είδαμε τον Ρέτσο στα 18 να παίζει για πέντε ή ο Μίτσελ ότι εκείνος πριν από δύο χρόνια άλλαξε τη ζωή του Ανδρέα Ντόι κλπ. Τα ρίσκα όμως δεν είναι δωρεάν. Όση συμπάθεια και αν έχεις σε μια εντεκάδα με πέντε της ακαδημίας –Τζολάκης, Ρέτσος, Αποστολόπουλος, Μουζακίτης, Κωστούλας- σαν αυτή του Ολυμπιακού με τον Ατρόμητο, αργά ή γρήγορα συντονίζεσαι με τη σκέψη ότι πρόκειται για πρωτάθλημα: Και σε αυτό μετρούν μόνο οι νίκες

Εδώ λοιπόν η κουβέντα πηγαίνει παρακάτω. Ποιος είναι στα αλήθεια έτοιμος.

Ο Μπάμπης Κωστούλας που είναι 17 και… τρομοκρατεί εδώ και δύο χρόνια τους στόπερ στη Super League U19 ως εδώ παίζει καλύτερα από τον Ρομάν Γιάρεμτσουκ. Ο «17 και βάλε» Μουζακίτης καλύτερα από τους άλλους box to box χαφ. Πιθανότατα σε ένα μήνα να είναι αλλιώς. Δεν αμφιβάλει κανείς για την ποιότητα του Ολιβέιρα, ούτε παραβλέπει ότι η εμπλοκή του Γιαζιτσί μπορεί να αλλάξει σχηματισμό, ιδέες και θέσεις στα μισά του γηπέδου. Τώρα όμως η ιστορία τα λέει αλλιώς. Και μακάρι στη σεζόν των 100 γενεθλίων ο Ολυμπιακός να είναι σε θέση να κάνει ένα τέτοιο δώρο στο κοινό του: να βγάλει στην… πίστα και τα άλλα παιδιά του. Τον Φάνη Μπακούλα που το καλοκαίρι στα φιλικά έδειξε και εκείνος μια χαρά, τον Ισίδωρο Κουτσίδη, τον Αντώνη Παπακανέλλο κλπ.

Α! Και κάτι για τον κόσμο. Για όλους εμάς που βολικά κοιτάζουμε από απόσταση. Τους «μικρούς» τους υποστηρίζεις no matter what όχι à la carte. Ο δύο μήνες πιο μικρός του Μπάμπη Κωστούλη, Λεμίν Γιαμάλ φέτος στα πρώτα 10 ματς της σεζόν έχει 5 γκολ- 5ασίστ και οδηγεί τη Μπαρτσελόνα. Πέρσι είχε 7-9 σε όλη τη σεζόν αλλά δεν σκέφτηκε κανείς να σταματήσει να παίζει γιατί δεν σκοράρει πολύ. Έκανε 50 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις και η Μπάρτσα σε ένα πρωτάθλημα που παίζουν δύο στην Ισπανία πέρσι έχασε τον τίτλο από τον χειμώνα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ