Το μεγαλύτερο επίτευγμα του Μεντιλίμπαρ αυτό το καλοκαίρι

Οποιος έρχεται είτε είναι νεαρός από την Κ19 είτε έρχεται από ομάδες του εξωτερικού προσαρμόζεται και δείχνει υψηλό βαθμό αφομοίωσης.

Ετσι συνηθίζεται στα φιλικά κατά την περίοδο της προετοιμασίας. Τα θετικά μεγεθύνονται και τα αρνητικά υποβαθμίζονται. Δεκάδες καλοκαίρια το ίδιο σκηνικό. Και παρά τις διαψεύσεις που έρχονται τον χειμώνα το άλλο καλοκαίρι πάλι τα ίδια. Ο ενθουσιασμός για ένα καλό αποτέλεσμα ή μια καλή ατομική εμφάνιση επισκιάζει όλα τα άλλα και πολλές φορές οδηγεί σε λανθασμένα συμπεράσματα.

Τα σημειώνω όλα αυτά την ώρα που η γενική μου εντύπωση από όσα είδαμε στα φιλικά παιχνίδια προετοιμασία του Ολυμπιακού είναι θετική. Είναι θετική γιατί οι ερυθρόλευκοι έδωσαν τα φιλικά με μια ομάδα καινούρια.

Ας μη σοκάρει η διαπίστωση. Οι ερυθρόλευκοι έπαιξαν στα φιλικά χωρίς τον Κάρμο, τον Ποντένσε, τον Φορτούνη, τον Ορτα, τον Ιμπόρα τον Ελ Καμπί. Αναφέρω αυτούς που ήταν σχεδόν όλοι βασικοί στην θαυμαστή πορεία του Ολυμπιακού επί Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ. Θα μπορούσα να προσθέσω τον Γιόβετιτς και τον Ελ Αραμπί αλλά κάνω αναφορά στους βασικούς.

Βεβαίως στην πορεία θα προστεθεί ο αξεπέραστος Ελ Καμπί που έπαιξε ελάχιστα λεπτά στο τελευταίο φιλικό και αναμένεται ο Ποντένσε αλλά (ενδεχομένως) και ο Ορτα. Να αντικρίζουμε όμως την κατάσταση όπως είναι τώρα. Μια ομάδα που έπαιξε χωρίς όλους αυτούς κατάφερε να διατηρήσει το ίδιο τρόπο παιχνιδιού, την ίδια αγωνιστική φιλοσοφία.

Το γεγονός αυτό πιστώνεται χωρίς δεύτερη κουβέντα στον προπονητή που δίνει σαφείς κατευθύνσεις. Οποιος έρχεται είτε είναι νεαρός από την Κ19 είτε έρχεται από ομάδες του εξωτερικού προσαρμόζεται και δείχνει υψηλό βαθμό αφομοίωσης. Από εκεί και πέρα ήταν τα δυο τελευταία φιλικά που μας εισήγαγαν σε έναν έντονο προβληματισμό για τις αμυντικές αδυναμίες του Ολυμπιακού.

Γκολ από στημένες φάσεις στο δυνατό τεστ με τη Νότιγχαμ και ένα ακατανόητο ημίωρο (το τελευταίο) με τον Αρη Λεμεσού. Καταστάσεις ανεπίτρεπτες για μια ομάδα με υψηλούς στόχους σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Η ελπιδοφόρα παρουσία των νεαρών παικτών που ήρθαν από την πρωταθλήτρια Ευρώπης Κ19 και οι εξαιρετικές παρουσίες του Βέλντε και του Ζέλσον Μαρτίνς δεν μπορεί να αποσιωπούν τα προβλήματα στην άμυνα και γενικότερα στην ανασταλτική λειτουργία. Ο Ολυμπιακός φαίνεται να πέτυχε διάνα με την μεταγραφή του Κρίστοφερ Βέλντε που μοιάζει ικανός να αποδιοργανώσει τις αντίπαλες άμυνες. Ο Ζέλσον Μαρτίνς μοιάζει να συνδέεται με τον παίκτη που γνωρίσανε σε Μονακό και Ατλέτικο Μαδρίτης.

Σε μια ομάδα που έχει μάθει να ζει από τις φωτιές που βγάζει η επίθεση της, η παρουσία του Βέλντε και του Ζέλσον Μαρτίνς στην επίθεση αποτελεί πραγματική ευεργεσία. Από εδώ και πέρα (εκτός από την… ολοκλήρωση του μεταγραφικού κύκλου) χρειάζεται να απαλειφθούν οι αστείες αντιδράσεις στην άμυνα που απειλούν να υπονομεύσουν τη συνολική δυναμική των ερυθρόλευκων. Εχω την εντύπωση πως ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ θα βρει τον τρόπο. Η πρεμιέρα στον Βόλο θα μας δείξει τι ακριβώς θα έχει πετύχει…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από