Όταν οι άλλοι έχουν στα άκρα το Νίκο Ουίλιαμς και τον Γιαμάλ κι εσύ βάζεις τον Μπέλιγχαμ να παριστάνει τον εξτρέμ, καλά να πάθεις
Το πήραν οι καλύτεροι όχι μόνο του τελικού αλλά ολόκληρης της διοργάνωσης. Πριν από τρία χρόνια οι Άγγλοι το έχασαν από τους Ιταλούς αλλά ήταν καλύτεροι τότε. Αυτοί τη φορά έχασαν πάλι αλλά από τους πολύ καλύτερους Ισπανούς. Από την αρχή μέχρι το τέλος της διαδρομής η Ισπανία έπαιζε καλό και επιθετικό ποδόσφαιρο. Άμυνα χωρίς την μπάλα δεν ξέρουν να παίζουν οι Ισπανοί. Όταν κρατούν την μπάλα δεν κινδυνεύουν. Όταν χάνουν την κατοχή γίνονται εξαιρετικά ευάλωτοι. Κάπως έτσι οι Άγγλοι κατάφεραν να ισοφαρίσουν με τον Κολ Πάλμερ αλλά μέχρι εκεί.
Με το που ισοφάρισαν οι παίκτες του Σάουθγκεϊτ γύρισαν πίσω λες και με την ισοπαλία θα έπαιρναν τον τίτλο. Ήρθε όμως ο Ογιαρθάμπαλ που μπήκε αλλαγή στη θέση του Μοράτα και τους έκλεισε το σπίτι. Μια ομάδα μάλλον δυσλειτουργική μας παρουσίασε ο Σάουθγκεϊτ. Αντί να πασχίζουν οι αντίπαλοι να εξουδετερώσουν το μεγάλο της ατού, τον Τζουντ Μπέλιγχαμ, τον… εξουδετέρωσε ο προπονητής της, βάζοντας την να παίζει κάτι σαν αριστερό εξτρέμ προκειμένου να βολευτεί ο Φιλ Φόντεν που ολοκλήρωσε το Euro χωρίς γκολ και ασίστ την ώρα που ο Τζακ Γκρίλις έβλεπε το τουρνουά από την τηλεόραση.
Με βάση την εικόνα της Αγγλίας συνολικά πέτυχε περισσότερα από όσα της αναλογούσαν. Ούτε από τους Γερμανούς, ούτε από τους Γάλλους ήταν καλύτερη. Η νεανική ομάδα του Λουίς Ντε Λα Φουέντε ενθουσίασε με την μπάλα που έπαιξε και έφτασε στο τρόπαιο αφήνοντας εκτός την Γαλλία και τη Γερμανία. Στον τελικό τα κατάφερε με τον Πέδρι καθηλωμένο στον πάγκο και τον Ρόντρι να του κάνει παρέα από το ημίχρονο. Κι όμως, μέσα στο γήπεδο δε ν φάνηκαν οι απουσίες και η «φούρια ρόχα» καθάρισαν το πιάτο τους παίζοντας με επιθετική φιλοσοφία και χωρίς άσκοπες φλυαρίες όπως έκανα οι Άγγλοι.
Τώρα πείτε μου ότι είναι τυχαίο πως είτε πρόκειται για Εθνικές ομάδες είτε πρόκειται για συλλογές, όποτε το Ισπανικό ποδόσφαιρο συναντά το Αγγλικό, το κάνει με τα κρεμμυδάκια. Πάνω από είκοσι τρία παιχνίδια στη σειρά, οι Άγγλοι τρώνε χώμα από τους Ισπανούς. Όσοι περίμενα να κάμψουν ο Μπελιγχαμ και ο Σακα είδαν να λάμπουν εκτυφλωτικά ο 17χρονος Γιαμάλ και ο 22χρονος Νίκο Ουίλιαμς. Αυτοί είναι οι αστέρες του euro στα γήπεδα της Γερμανίας. Οι Άγγλοι το πάλεψαν, είχαν διπλή ευκαιρία να ισοφαρίσουν και δεύτερη φορά αλλά από τη στιγμή που η πρώτη τους σκέψη μόλις σκόραρε το Πάλμερ ήταν να παίξουν άμυνα για να κρατήσουν το αποτέλεσμα, δικαίως γυρίζουν στα νησιά τους σαν βρεγμένες γάτες.
Με την κατάκτηση του τροπαίου επιβεβαιώνεται ότι η Ισπανία είναι η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική δύναμη στην Ευρώπη. Ο άγνωστος στο πλατύ κοινό Ντε Λα Φουέντε μας έδειξε μια εκδοχή της εξέλιξης του ποδοσφαίρου ως φύσει επιθετικού αθλήματος. Να την αποκρυπτογραφήσουμε εμείς και να τη μελετήσουν οι προπονητές.