Η Ισπανία, η Αυστρία, μια μετριότητα και η τύχη των Οράνιε

Η Ισπανία, η Αυστρία, μια μετριότητα και η τύχη των Οράνιε

Τι μας έδειξε η φάση των ομίλων του Euro και τι ελπίζουμε να μας δείξουν τα νοκ-άουτ

Δεν νομίζω πως θα θυμόμαστε πολλά πράγματα από την φάση των ομίλων του Euro στην Γερμανία. Μια διοργάνωση που άρχισε εντυπωσιακά στο πρώτο τριήμερο, με ωραίους και ανοικτούς αγώνες, με γκολ και θέαμα και όσο κυλούσε τόσο γυρνούσε γύρω από την μετριότητα, στην καλύτερη των περιπτώσεων. Υπήρχαν και ματς που αναρωτιόσουν γιατί έχασες σχεδόν δύο ώρες από την ζωή σου, όπως το περίφημο Αγγλία-Σλοβενία που κερδίζει και το «χρυσό βατόμουρο».

Μια διοργάνωση που έως τώρα μας έχει δείξει μια πραγματικά πολύ καλή ομάδα, την Ισπανία που έκανε τρία καλά ματς, το τελευταίο με τα «δεύτερα» απέναντι στην Αλβανία που «καιγόταν» για νίκη, και από εκεί και πέρα μια μετριότητα. Από κοντά και η εξαιρετική Αυστρία που στον όμιλο με Γαλλία και Ολλανδία πήρε την πρωτιά με το «σπαθί» της παρότι στην πρεμιέρα έχασε από το… πουθενά με ένα απίθανο αυτογκόλ του Βέμπερ από τους απογοητευτικούς Γάλλους.

Άντε να πούμε πως ένα κλικ κάτω από τους Ισπανούς και τους Αυστριακούς παρουσιάστηκαν οι Πορτογάλοι που όμως και στην πρεμιέρα τα χρειάστηκαν απέναντι στους Τσέχους κάνοντας την ανατροπή στα χασομέρια και χθες έπεσαν θύμα πολύ μεγάλης έκπληξης χάνοντας από τους Γεωργιανούς που ζουν το όνειρο χάρις σε μας, για να μην το ξεχνάμε. Σε αυτό το τουρνουά που συμμετέχει η μισή Ευρώπη δυστυχώς δεν είναι η Εθνική μας και αυτό είναι… κατόρθωμα.

Ένα τουρνουά που κυμαίνεται στην μετριότητα, στην καλύτερη των περιπτώσεων με Εθνικές που έως τώρα απογοητεύουν με την εικόνα που δείχνουν. Στα 36 ματς που έγιναν είδαμε 81 γκολ (2.25 ανά ματς) που το λες και κολακευτικό ως στατιστικό με βάση την εικόνα που είχαμε στην πλειοψηφία των αγώνων. Κυρίως δεν είδαμε καλό ποδόσφαιρο. Είναι ελάχιστες οι στιγμές που πραγματικά μας έκαναν να πεταχτούμε από την θέση μας, σαν το γκολ του Γκιουλέρ ή του Τζακάνι στις καθυστερήσεις των καθυστερήσεων που πέταξε έξω τους γέροντες της Κροατίας και έδωσε την πρόκριση στην Ιταλία. Μια Ιταλία που γύρισε τούμπα σε λίγα λεπτά το ματς με την Αλβανία, «χάζευε» 90+ λεπτά την Ισπανία να της κάνει πλάκα και είχε όλη την τύχη παρέα της με την Κροατία.

Ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά στους ομίλους; Στον πρώτο η Ελβετία «φώναζε» ως ομάδα, η Γερμανία που είναι λογικά στα φαβορί στερείτε προσωπικότητας για το κορυφαίο επίπεδο που την διακρίνει. Και έχω την εντύπωση πως βλέποντας τα σταυρώματα ίσως δεν της έκανε και τόσο καλό το γκολ στις καθυστερήσεις με τους Ελβετούς που την έφερε στην πρώτη θέση. Στο μονοπάτι του «θανάτου» είναι οι οικοδεσπότες που θα βρουν την Δανία στους «16», την Ισπανία στους «8» (εκτός και αν ο Κβαρατσχέλια και η παρέα του αποκλείσουν και τους Ισπανούς που λίγους μήνες πριν τους έριξαν 7 γκολ στην Τιφλίδα) και Πορτογαλία, Γαλλία ή Βέλγιο (παίρνοντας τα φαβορί) στους «4». Για να πάνε τελικό δηλαδή οι Γερμανοί πρέπει να αποκλείσουν… όλη την Ευρώπη!

Από την άλλη οι Ελβετοί έχουν τώρα τους Ιταλούς που και αυτοί στερούνται παίκτες με κλάση και προσωπικότητα (πάντα αναλογικά με το επίπεδο τους) και αν περάσουν τους Άγγλους (λογικά θα αποκλείσουν τους Σλοβάκους) που επίσης στα τρία ματς των ομίλων δεν βλεπόντουσαν! Νίκησαν με τα χίλια ζόρια τους Σέρβους και έμειναν στο Χ με Δανία (μπορούσαν να είχαν χάσει κιόλας) και Σλοβενία. Στον 2ο όμιλο κυριάρχησε η Ισπανία και έκλεισαν τον κύκλο τους, πικρά και άδοξα με γκολ στα χασομέρια τα… κουρασμένα παλικάρια του παικταρά Μόντριτς (πληρώνοντας κυρίως την τεράστια γκέλα με την Αλβανία και την ισοφάριση στο 95΄) ενώ ο τρίτος θα μπορούσε κάλλιστα να αναδειχθεί ο χειρότερος από πλευράς θεάματος και ενδιαφέροντος. Η Σερβία για άλλη μια φορά απέδειξε πως όσο καλούς παίκτες και αν έχει, καλή εθνική δεν μπορεί να έχει και η Σλοβενία με τρεις ισοπαλίες «τρύπησε το ταβάνι» της. Στον 4ο ήρθε η διπλή απογοήτευση με Γαλλία και Ολλανδία και η εξαιρετική Αυστρία. Μια Γαλλία πραγματικά που δεν μας έδειξε τίποτα αναλογικά με το ταλέντο που διαθέτει όπως και η Ολλανδία που παρόλαυτα βρίσκεται στην πιο βατή πλευρά των διασταυρώσεων! Παρά την Τρίτη της θέση η Ολλανδία κέρδισε το… τζακ ποτ μια και οι Ρουμάνοι στον 5ο όμιλο πήραν την πρωτιά με τις ισοβαθμίες στους 4 βαθμούς και αν τους ξεπεράσουν θα βρουν είτε ξανά τους Αυστριακούς είτε τους Τούρκους για ένα εισιτήριο στους «4». Αν μη τι άλλο εντυπωσιακό…

Ο 5ος όμιλος που μετά την «γοητεία» του Σλοβακία-Ρουμανία με την δικαίωση του Λούπου μένει η «συνηθισμένη» μετριότητα του Βελγίου και ο αποκλεισμός των Ουκρανών με 4 βαθμούς ως τέταρτοι κιόλας! Για τον 6ο τα είπαμε και στην αρχή, τουλάχιστον είχε περισσότερο «ζωή», με ματς που κρίθηκαν στο φινάλε και με εκπλήξεις.

Και αν στους ομίλους δεν το χαρήκαμε όσο θα θέλαμε, θα το χαρούμε τώρα στα νοκ-άουτ; Με την εικόνα που έδειξαν οι περισσότερες εθνικές; Κομματάκι δύσκολο. Η λογική λέει πως θα πάμε σε «κλειστά» ματς, όπου το μηδέν πίσω θα είναι η προτεραιότητα και ότι βγει. Ας ελπίσουμε να μας διαψεύσουν και να δούμε ματς που θα τα θυμόμαστε. Τα ζευγάρια των «16» και τα «σταυρώματα» που θα προκύψουν σίγουρα θα προσφέρουν την δυνατότητα για μεγάλα «ραντεβού». Αν οι εθνικές φανούν αντάξιες των προσδοκιών ή της δυναμικής τους τότε ίσως στις 14 Ιουλίου που θα κλείνει η διοργάνωση οι αναμνήσεις να έχουν θετικό πρόσημο. Ας είμαστε αισιόδοξοι…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ