Υπάρχει σοβαρός λόγος που ο Ιμπόρα θα άλλαζε τους 4 τίτλους του Europa League με τον έναν του Ολυμπιακού…

Υπάρχει σοβαρός λόγος που ο Ιμπόρα θα άλλαζε τους 4 τίτλους του Europa League με τον έναν του Ολυμπιακού…

Ο Ιμπόρα έχει κατακτήσει τέσσερις φορές το Europa League. Ολες με προπονητή τον Εμερι. Ο οποίος δεν τον «άφησε» να χαρεί όσο θα ήθελε αυτούς τους τίτλους. To10.gr εξηγεί τους λόγους, αλλά και γιατί ο Ισπανός μέσος θέλει σαν τρελός το Conference League.

Ερώτηση: Θα αντάλλαζες ένα από τα Europa League που έχεις κατακτήσει με την κατάκτηση του Conference League;

Απάντηση: «Ναι, φυσικά. Δεν έχει σημασία τι έχω κερδίσει ως τώρα. Σημασία έχει ότι θέλω να κερδίσω το τρόπαιο. Ξέρω ότι είναι σημαντικό, γιατί είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου και θέλω να γιορτάσω μαζί του αυτήν τη στιγμή».

Η απάντηση ανήκει στον ποδοσφαιριστή που έκανε τον Ολυμπιακό ομάδα… τελικού, από το ημίχρονο του αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε στην Τουρκία, έως και σήμερα. Ναι, ο Βιθέντε Ιμπόρα αυτό έκανε. Με την εμπειρία, την ποιότητα, την ποδοσφαιρική του ευφυΐα, αλλά και την προσωπικότητα, τον χαρακτήρα και το πάθος του, ανέβασε τα επίπεδα αυτοπεποίθησης του συνόλου. Εγινε το «τείχος» μπροστά από την άμυνα του Ολυμπιακού. Μια γερή ένεση ηρεμίας, αυτοπεποίθησης και καθοδήγησης.

Ο Ιμπόρα έχει κατακτήσει τέσσερις φορές το Europa League. Τρεις με τη Σεβίλλη και μία με τη Βιγιαρεάλ. Και τις τέσσερις, υπό τις οδηγίες του Ουνάι Εμερι. Του προπονητή που ο Ολυμπιακός απέκλεισε στα ημιτελικά του Conference League, για να φτάσει έως το τέλος του δρόμου. Μάλιστα, στα παιχνίδια με την Αστον Βίλα αποκαλύφθηκε και το γεγονός ότι οι σχέσεις των δύο ανδρών, μόνο καλές δεν είναι. Καθώς επιβεβαιώθηκε πως η κοινή τους συνύπαρξη, δεν ήταν ακριβώς ιδανική. Κάτι που φάνηκε και στις προκλητικές ειρωνείες του τεχνικού της Βίλα στον επαναληπτικό του Γεώργιος Καραϊσκάκης, την ώρα του τραυματισμού του ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού. Και οι οποίες προκάλεσαν την πληρωμένη απάντησή του: «Δεν έχω να σχολιάσω κάτι. Εμείς είμαστε στον τελικό, γιατί το αξίζαμε. Τα άλλα δεν έχουν σημασία».

Ο ΕΜΕΡΙ ΤΟΝ… ΠΛΗΓΩΣΕ

Ο Ιμπόρα είναι ο 2ος παίκτης με τις περισσότερες συμμετοχές στην καριέρα του Εμερι, 177 το σύνολο (σ.σ. πίσω μόνο από τον Εβερ Μπανέγα με 210). Κι όμως, ο Ισπανός τεχνικός ποτέ δεν έδειξε ότι είναι ένας από τους «αγαπημένους» του παίκτες. Τον χρησιμοποιούσε σχεδόν από… ανάγκη. Μάλιστα, κάθε χρόνο, από την αρχή της κοινής πορείας τους στη Σεβίλλη, προσπαθούσε να βρει «κάτι άλλο» για τη μεσαία του γραμμή. Τον άλλαξε θέση. Του άλλαξε ρόλους. Και στο τέλος σχεδόν κάθε σεζόν… τον πλήγωνε.

Ο 36χρονος μέσος πράγματι, έχει κατακτήσει τέσσερις τίτλους Europa League με τον Εμερι προπονητή. Αλλά παρά το γεγονός ότι πάντα είχε βασικό ρόλο στις πορείες των ομάδων του, στο τέλος έμενε… εκτός. Και αυτό είναι απολύτως ακριβές. Καθώς και στους τέσσερις τελικούς έχει αγωνιστεί συνολικά δύο φορές και αυτό μόνο για λίγα λεπτά.

ΟΙ ΤΕΛΙΚΟΙ ΤΟΥ ΙΜΠΟΡΑ…

Στις 14 Μαΐου 2014. Η Σεβίλλη αντιμετώπισε την Μπενφίκα στον τελικό του Europa League στο γήπεδο της Γιουβέντους. Πήρε το τρόπαιο στα πέναλτι, αλλά ο Εμερι δεν χρησιμοποίησε λεπτό τον Ιμπόρα στον αγώνα: Παρά το γεγονός ότι ήταν βασικό στέλεχος της ομάδας (39 ματς, 4 γκολ, 2 ασίστ στη σεζόν) και κομβικός στην πορεία έως τον τελικό (σ.σ. είχε 10 ματς, 1 ασίστ, 594′ στο Europa).

Στις 27 Μαΐου 2015 η Σεβίλλη επικράτησε 3-2 της Ντνίπρο στον τελικό του Europa League. Ο Ιμπόρα πάλι έμεινε στον πάγκο. Και μπήκε στον αγωνιστικό χώρο μόλις στο 89′, αντικαθιστώντας τον αγαπημένο παίκτη του Εμερι, Εβερ Μπανέγκα. Πάλι η χρονιά του ήταν γεμάτη και η παρουσία του κομβική (σ.σ. 41 ματς, 9 γκολ, 2 ασίστ στη σεζόν και 11 ματς, 2 γκολ, 1 ασίστ, 682′ στο Europa).

Στις 18 Μαΐου 2016 η Σεβίλλη επικρατεί 3-1 της Λίβερπουλ στον τελικό. Αλλά το σενάριο δεν άλλαξε. Ο Ιμπόρα μπήκε πάλι αλλαγή στο 89′. Αυτή τη φορά αντί του Κέβιν Γκαμεϊρό. Πάλι σε χρονιά γεμάτη συμμετοχές (47 ματς, 9 γκολ, 3 ασίστ, 2.842′).

Ο ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΟΜΙΛΙΑ-ΑΝΑΤΡΙΧΙΛΑ

Στον τέταρτο τελικό της καριέρας του, στις 26 Μαΐου 2021, στο Γκντανσκ, όπου η Βιγιαρεάλ πήρε το τρόπαιο από τη Μάντσεστερ Σίτι 11-10 στα πέναλτι. Σε εκείνο το παιχνίδι ο Ισπανός μέσος δεν μπορούσε να αγωνιστεί, ακόμη κι αν ήθελε να τον χρησιμοποιήσει ο Εμερι. Και αυτό διότι ο τότε αρχηγός της Βιγιαρεάλ ανάρρωνε από τη ρήξη πρόσθιου χιαστού που είχε υποστεί στις 13/12/2020, στον εκτός έδρας αγώνα με την Μπέτις. Παρόλα αυτά, η παρουσία σε εκείνον τον τελικό υπήρξε σημαντικό σε επίπεδο ψυχολογίας. Μάλιστα, η ομιλία του στα αποδυτήρια, πριν τον τελικό, ακόμη και σήμερα μνημονεύεται ως μία από τις πλέον ανατριχιαστικές στην ιστορία των ευρωπαϊκών τελικών.

Η ομιλία-μνημείο: «Παιδιά, έχετε την ευκαιρία να κάνετε πολύ κόσμο ευτυχισμένο. Ολη την πόλη. Εναν ολόκληρο σύλλογο. Τους οπαδούς μας. Τον πρόεδρό μας. Τις οικογένειές μας. Και όσους δυστυχώς δεν είναι πια ανάμεσά μας. Πρόκειται να γράψετε ιστορία. Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν τι πρόκειται να κάνουμε; Θα νικήσουμε. Τι πρόκειται να κάνουμε; Θα νικήσουμε. Τι πρόκειται να κάνουμε; Θα νικήσουμε»

ΝΑ ΓΡΑΨΕΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο Ιμπόρα δεν «μειώνει» ούτε ακυρώνει κάποιον από τους τίτλους που έχει κατακτήσει έως σήμερα. Το αντίθετο. Τιμάει κάθε λεπτό. Κάθε στιγμή παρουσίας του στις πρώην ομάδες του. Αλλά θέλει να κλείσει τον κύκλο με έναν τίτλο ξεχωριστό. Με τη δική του ολοκλήρωση. Με έναν τίτλο που θα μείνει χαραγμένος στην ιστορία του Ολυμπιακού και του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Και θέλει να τον κατακτήσει… παίζοντας. Δίνοντας το είναι του για τον Ολυμπιακό. Για να γράψει ιστορία και σε προσωπικό επίπεδο. Καθώς εάν οι Ερυθρόλευκοι κατακτήσουν τον τίτλο, ο Ιμπόρα θα γίνει ο πρώτος Ισπανός ποδοσφαιριστής σε ευρωπαϊκούς τίτλους, με παίκτες που δεν έχουν αγωνιστεί στη Ρεάλ Μαδρίτης!

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ