«Είμαστε υπέρ της δημιουργίας Εθνικής Πλατφόρμας για την αντιμετώπιση χειραγώγησης αθλητικών αγώνων» δηλώσαμε χτες στη Σύνοδο της ΕΕ, όταν την συγκεκριμένη υποχρέωση την αναλάβαμε για να υλοποιηθεί το... 2014!
Ανακοίνωση της ΓΓΑ, χτες το βραδάκι:
«Η Ελλάδα, εκπροσωπούμενη από τον γγΑ, Ιούλιο Συναδινό, συμμετέχει στις εργασίες της Συνόδου των Γενικών Γραμματέων Αθλητισμού των χωρών μελών της ΕΕ, οι οποίες διεξάγονται στην Προεδρεύουσα Βουλγαρία, στις 11 και 12 Ιουνίου 2018.
Βασικό θέμα της Συνόδου αποτελεί η υλοποίηση ενιαίων ευρωπαϊκών πολιτικών για την αποτροπή της χειραγώγησης στις αθλητικές διοργανώσεις. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ καλούνται να λάβουν μέτρα λόγω της αναμόρφωσης του πλαισίου προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (Οδηγία 95/46/ΕΚ).
Η ελληνική αντιπροσωπεία τόνισε ότι, με στόχο την αποτροπή της χειραγώγησης, η χώρα μας είναι υπέρ του μέγιστου συντονισμού, σε διεθνές και εθνικό επίπεδο όλων των εμπλεκόμενων φορέων (κρατικών, αθλητικών και των νόμιμων εταιρειών στοιχηματισμού).
Η ελληνική αθλητική ηγεσία, αντιλαμβανόμενη ότι η χειραγώγηση δεν αφορά μόνο στον παράνομο στοιχηματισμό, αλλά στη συνολική ακεραιότητα και διαφάνεια στον αθλητισμό και στην ανάγκη εφαρμογής πολιτικών πρόληψης κι εκπαίδευσης, επανέλαβε ότι τάσσεται υπέρ:
1) της δημιουργίας εθνικής πλατφόρμας με διεθνή διασύνδεση, σύμφωνα με τη σύμβαση Macolin για τη χειραγώγηση, την οποία η Ελλάδα έχει προσυπογράψει,
2) της διασφάλισης επιβολής ποινικών κυρώσεων, μέσω διεθνών και εθνικών νόμων, ιδιαίτερα όταν η χειραγώγηση περιλαμβάνει πρακτικές καταναγκασμού, διαφθοράς ή εξαπάτησης»…
Ανακοίνωση της ΓΓΑ στις 19 Σεπτεμβρίου 2014:
«Η Γενική Γραμματέας Αθλητισμού Κυριακή Γιαννακίδου εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Διάσκεψη των Υπουργών Αθλητισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Macolin της Ελβετίας και συνυπέγραψε τη σύμβαση κατά της χειραγώγησης των αθλητικών αγώνων.
Η Ελλάδα ήταν μέλος της συντακτικής ομάδας της συνθήκης Macolin και από τις πρώτες χώρες που την υπέγραψαν μαζί με τις: Ελβετία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Βουλγαρία, Δανία, Φινλανδία, Γεωργία, Γερμανία, Λιθουανία, Μαυροβούνιο, Ολλανδία, Νορβηγία, Ρωσία και Σερβία.
Η σύμβαση, που εκπονήθηκε από κοινού με την Επιτροπή, τα κράτη μέλη της ΕΕ και τα άλλα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, έχει ως στόχο την πρόληψη, τον εντοπισμό και την καταπολέμηση των στημένων αγώνων και της χειραγώγησης των αθλητικών διοργανώσεων.
Καλεί τις κυβερνήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη να λάβουν μέτρα ώστε να αποτρέπονται οι συγκρούσεις συμφερόντων μεταξύ των φορέων εκμετάλλευσης αθλητικών στοιχημάτων και των αθλητικών διοργανώσεων, καθώς και να ενθαρρύνονται οι ρυθμιστικές αρχές αθλητικών στοιχημάτων να εντείνουν την καταπολέμηση της απάτης και των παράνομων στοιχημάτων»…
Και τι λέει, μεταξύ άλλων, αυτή η περιβόητη σύμβαση Macolin που συντάξαμε και συνυπογράψαμε (μαζί με άλλες 14 χώρες) το 2014 και για την οποία έκανε μνεία τέσσερα χρόνια μετά και ο νυν γγΑ (δείτε την ολόκληρη εδώ):
«Άρθρο 13 – Εθνική πλατφόρμα
1. Κάθε Μέρος καθορίζει εθνική πλατφόρμα για τον χειρισμό της χειραγώγησης των αθλητικών αγώνων. Η εθνική πλατφόρμα, σύμφωνα με εσωτερικό δίκαιο, μεταξύ άλλων:
α. υπηρετεί ως κόμβος πληροφοριών, συλλέγοντας και διαδίδοντας πληροφορίες που είναι σχετικές με τον αγώνα εναντίον της χειραγώγησης των αθλητικών αγώνων στις σχετικές οργανώσεις και αρχές·
β. συντονίζει τον αγώνα εναντίον της χειραγώγησης των αθλητικών αγώνων·
γ. λαμβάνει, συγκεντρώνει, και αναλύει πληροφορίες για παράτυπα και ύποπτα στοιχήματα για αθλητικούς αγώνες που λαμβάνουν χώρα στο έδαφος του Μέρους και, όπου ενδείκνυται, εκδίδει ειδοποιήσεις·
δ. διαβιβάζει πληροφορίες για πιθανές παραβάσεις νόμων ή κανονισμών σχετικών με τον αθλητισμό που αναφέρονται στην παρούσα Σύμβαση σε δημόσιες αρχές ή σε αθλητικές οργανώσεις και/ή πράκτορες αθλητικών στοιχημάτων·
ε. συνεργάζεται με όλες τις οργανώσεις και σχετικές αρχές σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, περιλαμβανομένων εθνικών πλατφορμών άλλων Κρατών.
2. Κάθε Μέρος κοινοποιεί στο Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης το όνομα και τις διευθύνσεις της εθνικής πλατφόρμας»…
Για να μην τα πολυλογώ: Το 2014 (μετά δόξης και τιμής) συντάξαμε, συνυπογράψαμε και αναλάβαμε την υποχρέωση να δημιουργήσουμε μια εθνική πλατφόρμα, προκειμένου να συμβάλλουμε στην ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της χειραγώγησης αθλητικών αγώνων. Έπειτα από τέσσερα χρόνια πήγαμε σε ακόμα μια ευρωπαϊκή διάσκεψη και είπαμε ότι «τασσόμαστε υπέρ της δημιουργίας εθνικής πλατφόρμας»…
Δεν γνωρίζω αν στα πλαίσια της πολιτικής ευγένειας ρωτήθηκε ο γγΑ από τους ομολόγους του «και γιατί αφού είστε υπέρ δεν την έχετε φτιάξει τέσσερα χρόνια τώρα;» Όπως κι αν έχει, ευπρόσδεκτη κάθε απάντηση (που θα έδινε αν τον ρωτούσαν)…