Αν τα φώτα του Μουντιάλ σβήσουν χωρίς προηγουμένως να πέσουν πάνω του, ο «μύθος» του Λιονέλ Μέσι θα είναι ημιτελής.
Τώρα που πάτησε τα τριάντα ξέρει ότι δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια. Αυτό το Μουντιάλ είναι ουσιαστικά η τελευταία του ευκαιρία να συνδέσει το όνομά του με μια μεγάλη επιτυχία της Εθνικής Αργεντινής. Σε συλλογικό επίπεδο τα έχει κατακτήσει όλα. Του περισσεύουν πολλά και δεν του λείπει τίποτα. Οσα μπορεί να ονειρεύτηκε σαν ποδοσφαιριστής τα πέτυχε με την φανέλα της Μπαρτσελόνα. Στο ταλέντο και τις επιδόσεις του υποκλίνονται όλοι. Μόνο ένα σκοτεινό σημείο υπάρχει.
Με την Εθνική Αργεντινής έχει κάνει μια τρύπα στο νερό. Αυτή η μαύρη τρύπα ή θα κλείσει στα γήπεδα της Ρωσίας η θα μένει ανοικτή να τον στοιχειώνει κάθε φορά που θα γίνεται η σύγκριση με τον Ντιέγκο Μαραντόνα. Μια σύγκριση που θα αποβαίνει πάντα σε βάρος του γιατί ο Ντιέγκο οδήγησε την Αργεντινή σε ένα ποδοσφαιρικό άθλο ενώ εκείνος όχι μόνο δεν κατάφερε να επιστρέψει στο Μπουένος Αϊρες με τον παγκόσμιο τίτλο αλλά οι εμφανίσεις του ήταν κάτω του αναμενομένου.
Το ερώτημα θα έχει απαντηθεί ολοκληρωτικά σε έναν μήνα όταν θα έχουν πέσει τα φώτα και αυτής της διοργάνωσης. Αν τα φώτα κλείσουν χωρίς προηγουμένως να πέσουν πάνω του, ο μύθος του Λιονέλ Μέσι θα είναι ημιτελής. Το αντίπαλον δέος, ο Κριστιάνο Ρονάλντο έχει να λέει πως πήρε το EYRO.
O Μέσι δεν θα έχει τίποτα να πει. Οι συμπατριώτες του απαιτούν από αυτόν να δώσει αποδείξεις ότι είναι ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο. Να κάνει όσα έκανε ο Ντιεγκίτο το 1986. Προϋποθέσεις υπάρχουν. Αυτοί που πλαισιώνουν τον Μέσι στα γήπεδα της Ρωσίας δεν είναι αμελητέες ποσότητες. Είναι παίκτες πρώτης γραμμής όπως ο Ντι Μαρία, ο Ντιμπαλά, ο Αγκουέρο και ο Οταμέντι. Αν και οι συγκρίσεις είναι κάπως αυθαίρετες ο Μέσι έχει καλύτερη υποστήριξη μέσα στο γήπεδο από εκείνη που είχε ο Μαραντόνα. Ιδού λοιπόν η Ρωσία ιδού και το πήδημα.
Ο ιδιόρρυθμος κόουτς Χόρχε Σαμπάολι έχει ετοιμάσει μια ομάδα με βιρτουόζους παίκτες μεσοεπιθετικά και σκληροτράχηλους στην άμυνα όπως ο Μερκάντο που δεν διστάζει να κλωτσήσει και την μάνα του. Αν κάπου δεν υπάρχει ανάλογη ποιότητα είναι στους αμυντικούς χαφ και στην δυνατότητα των ακραίων μπακ να συνδράμουν επιθετικά.
Συνολικά όμως, η Αργεντινή είναι -από άποψη ποδοσφαιρικών αστέρων- πλήρης και ικανή να προχωρήσει μακριά σε αυτή την διοργάνωση δηλαδή να πάει πάλι στον τελικό αλλά αυτή την φορά να το πάρει. Στο Μουντιάλ της Βραζιλίας η Αργεντινή πήγε στον τελικό κόντρα στους Γερμανούς και το έχασε στην παράταση με το γκολ του Γκέτσε. Κάποια στιγμή η κάμερα έπιασε τον ανύπαρκτο σε εκείνον τον τελικό Μέσι να κάνει εμετό. Αν αντί για εκείνον έκαναν «εμετό» οι Γερμανοί, η ιστορία εκείνου του τελικού θα είχε γραφτεί εντελώς διαφορετικά.
Τότε ο Μέσι ήταν είκοσι έξι ετών και ερχόταν από μια φοβερή αγωνιστική καταπόνηση. Αυτή τη χρονιά η καταπόνηση ήταν μικρότερη. Να φύλαξε άραγε δυνάμεις ο Λιονέλ Μέσι ή στην Ρωσία θα γράψει η ιστορία, ότι στο ποδόσφαιρο της πατρίδας του δεν υπάρχει για αυτόν θέση δίπλα στον Ντιέγκο Μαραντόνα και τον Μάριο Κέμπες;