Το πασπαρτού που ξεκλειδώνει τις πόρτες του φόβου

Το πασπαρτού που ξεκλειδώνει τις πόρτες του φόβου

Θα μπορούσε το ποδόσφαιρο να κάνει καλύτερο τον κόσμο; Κάποια από τα πιο κοφτερά μυαλά των καιρών μας όχι μόνο το πιστεύουν αλλά και επενδύουν σε αυτό. Το συνέδριο του Χάρβαρντ στη Βοστόνη, και η μόνιμη παρουσία του Ολυμπιακού στο think tank, είναι μια καλή ευκαιρία για να ανοίξει αυτή η συζήτηση

Δεν πρόκειται για θέμα… εμπορικό. Δεν είναι μεταγραφές, δεν εμπεριέχει ίντριγκα, δεν είναι καλά-καλά άμεσα ορατή η σχέση του, με το ποδόσφαιρο. Και όμως, πιθανότατα αν κάποιος δεν έχει ρίξει μια ματιά σε όσα συμβαίνουν αυτές τις ώρες στη Βοστόνη, πραγματικά αξίζει τον κόπο να αφιερώσει λίγο χρόνο. Πιθανότατα θα κάνει ένα δώρο σκέψης στον εαυτό του, για τις πραγματικές δυνατότητες του βασιλιά των σπορ και για τον ρόλο που θα μπορούσε να διεκδικήσει στην εποχή της Παγκοσμιοποίησης, αρκεί βεβαίως κάποια στιγμή να το θελήσει.

Το ποδόσφαιρο για τον καθένα από εμάς είναι κάτι άλλο, ή πολλά μαζί. Είναι αναμνήσεις, είναι η ομάδα του, είναι ψυχαγωγία, διασκέδαση, είναι ο… καημός του. Ίσως «το πιο σημαντικό ασήμαντο του κόσμου» όπως το έθεσε ο Κριστιάν Μπρομπερζέ. Το ποδόσφαιρο όμως για κάποια από τα πιο κοφτερά μυαλά των καιρών μας, μπορεί να εξελιχθεί σε ένα από τα ισχυρότερα όπλα της κοινωνίας στα τείχη που σηκώνουν οι πάσης φύσεως διαχωρισμοί των ανθρώπων. Το «πασπαρτού» που ξεκλειδώνει τις πόρτες του φόβου. Ο κάθε λογής ρατσισμός, η ξενοφοβία, τα έθνη, οι θρησκείες, τα πολιτικά πιστεύω κάθε μορφή αγκύλωσης στην πραγματικότητα έχει βρει ήδη τον… μάστορα της από τη μπάλα, και οι περισσότεροι δεν το έχουμε καν καταλάβει.

Το παράδειγμα το Μο Σαλάχ και όσα συμβαίνουν στο Λίβερπουλ είναι χαρακτηριστικό. Σε μια εποχή που η Δύση έχει ανακηρύξει σε υπ΄αριθμόν ένα κίνδυνο κάθε Μουσουλμάνο, ένας ποδοσφαιριστής αναγκάζει τους Άγγλους να τραγουδούν για χάρη του «I’ll Be Muslim Too»! Κανείς διπλωμάτης, κανείς πολιτικός ηγέτης δεν θα μπορούσε να συνεισφέρει όσο ο Σαλάχ σε αυτή την παράξενη ανατροπή δεδομένων. Κανείς δεν θα μπορούσε να πείσει τους Γάλλους για τους μετανάστες, όσο εκείνη η εθνική ομάδα του ΄98 που κατέκτησε το Μουντιάλ με τον Ζιντάν (Αλγερία), τον Τζοργκαέφ (Αρμενία), τον Καρεμπέ (Νέα Καλιδονία), τον Τουράμ (Γουαδελούπη), τον Τρεζεγκέ (Αργεντινή), τον Ντεϊσαγί (Γκάνα) κλπ σε ρόλο πρωταγωνιστικό. Και για να μην πηγαίνουμε μακριά; Κανείς δεν έκανε πιο εύκολη στα μέρη μας αυτή τη συζήτηση από τον «λαθραίου» Γιάννη Αντετοκούνμπο και την ιστορία του που μια μέρα είναι βέβαιο πως θα αποτελέσει σενάριο του Χόλιγουντ.

Στην πραγματικότητα τα σπορ, πόσο δε μάλλον το ποδόσφαιρο έχουν καταφέρει να αναπτύξουν έναν κώδικα, μια δική τους γλώσσα που γίνεται κατανοητή από άκρη σε άκρη του πλανήτη. Ειδικά τα τελευταία χρόνια όταν για χάρη του άνοιξαν οι τεράστιες αγορές της Κίνας, της Ινδίας, των ΗΠΑ (όπου το ποδόσφαιρο γυναικών κάνει θραύση σε πανεπιστημιακό επίπεδο και όχι μόνο). Αν λοιπόν μεταδώσει τα σωστά μηνύματα, μπορεί να φτιάξει τον κόσμο μας καλύτερο. Αν χρησιμοποιηθεί προς την σωστή κατεύθυνση.

Με αυτή την ιδέα καταπιάνονται οι διδάκτορες και πανεπιστημιακοί, όλοι λάτρεις του ποδοσφαίρου, που έχουν συνασπιστεί γύρω από το Χάρβαρντ. Αυτή την ιδέα στηρίζει αλλά και προωθεί και ο Ολυμπιακός που ομολογουμένως τα τελευταία χρόνια έχει να καμαρώνει για μια δράση κοινωνική και πολιτιστική, που δεν τη λες ακριβώς συνηθισμένη. Ακόμη και σήμερα στη Μάνδρα, πέντε μήνες μετά την καταστροφή, οι Ερυθρόλευκοι παλεύουν να βοηθήσουν για την επιστροφή της κανονικότητας. Ο Ολυμπιακός που βρέθηκε στο λιμάνι του Πειραιά, για να προσφέρει ένα πιάτο φαΐ στους πρόσφυγες, που ταξίδεψε ως την Κεφαλλονιά και την Ψέριμο για να στηρίξει ηθικά αλλά και οικονομικά τους ανθρώπους εκεί όταν είχαν ανάγκη, μια βοήθεια αλλά και μια καλή κουβέντα για να ξεκινήσουν από την αρχή. Ο Ολυμπιακός που φόρεσε τη Unicef και φρόντισε για τον εμβολιασμό χιλιάδων παιδιών σε όλο τον κόσμο.

Το συνέδριο στη Βοστόνη, έχει θέμα την «Συμμετοχή, Ένταξη, και Κοινωνική Ευθύνη στον Παγκόσμιο Αθλητισμό»), εκείνο στο «Καραϊσκάκης» τον Σεπτέμβρη έφερε την γέννηση της «αρχής των Αθηνών». Μιας πρωτοβουλίας για την συμμετοχή, που υπέγραψε πρώτος ο Βαγγέλης Μαρινάκης και που πλέον έχει συνοδοιπόρους τη Μπαρτσελόνα, τη Ρεάλ Μαδρίτης και μια σειρά από τεράστιους αθλητικούς οργανισμούς (όπως η Euroleague). Έγινε γνωστό μάλιστα στην εκκίνηση του συνεδρίου που βρίσκεται σε εξέλιξη πως την «αρχή των Αθηνών» την έχουν στα χέρια τους ομάδες από την Κίνα, την Χιλή, την Ινδία κλπ.

Η Ρεάλ και η Μπαρτσελόνα συμμετέχουν και σε αυτό το think tank. Είναι εκεί ο Εμίλιο Μπουντραγκένιο για τους πρωταθλητές Ευρώπης, και ο πρόεδρος Μπαρτομέου των Καταλανών. Είναι εκεί επίσης οι Ρεντ Σοξ, μια από τις σημαντικότερες ομάδες στην ιστορία των σπορ (η Βοστόνη είναι άλλωστε η sport city των ΗΠΑ). Είναι εκεί ο Λιλιάν Τουράμ, φυσικά ο Κριστιάν Καρεμπέ και άλλες λαμπερές προσωπικότητες που η παρουσία τους εκεί δίνει το δικαίωμα στους φιλάθλους του ποδοσφαίρου να ρίξουν μια πιο προσεκτική ματιά στα δρώμενα.

«Έχω πολλούς ανθρώπους, στους οποίους θα ήθελα να αναφερθώ. Πρώτο και κύριο, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον χορηγό μας, τον Ολυμπιακό και τον Πρόεδρό του, τον κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, γιατί έκαναν εφικτό αυτό το συνέδριο» προλόγισε ο Στεφάν Ορτέγα, οικοδεσπότης για λογαριασμό του Χάρβαρντ, δείχνοντας τον ρόλο των Ερυθρόλευκων σε όλο αυτό, με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ