Η (σωστή) επιλογή του/με τον Γιάννη Φετφατζίδη

Η παρουσία του στην Αλ-Αχλί, η (καλοδεχούμενη) επιστροφή στον Ολυμπιακό, η επιλογή να αρνηθεί την ΑΕΚ και ο ρεαλισμός μιας απόλυτα σωστής μεταγραφής.

Παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον (και απορία) κάποιες απόψεις, αναφορικά με τη μεταγραφή του Γιάννη Φετφατζίδη στον Ολυμπιακό. Κυρίως εκείνες τις απόψεις που αναφέρουν ότι οι Ερυθρόλευκοι δεν πράττουν καλώς με την απόκτηση του «Φέτφα». Με το πολύ σοβαρό επιχείρημα ότι «είναι πρώην ποδοσφαιριστής». Γιατί; Επειδή για σχεδόν 2,5 χρόνια αγωνιζόταν στη Σαουδική Αραβία. Ας δούμε, λοιπόν, πόσο… πρώην ήταν ο Φέτφα στην (δεν τη λες και εξωτική) Τζέντα.

Κατ’ αρχάς, έχει σημασία να αναφέρουμε ότι το πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας είναι, αν όχι το καλύτερο, ένα από τα καλύτερα και πιο σοβαρά της Αραβικής Χερσονήσου. Με την Αλ-Αχλί και την Αλ-Χιλάλ να αποτελούν τις μεγαλύτερες δυνάμεις, με συνεχή παρουσία στους ομίλους του Ασιατικού Champions Leaguer. Μια διοργάνωση που την παρακολουθούν κατά μέσο όρο κοντά 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι τον χρόνο! Επίσης, πέραν των μεταγραφών ξένων παικτών, λόγω της απαγόρευσης μετακίνησης Σαουδαράβων ποδοσφαιριστών εκτός χώρας (αν και αυτό αλλάζει σιγά σιγά), οι κορυφαίοι γηγενείς ποδοσφαιριστές αγωνίζονται εντός συνόρων. Σε μια χώρα με αδιάκοπη παρουσία στα τελικά του Μουντιάλ.

Σε αυτό το πρωτάθλημα, λοιπόν, ο Φετφατζίδης σε καμία περίπτωση δεν έκανε τον… τουρίστα. Σε διάστημα 2,5 χρόνων αγωνίστηκε σε συνολικά 100 παιχνίδια με τη φανέλα της Αλ-Αχλί, πέτυχε 21 γκολ και μοίρασε 29 ασίστ. Επιδόσεις που δεν τις λες και κακές για συμμετοχή σε μια ομάδα σκληρού πρωταθλητισμού. Ενώ κάτι καλό θα έκανε για να ανακηρυχθεί κορυφαίος ποδοσφαιριστής αυτής της ομάδας δύο φορές! Επίσης, κάτι καλό θα έκανε για να του προσφερθεί νέο 4ετές συμβόλαιο, με συνολικές απολαβές άνω των 6 εκατ. ευρώ. Μάλλον θα έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι σε 32 παιχνίδια φέτος είχε 11 γκολ και 5 ασίστ.

Δεν θέλω να μπω στη διαδικασία να αναρωτηθώ γιατί όσοι τώρα κόπτονται για το εάν είναι καλή ή κακή μεταγραφή ο Φετφατζίδης, οι ίδιοι τον αποθέωναν όταν  έκανε του πρόταση η ΑΕΚ και τον χαρακτήριζαν «απάντηση στην αποχώρηση του Λάζαρου». Επίσης δεν θα σχολιάσω το γεγονός ότι η ΑΕΚ έκανε τρεις προτάσεις συνολικά στον «Φέτφα» για να τον πείσει να ενταχθεί στο δυναμικό της, αλλά ο ίδιος έχει επιλέξει να παίξει ποδόσφαιρο στον Ολυμπιακό, έστω και με κατά τι μικρότερη πρόταση. Ειδικά όταν στη μία περίπτωση (ΑΕΚ) είχε διαβεβαιώσεις ότι προορίζεται για βασικός και στη δεύτερη (Ολυμπιακός), του διαμηνύθηκε ότι θα πρέπει να αποδείξει ότι αξίζει να είναι βασικός. Αυτό, το λες και πίστη στον εαυτό σου.

Για να τελειώνουμε. Μπορεί ο Φετφατζίδης να χρειαστεί λίγο περισσότερο χρόνο από τους άλλους συμπαίκτες στο θέμα της κλιματικής προσαρμογής (σ.σ. έπαιζε μπάλα στους 40+ βαθμούς κελσίου), αλλά ποιοτικά, τεχνικά και από άποψη αξίας, είναι δεδομένο ότι αποτελεί μια απολύτως ορθή κίνηση από πλευράς Ολυμπιακού. Χωρίς να μπούμε καν στις σημαντικές παραμέτρους: 1) Ελληνας, 2) Παίκτης από την Ακαδημία του Ολυμπιακού, 3) Σούπερ ηλικία (27 ετών), 4) Αριστη γνώση της «ελληνικής πραγματικότητας και δη του οργανισμού Ολυμπιακός.

Ο Φετφατζίδης είναι σίγουρα πολύ πιο χρήσιμη και σημαντική μεταγραφή από κάθε Σεμπά, κάθε Ελιουνούσι, ακόμη και από κάθε Πάρντο και Μάριν. Αρκεί να το αποδείξει μέσα στον αγωνιστικό χώρο, βεβαίως, καθώς από άποψη ποιότητας και ικανοτήτων, δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από όλους τους προαναφερθέντες. Το ταλέντο του περισσεύει. Εάν, όπως υποστηρίζουν αυτοί που τον ξέρουν, η εμπειρία του εξωτερικού τον ωρίμασε και «έφτιαξε» το μυαλό του, τότε ο Ολυμπιακός θα έχει στο ρόστερ του έναν παίκτη πολύ υψηλών προδιαγραφών. Ενα δικό του δημιούργημα, που θα καταλαβαίνει καλά πού παίζει και τι «παίζει». Και κυρίως θα αποτελέσει μια θετική παρουσία στα αποδυτήρια. Το μεγάλο πρόβλημα του περσινού Ολυμπιακού.

Κλείνοντας, καλό είναι να αναρωτηθούμε πόσοι Ελληνες ακραίοι επιθετικοί ποδοσφαιριστές είναι πραγματικά καλύτεροι από τον Φετφατζίδη. Eάν εξαιρέσουμε τον Τάσο Δώνη και τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο, δεν θεωρώ ότι θα μπορέσουμε εύκολα να καταλήξουμε σε κάποιον καλύτερο. Και μην αναρωτηθεί κανείς γιατί δεν αγωνίζεται στην Εθνική (όπου έχει συνολικά 25 συμμετοχές, 3 γκολ). Γιατί η απάντηση κρύβεται στο όνομα «Αλέξανδρος Τζιόλης». Ο οποίος, αν και αγωνίζεται στην 7η ομάδα της Σαουδικής Αραβίας, αποτελεί μόνιμο μέλος των κλήσεων του Σκίμπε. Διότι δεν τίθεται θέμα αξιοκρατίας στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Αλλα είναι τα κριτήρια.

Όπως και να έχει, η απόκτηση του «Φέτφα» είναι μια κίνηση στη σωστή βάση. Και γιατί θα βοηθήσει πολύ τον Ολυμπιακό, αλλά και διότι όταν παιδιά του συλλόγου επιστρέφουν στην Ελλάδα, θα πρέπει πάντα να έχουν προτεραιότητα την ομάδα που τους ανέδειξε. Και η περίπτωση του «Φέτφα» δείχνει ότι αυτό γίνεται πράξη. Εστω κι αν οι απαιτήσεις στη μεγαλύτερη ομάδα της χώρας είναι πολύ μεγαλύτερης και η πίεση πολλαπλάσια σε σχέση με τους υπόλοιπους συλλόγους που τον ήθελαν…

Ρεαλιστικά, λοιπόν, ο Ολυμπιακός απέκτησε έναν παίκτη που δύσκολα δεν θα του «βγει». Διότι ο Φετφατζίδης αποκτάται για να είναι ένας από τους 17-18 εν δυνάμει βασικούς. Και αν μη τι άλλο, οι λύσεις που μπορεί να προσφέρει, είναι εξόχως περισσότερες από τα προβλήματα που θα δημιουργήσει η παρουσία του.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από