Ο Πέδρο Μαρτίνς και το σχέδιο του για την πρόκριση στους ομίλους του Europa League, που εναρμονίζεται πλήρως με τη δημιουργία μιας ομάδας από την αρχή
Θα έχει πολύ ενδιαφέρον αυτό το καλοκαίρι του Ολυμπιακού. Θα είναι πολλοί οι «άγνωστοι» στην νέα εξίσωση. Από τον νέο προπονητή Πέδρο Μαρτίνς που προφανώς έχει βιογραφικό, αλλά ελάχιστοι είναι σε θέση να γνωρίζουν τις ιδέες και τη μεθοδολογία του, ως τον σχηματισμό ενός ρόστερ με πραγματικά λίγους «παραμένοντες» σε σχέση με την ομάδα που πριν από μερικές εβδομάδες τερμάτισε τη σεζόν 2017-18.
Έχει μια γοητεία να ξεκινάς από την αρχή. Έχει όμως και μια σειρά από αναγκαίες συνθήκες που δεν είναι ακριβώς εύκολες στο ποδόσφαιρο, πόσο μάλλον σε ένα κλαμπ της δυναμικής των Ερυθρόλευκων. Θέλει μπόλικη υπομονή. Θέλει κατανόηση της «από την αρχή» διαδικασίας. Θέλει χρόνο γενικώς, και στο ποδόσφαιρο τον χρόνο τον αγοράζουν τα αποτελέσματα. Το ξέρει καλά αυτό ο Πέδρο Μαρτίνς, και στις συζητήσεις του με τους ανθρώπους του Ολυμπιακού δεν είναι σίγουρα τυχαία ότι αρκετές φορές έχει αναφερθεί για παράδειγμα στο πρώτο… καμπανάκι της σεζόν. Τα προκριματικά του Αυγούστου στο Γιουρόπα Λιγκ. Περίοδος που ούτως ή άλλως όλοι ανέτοιμοι είναι, πόσο μάλλον σε καλοκαίρι Μουντιάλ. Τι λέει ο Πορτογάλος για τα «δυο διπλά» ματς που οδηγούν στους ομίλους; Ότι την πρόκριση θα την φέρει η άμυνα. Τι δεν λέει; Ότι η πρόκριση θα φέρει και την άνεση για να δουλέψει σε βάθος. Τόσο, όσο ώστε η ομάδα του σταδιακά να αρχίζει να αποκτά την μορφή που θα εξυπηρετήσει τον βασικό της στόχο: Την κατάκτηση του πρωταθλήματος.
Όχι, δεν έχει να κάνει με τη ράτσα του, και το ποδοσφαιρικό τoυ dna, που ο έλληνας φίλαθλος το έχει γνωρίσει καλά, πόσο μάλλον εκείνος του Ολυμπιακού που τα τελευταία χρόνια έχει δει μπόλικους Πορτογάλους στο τιμόνι της ομάδας. Πρακτικό είναι το θέμα. Χτίζοντας από την αρχή, χτίζεις από την βάση. Από το «Α», την άμυνα. O νέος προπονητής του Ολυμπιακού έχει συμμετάσχει στο Γιουρόπα Λιγκ με τρεις διαφορετικές ομάδες στην καριέρα του. Ήταν εκεί με την Μαρίτιμο (2012-13), τη Ρίο Άβε (2014-15) και πέρσι με την Γκιμαράες (2017’-18) με την οποία μάλιστα συγκατοίκησε στο ίδιο γκρουπ με τη φιναλίστ του θεσμού Μαρσέιγ, αλλά και με την Ζάλτσμπουργκ που έφτασε ως τους ημιτελικούς (αποκλείστηκαν από τους Μασσαλούς). Στα προκριματικά έχει συμμετάσχει με Μαρίτιμο και Ρίο Άβε έχοντας καταφέρει να τις οδηγήσει και τις δύο στους ομίλους. Με την πρώτη μάλιστα απέκλεισε τον Αστέρα Τρίπολης, ενώ με την δεύτερη τη Γκέτερμποργκ που ως γνωστόν όπως κάθε ομάδα της Σκανδιναβίας έχει ένα τρόπον τινά πλεονέκτημα τα καλοκαίρια, μιας και τα πρωταθλήματα σε αυτές τις χώρες είναι σε εξέλιξη. Ποιο ήταν το βασικό χαρακτηριστικό για αυτές τις δύο προκρίσεις; Ότι δέχτηκε σε τέσσερα ματς όλο και όλο ένα γκολ (Αστέρας-Μαριτίμο 1-1 στις 2/8/12). Δύο προκρίσεις με τρεις ισοπαλίες πήρε, δύο προκρίσεις σκοράροντας μόλις δύο φορές. Γιατί; Διότι είχε ασφαλίσει την εστία του.
Αυτός είναι ο οδηγός επιτυχίας σε επίπεδο προκριματικών ανεξαρτήτως αγωνιστικών κυβικών. Αυτός είναι και ένας πρώτος ρεαλιστικός «τακτικός» στόχος για μια ομάδα που θα ξεκινήσει από την αρχή. Από την άμυνα ξεκινούν όλα. Εκεί όπου ο Ολυμπιακός τη σεζόν που μόλις ολοκληρώθηκε, βρέθηκε με παθητικό 28 στην Σούπερ Λιγκ. Παθητικό που όμοιο του δεν του είχε συμβεί εδώ και 15 χρόνια. Είχαν οι Ερυθρόλευκοι την πρώτη επίθεση στην Σούπερ Λιγκ (60 γκολ), αλλά την πέμπτη πιο αποτελεσματική άμυνα (!). Την ίδια στιγμή το πρωτάθλημα το πήρε η ΑΕΚ με την τρίτη καλύτερη επίθεση (47 γκολ), αλλά με την καλύτερη άμυνα (12).
ΥΓ. Καλό όνομα, και μάλιστα μετά από μεγάλη μάχη! Μεγαλύτερη από ότι θα περίμενε κανείς. Λεπτομέρειες προσεχώς…
ΥΓ2. Ο Φετφατζίδης είναι παιδί του Ολυμπιακού. Αν επιστρέψει στην Ελλάδα, θέλει να το κάνει για τους Ερυθρόλευκους. Η πρόταση της ΑΕΚ είναι 100% υπαρκτή