Ο Βίκτωρ είναι πονηρός κι αυτά που γράφει μην τα τρως…

Σε ότι έχει να κάνει με τον «αυτοσχέδιο γρίφο» του Βίκτορα, η πολιτεία έχει ορίσει την ΕΕΑ που ελέγχει και ορίζει κάθε τι που σχετίζεται με τις μετοχικές συνθέσεις Αθλητικών ΑΕ. Αυτή και μόνο αυτή δίνει τη δέουσα οντότητα και σημασία, στη φυσιογνωμία κάθε μετόχου.

Ο Βίκτωρ Μητρόπουλος αν και δεν είναι δημοσιογράφος, έχει ένα σπάνιο χάρισμα: Ο λόγος του είναι εξαιρετικά σαφής και ξεκάθαρος, δε γίνεται να παρερμηνευθεί ούτε να μπερδέψει όσους διαβάζουν τα άρθρα του ή ακούν τις απόψεις του γενικότερα.

Πολλοί ίσως το αποδώσουν στην ευφυία του δεν αρκεί αυτή όμως, υπάρχουν δημοσιογράφοι με αποδεδειγμένα κοφτερό μυαλό, που όμως δυσκολεύονται να μεταφέρουν με κατανοητό τρόπο αυτό που θέλουν να πουν, Όπως κάποιοι προπονητές που αν και το επίπεδο γνώσεων τους είναι υψηλό, αδυνατούν να τις μεταλαμπαδεύσουν στους αθλητές τους.

Ως ευφυής άνθρωπος ο Βίκτωρ λοιπόν, είναι σίγουρα και πονηρός, αυτά τα δύο πάνε πακέτο, δεν υπάρχει έξυπνος άνθρωπος που δεν είναι πονηρός. Το αντίθετο μπορεί να ισχύει, κάποιος πονηρός να μην είναι έξυπνος. Το ζήτημα είναι αν οι έξυπνοι χρησιμοποιούν την πονηριά τους για να ξεγελάσουν ή να κατευθύνουν τους υπόλοιπους εκεί που επιθυμούν, ή αν την χρησιμοποιούν για να προστατευτούν από εκείνους που θελήσουν να τους κοροϊδέψουν…

Θύματα τους είναι πάντα οι αφελείς, όσοι διαθέτουν χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης, όπως και εκείνοι που έχουν άγνοια για ένα θέμα, μην το παρεξηγείτε αυτό. Και ο πιο μορφωμένος άνθρωπος του κόσμου, αν επισκεφτεί για πρώτη φορά το Λονδίνο και ζητήσει από τον ταξιτζή να τον μεταφέρει από την Όξφορντ στο Πικαντίλι μια απόσταση 10-15 λεπτών με τα πόδια, αν ο οδηγός θελήσει να του πιάσει τον πισινό μπορεί να τον πάει μέσω Γλασκόβης που λέει ο λόγος.

Με αφορμή την πρόσφατη παραπομπή Μαρινάκη σε δίκη για κακούργημα και τις σχετικές δηλώσεις του υφυπουργού που επισημαίνει πως ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού οφείλει να απαλλαγεί από τις μετοχές του διότι βάσει νόμου δε γίνεται κάποιος εν δυνάμει… κακούργος να είναι και μέτοχος πόσο δε ιδιοκτήτης Αθλητικής ΑΕ, ο Βίκτωρ Μητρόπουλος διατύπωσε κάποιες απορίες στην εφημερίδα του, που με μια πρώτη ανάγνωση μοιάζουν απολύτως λογικοφανείς.

Αναρωτιέται λοιπόν, μέχρι ποιο ποσοστό κατοχής μετοχών του κατηγορούμενου, δημιουργεί πρόβλημα για την ομάδα;

Ο νόμος είναι ασαφής, αναφέρεται σε μετόχους γενικώς και αορίστως χωρίς να ξεκαθαρίζει αν το πρόβλημα που αγγίζει και τις ΑΕ, αφορούν μετόχους του 5-10-30 ή 70% του συνολικού πακέτου. Ή ακόμα κι αν αρκεί η κατοχή μιας έστω μετοχής, την οποία θα κληθεί να μεταβιβάσει αναγκαστικά

Προς επιβεβαίωση του λογικοφανή προβληματισμού του, επικαλείται περιπτώσεις όπως του Λαυρεντιάδη που έχει το 3% των μετοχών της ΠΑΕ Ολυμπιακός, όπως των Σαχπατζίδη και Γούμενου που επίσης διαθέτουν μικρό ποσοστό μετοχών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ωστόσο δεν κλήθηκαν ποτέ να τις παραδώσουν, αν και όλοι τους βαρύνονται με κακουργηματικές πράξεις.
Προς ενίσχυση των προβληματισμών του εκδότη και πρώην προέδρου της ΕΠΑΕ. θα ήθελα να συμπληρώσω πως στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ μετά από μια μακρά θητεία διοικήσεων πρωτοδικείου και δυο ΑΜΚ με λαϊκή συμμετοχή, υπάρχουν σήμερα κάτι λιγότερο από 12.000 μικρομέτοχοι, ένας εκ των οποίων είμαι κι εγώ.

Τι θα συμβεί λοιπόν αν αύριο με τσακώσουν με υλικό παιδικής πορνογραφίας ή ένα τσουβάλι κόκα;

Θα είμαι υποχρεωμένος να απαλλαγώ με κάποιον τρόπο από το 0.00000000001 % των μετοχών που κατέχω;

Και τι θα γίνει αν αρνηθώ, θα ανακληθεί η άδεια συμμετοχής της ομάδας μου στο πρωτάθλημα;

Ακούγεται ουτοπικό να εξαρτάται μια ΠΑΕ από την καθαρότητα, την εντιμότητα το ήθος, ή ακόμα και τη βούληση 12.000 ανθρώπων, έτσι δεν είναι;.

Η διαφορά είναι πως σε ότι έχει να κάνει με τον «αυτοσχέδιο γρίφο» του Βίκτορα, η πολιτεία έχει ορίσει την ΕΕΑ που ελέγχει και ορίζει κάθε τι που σχετίζεται με τις μετοχικές συνθέσεις Αθλητικών ΑΕ. Αυτή και μόνο αυτή δίνει τη δέουσα οντότητα και σημασία, στη φυσιογνωμία κάθε μετόχου.

Σύμφωνα με τις σαφέστατες διατάξεις της Επιτροπής λοιπόν, «αναγνωρισμένος» κατά μια έννοια μέτοχος, είναι όποιος διαθέτει πάνω από ένα συγκεκριμένο ποσοστό, επί του γενικού συνόλου.

Το ποσοστό αυτό ορίζεται στο 8-9 ή 10% θα σας γελάσω αν σας πω το ακριβές νούμερο, ίσως έχει και μικρή σημασία, είναι πάντως μεταξύ 8-10%, ούτε λιγότερο ούτε περισσότερο.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αν πάω και αγοράσω το 3, το 5, το 7.99% ή έστω και μια μετοχή κάποιας Αθλητικής ΑΕ, δε θα ελεγχθώ από πουθενά για τη νόμιμη προέλευση των χρημάτων που πλήρωσα. Για την ΕΕΑ λοιπόν, θα είμαι κάτι σαν αόρατος, σα να μην υφίσταμαι ως μέτοχος.

Σε περίπτωση όμως που αγοράσω έστω και μια μετοχή άνω του επιτρεπόμενου ποσοστού, θα κληθώ για «ανάκριση» από την επιτροπή προσκομίζοντας όλα τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν πως τα χρήματα αυτά είναι νόμιμα και φορολογημένα. Είμαι υποχρεωμένος επίσης να προσκομίσω και το ποινικό μου μητρώο που πρέπει να είναι κατάλευκο, αλλιώς τρώω πόρτα!, Αν ήταν κατάμαυρο όμως, δε θα με εμπόδιζε να αγοράσω ποσοστό μικρότερο του ανωτάτου ορίου.

Ο Μαρινάκης ή ο Σαββίδης λοιπόν και όλοι οι ιδιοκτήτες ΠΑΕ και ΚΑΕ που αγόρασαν το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών των ομάδων τους, κλήθηκαν και απέδειξαν πως τα χρήματα αυτά είναι νόμιμα. Αν μιλάμε για μεγαλομετόχους και ιδιοκτήτες μάλιστα, δεν αρκούν τα δικαιολογητικά για την αγορά καθ’ αυτή, αλλά επιβάλλεται να τεκμηριωθεί και η εν γένει οικονομική τους επιφάνεια, αφού θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν τις ομάδες τους και μετά την εξαγορά των μετοχών,

Προς ενημέρωση και μόνο, αν κάποιος θελήσει να αγοράσει ΑΕ με μαύρο χρήμα διανέμοντας σε φίλους και συγγενείς μικρότερα ποσοστά μετοχών ώστε να αποφύγουν τον έλεγχο, σε περίπτωση που μετά την εξαγορά οι λεγάμενοι θελήσουν να σχηματίσουν διοίκηση -πράγμα αυτονόητο γιατί αλλιώς δε θα είναι σε θέση να ελέγχουν το λογιστήριο- θα κληθούν από την ΕΕΑ ως ενιαίο πακέτο, άσχετα αν το κάθε πρόσωπο ξεχωριστά κατέχει 5 ή 7%,

Καταλήγουμε λοιπόν πως τα πάντα έχουν προβλεφθεί ήδη από τις ισχύουσες διατάξεις της ΕΕΑ, ο Λαυρεντιάδης, ο Γούμενος κι ο Σαχπατζίδης που επικαλείται ο Βίκτορας ναι μεν είναι μέτοχοι, ναι μεν διώκονται για κακουργήματα (κι έχουν καταδικαστεί μάλιστα), ουδέποτε είχαν όμως ποσοστό άνω του ελέγξιμου ορίου, ούτε προσπάθησαν ποτέ να σχηματίσουν αιρετές διοικήσεις.

Το πως ορίζεται κάθε μέτοχος λοιπόν, είναι παραπάνω από προφανές και ξεκάθαρο.

Ναι μεν ο νόμος δεν το διευκρινίζει, αρκεί που το κάνει όμως ένα θεσμικό όργανο της πολιτείας όπως η ΕΕΑ.

Και δεν το διευκρινίζει, διότι μπορεί αύριο μεθαύριο οι εν δυνάμει…πλύντες να βρουν κάποιο παραθυράκι και η ΕΕΑ να μειώσει περισσότερο το όριο ελέγχου ή να ζητάει έλεγχο ακόμα και για κάθε ονομαστική μετοχή.

Το κράτος όπως γίνεται αντιληπτό, δε γίνεται κάθε τόσο να αλλάζει τους νόμους επειδή αλλάζουν οι αριθμοί, νομοθετεί αναφερόμενο σε μετόχους και τα ποσοστά προκύτουν βάσει των ισχυόντων διατάξεων της αρμόδιας επιτροπής.

Το κράτος άλλωστε δεν είναι μπακάλης, άσχετα αν λειτουργεί συχνά με μπακαλίστικη λογική.

Αν πχ το υπουργείο οικονομικών ή εργασίας, βγάλει ένα νόμο για κάποιο επίδομα κοινωνικής ομάδας ή της μητέρας που θα θελήσει να καθυστερήσει να επιστρέψει στην εργασία της για να μεγαλώσει το παιδί της, να ορίσει το ύψος αποζημίωσης, Κυριακάτικης εργασίας κλπ, ορίζει το ρητά το ποσό βάσει του κατώτατου μισθού, του ημερομίσθιου, της ωριαίας αποζημίωσης ή το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ, χωρίς να αναφέρεται σε αριθμούς, διότι σήμερα ο κατώτατος μισθός είναι 10 κι αύριο θα πάει στα 9 και το επίδομα ανεργίας είναι 9 και ενδέχεται να πάει στα 10, οπότε δε γίνεται να αλλάζουν νόμους χρησιμοποιώντας κομπιουτεράκια.

Όπως νομοθετεί λοιπόν βάσει κατώτατου μισθού, επιδόματος ΟΑΕΔ κλπ, έτσι ψηφίζει νόμους οι επιμέρους λεπτομέρειες των οποίων προκύπτουν από τις διατάξεις της ΕΕΑ. Σύμφωνα με την ξεκάθαρη ερμηνεία τους λοιπόν, θα κληθεί να παραδώσει τις μετοχές του ο κατηγορούμενος για κακούργημα, που πέρασε από την βάσανο του ελέγχου της ΕΕΑ, όταν απέκτησε το πακέτο του.

Ο Μαρινάκης πέρασε τη διαδικασία, οπότε σύμφωνα με το νόμο είναι υποχρεωμένος να το μεταβιβάσει.

Εγώ που έδωσα 400 ευρώ συμμετέχοντας σε δυο ΑΜΚ της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, δε θα είχα ανάλογο θέμα αν βρισκόμουν κατηγορούμενος για κακούργημα, γιατί δεν έδωσα πουθενά αναφορά!

Το καταλαβαίνει κι ένα παιδί του δημοτικού νομίζω, είναι παραπάνω από αυτονόητο και απορώ πως ένας τόσο έξυπνος άνθρωπος όπως ο Βίκτωρ που γνωρίζει άριστα τους νόμους και τις διατάξεις σε σημείο να καταφέρει την ακύρωση εκλογών κοτζάμ ΕΠΟ, δεν μπόρεσε να το σκεφτεί..

Σήμερα που έχει και την ονομαστική γιορτή του μάλιστα, ας ανάψει ένα κερί στον Άγιο του, να τον φωτίσει περισσότερο την επόμενη φορά που θα δοκιμάσει να ανακατέψει άγαρμπα τη σούπα και εκτεθεί τόσο απροκάλυπτα…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από