Ο Αντόνιο Κορδόν έπιασε δουλειά. Και αυτό το καλοκαίρι ο Ολυμπιακός περιμένει…
Στην Ελλάδα λοιπόν από χθες ο Αντόνιο Κορδόν. Και όπως είναι πολύ λογικό κάπου εδώ άνοιξε πλέον επίσημα μια νέα εποχή στο μεγάλο λιμάνι. Εκείνη όπου ένας -αποδεδειγμένα ικανός- αθλητικός διευθυντής θα θελήσει να επαναπροσδιορίσει την πορεία του Ολυμπιακού. Κάποιος που το «κασέ» του τον καθιστά ήδη ως το πιο ακριβοπληρωμένο στέλεχος στην ιστορία του ποδοσφαίρου (μας) και το βιογραφικό του δημιουργεί αν μη τι άλλο προσδοκία.
Διαβάστε επίσης: Χαμός με τα τηλεοπτικά συμβόλαια της Super League
Φυσικά ο Ισπανός δεν είναι «ταχυδακτυλουργός», ούτε η δουλειά ενός αθλητικού διευθυντή μπορεί να «εκτιμηθεί» μέσα σε μερικούς μήνες ή σε μια σεζόν. Αυτά τα project θέλουν χρόνο, υπομονή και κυρίως απαιτούν εμπιστοσύνη. Στήνονται ουσιαστικά πάνω σε στόχους μακροπρόθεσμους και μπορείς να τα κρίνεις μόνο στο φινάλε τους έχοντας στη διάθεση σου την μεγάλη εικόνα.
Πόσο εύκολο είναι αυτό σε μια ομάδα που «ζει και πεθαίνει» για το επόμενο αποτέλεσμα, και που η σχέση της με τον πρωταθλητισμό είναι αντίστοιχη με άλλων δέκα-δεκαπέντε ομάδων σε ολόκληρη την Ευρώπη; Θα φανεί στη… σκηνή και φυσικά στο χειροκρότημα. Σε πρώτη φάση αυτό που μπορεί να διαπιστώσει κάποιος από την επένδυση που έγινε, είναι ότι οι Ερυθρόλευκοι έχουν ξανά εκείνη την ιδιαίτερη διάθεση να τοποθετήσουν τον πήχη ψηλότερα από όλους. Το μεράκι να τα βάλουν με τον μεγαλύτερο και πιο σκληρό ανταγωνιστή. Τον ίδιο τους τον εαυτό…
Ο Ολυμπιακός δεν έφερε στην Ελλάδα τον Κορδόν για να κατακτήσει το επόμενο πρωτάθλημα. Τον έφερε για να εκσυγχρονίσει τον τρόπο λειτουργίας του, λίγο πριν το club συμπληρώσει 100 χρόνια ζωής. Έχει τεράστια σημασία όμως στην οικονομία της συζήτησης και να μην μείνει δεύτερη σεζόν μακριά από τον τίτλο και τα προκριματικά του Champions League, άρα ο Ισπανός θα πρέπει να βάλει από νωρίς το πρώτο λιθαράκι του.
Η επιλογή του επόμενου προπονητή και ο τρόπος που θα προσπαθήσει να λύσει τον γρίφο των 45 συμβολαίων που επιβαρύνουν την ομάδα θεωρούνται δεδομένα ως δύο πολύ σοβαρά κεφάλαια στο τεύχος 2023-24 που ανοίγει σε μερικές ημέρες.
Για τον προπονητή προφανώς θα χρησιμοποιήσει την προσωπική του ατζέντα και το γεγονός ότι έχει συνεργαστεί με δεκάδες σε αυτά τα 24-25 χρόνια επαγγελματικής του καριέρας. Είναι πολύ πιο εύκολο να πειστεί ένας συμπατριώτης του να έρθει στην Ελλάδα, με ασφαλιστική δικλίδα την παρουσία του Κορδόν: Πολλώ δε μάλλον έπειτα από μια σεζόν όπου ο Ολυμπιακός άλλαξε τέσσερις προπονητές σε μια χρονιά, ανάμεσα τους μάλιστα δύο Ισπανούς.
Θα τελειώσει η La Liga την Κυριακή, θα προκύψουν από εβδομάδα οι πρώτες «καραμπόλες» και κάπου εκεί έχοντας ήδη μια λίστα στα χέρια του θα κάνει την κίνηση του. Όπως μάλλον έχετε καταλάβει, ουσιαστικά πέρα από τον ίδιο δεν γνωρίζει κανείς διευθύνσεις και ονόματα: Εξ ου και κυκλοφορούν καμιά 20αριά υποψήφιοι με μπάτζετ που ξεκινούν από τις 250-300 χιλιάδες ευρώ και καταλήγουν στα 2 εκατ ευρώ. Είναι καλό νέο αυτό. Διότι με έναν τρόπο επιβεβαιώνει τη φήμη του ως ένα επαγγελματία που δύσκολα θα «διαβάσεις» τα χαρτιά του.
Θα βρει λοιπόν έναν προπονητή. Και μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ξέρουμε και οι υπόλοιποι πάνω-κάτω ποιος θα αποτελέσει την επιλογή του. Το θέμα είναι μόλις τελειώσει με αυτό, να βρει έναν τρόπο να αρχίσει να ξεμπλέκει και με το «άλλο». Με τους παίκτες που ο Ολυμπιακός έχει συμβόλαια, δίχως επί της ουσίας να προσδοκά κάτι από αυτούς. Ο Πιέρ Κούντε για παράδειγμα την επόμενη σεζόν έχει συμβόλαιο 800.000 ευρώ, όσα περίπου και οι Ανδρέας Μπουχαλάκης, Αχμέντ Χασάν, Φίλιπ Ζινκερνάγκελ. Αυτά τα τέσσερα συμβόλαια, αν υποθέσουμε ότι ο νέος προπονητής δεν σκοπεύει να τα αξιοποιήσει μπορεί να πληρώσουν τους δύο επόμενους βασικούς «winger».
Αντίστοιχα ο Ολυμπιακός έχει την υποχρέωση να καλοπληρώσει ποδοσφαιριστές που έχει… ξεχάσει, όπως ο Ζοάο Καρβάλιο ή ο Πέπε. Υπάρχει ένα ενεργό δεύτερο «μπάτζετ» που επιβαρύνει σημαντικό τον σύλλογο. Και δεν είναι μόνο οι δανεικοί. Είναι και ποδοσφαιριστές μέσα στην ομάδα. Μπορεί το club πχ να πληρώνει 2 εκατ ευρώ τον χρόνο για τον αναπληρωματικό του σέντερ φορ –όπως εξελίχθηκε η κατάσταση με τον Γιουσέφ Ελ Αραμπί-; Μπορεί να δίνει 1,4 εκατ ευρώ τον χρόνο για τον Γκάρι Ροντρίγκες όταν δεδομένα αναζητά δύο βασικούς εξτρέμ; Και αν τέλος πάντων μπορεί κάποια, σίγουρα δεν τα μπορεί όλα…
Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα του καλοκαιριού. Μια τακτοποίηση σε αυτή την υπόθεση που θα μπορέσει να δημιουργήσει μπάτζετ απευθείας για το ενεργό ρόστερ. Αυτό θα πρέπει να υπολογιστεί ως προκαταβολικά και το πρώτο ουσιαστικό «στοίχημα» σε αυτό το νέο ξεκίνημα. Αν στα τέλη Αυγούστου η ομάδα είναι -10 συμβόλαια, αν δεν χρειάζεται να κάνει «μαγικά» για 16-17 δανεισμούς όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια θα έχει καταφέρει και ένα σημαντικό βήμα προς την σωστή κατεύθυνση.
Φυσικά αυτή η ειδική «κατηγορία» θα απασχολήσει ελάχιστους, διότι όλοι θα έχουν κατά νου τους «νέους». Μεταγραφές όμως μπορεί να κάνει ο καθένας στο ποδόσφαιρο. Το balance είναι που δύσκολα επιτυγχάνεται.