Ο Παναθηναϊκός κρατά την poll position στην Super League. Αλλά έχει ενδιαφέρον (και) πως την κρατάει…
Συμβαίνει με συνέπεια από το 2010 και αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα Super League δεδικασμένα: Για να κατακτήσεις το ελληνικό πρωτάθλημα χρειάζεσαι δεδομένα την καλύτερα άμυνα. Πιο σωστά εκείνη που δέχεται τα λιγότερα γκολ. Αξίωμα που προσφέρει αέρα στα πανιά του πρωτοπόρου Παναθηναϊκού.
Αντέχει στην poll position η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Αυτή η compact εκδοχή στη season 2 του Σέρβου προπονητή. Ένα σύνολο «σκληρό» που προσεγγίζει τα ματς με συγκεκριμένη φιλοσοφία: Να μην δεχτεί γκολ και να εκμεταλλευτεί την όποια ποιότητα του στο επιθετικό τρίτο. Το κάνει όλη τη χρονιά. Σιγά μην το εγκαταλείψει τώρα πάνω στην τούρλα των playoffs και των διαδοχικών ντέρμπι.
Διαβάστε επίσης: Η ανάρτηση του Ομάρ με το γιό του για την ημέρα ατόμων με σύνδρομο Down (pic)
Έχει δεχθεί μόλις 12 γκολ σε 26+1 ματς. Έχει να δεχθεί γενικώς γκολ, από τις 12 Φλεβάρη όταν ο Άρης άνοιξε το σκορ στο «Κλ. Βικελίδης» στην αφετηρία μιας ανατροπής που θυμίζει πολύ το πώς την πάτησαν οι Κιτρινόμαυροι την Κυριακή στα ίδια μέρη με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ. Προφανώς όχι μόνο το κάνει, αλλά το επαναλαμβάνει και καλά ο Παναθηναϊκός.
Φτάνει όμως αυτό για να κατακτήσει και το πρωτάθλημα, για πρώτη φορά έπειτα από 13 ολόκληρα χρόνια; Αυτή είναι ίσως η πιο ενδιαφέρουσα απορία για τον πρωτοπόρο με θέα στην επιστροφή του στη δράση για τις τελευταίες εννέα αγωνιστικές. Διότι ο Παναθηναϊκός μπορεί να μην δέχεται γκολ, αλλά δεν πετυχαίνει και όλας.
Και μάλιστα αυτό σχηματίζει και την πιο παράξενη ιστορία στον φετινό βαθμολογικό πίνακα: Έχει 38 στον λογαριασμό του. Δηλαδή 18 λιγότερα από τον Ολυμπιακό (56), 13 λιγότερα από την ΑΕΚ (51), 7 λιγότερα από τον ΠΑΟΚ (45), 1 λιγότερο από τον Άρη (39). Ναι, συμβαίνει. Κάποιος πρωτοπόρος έπειτα από 26+1 αγωνιστικές με μόλις την 5η καλύτερη
Η τελευταία ομάδα που κατέκτησε το πρωτάθλημα στην Ελλάδα δίχως να διαθέτει την καλύτερη επίθεση ήταν ο ΠΑΟΚ το 2019: Είχε 5 λιγότερα (66-71) από τον Ολυμπιακό. Η προηγούμενη η ΑΕΚ το 2018 έχοντας 13 λιγότερα από τον Ολυμπιακό (50-63) και 9 λιγότερα από τον ΠΑΟΚ (50-59). Και στις δύο περιπτώσεις όμως οι πρωταθλήτριες είχαν την δεύτερη, έστω την τρίτη καλύτερη επίθεση.
Και το σημαντικότερο; Δεν ανέβηκαν το βουνό των playoffs καθώς το format του πρωταθλήματος ήταν διαφορετικό. Ότι συνέβη δηλαδή και με τον πρωταθλητή της διετίας 2008-2009 Ολυμπιακό που επίσης ήταν δεύτερος στη σχετική λίστα.
Πρωταθλητής με την 5η καλύτερη επίθεση δεν έχει υπάρξει ποτέ στη Super League. Και οι Πράσινοι έχουν και… άλλα που κρύβουν κάτω από το χαλάκι στο επιθετικό τρίτο του γηπέδου. Από τα 38 γκολ τα 9 είναι με πέναλτι άρα σε συνθήκες «ανοιχτού» ποδοσφαίρου έχουν σκοράρει μόλις 29: Δηλαδή 1.07 γκολ ανά ματς. Και όταν τα 29 γκολ έρχονται μέσα από 327 τελικές; Τότε καταλαβαίνει κάποιος πως η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς δεν είναι τόσο ότι δεν παράγει, ότι δεν φτάνει στην εκτέλεση.
Είναι ότι δεν…βάζει: Πετυχαίνει 1 κάθε 11.27 τελικές –δίχως πέναλτι- σε μια λίστα που τον αφήνει από κάτω η μισή και βάλε Super League. Και εκείνη των playoffs και εκείνη των playouts. Χαρακτηριστικό ότι στις έντεκα τελευταίες αγωνιστικές ο Παναθηναϊκός έχει χάσει 13 βαθμούς μέσα από πέντε παιχνίδια (ήττες από ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Αστέρα ισοπαλίες με Ολυμπιακό και ΑΕΚ). Σε κανένα δεν σκόραρε. Είναι χαρακτηριστικό επίσης πως από τις 29 Οκτώβρη και το άνετο 5-1 στον Βόλο, ποτέ δεν κατάφερε να πετύχει παραπάνω από δύο γκολ στο ίδιο παιχνίδι.
Στα δεκαεπτά ματς που ακολούθησαν από τότε η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχει πετύχει 18 γκολ (1,05 ανά ματς) με 3 πέναλτι. Άρα επί της ουσίας στο ανοιχτό γήπεδο μετρά 15/17 δηλαδή 0,88 ανά παιχνίδι. Με αυτές τις επιδόσεις λογαριασμός τίτλου, γίνεται αιτία για ποδοσφαιρικό ντοκιμαντέρ!