Η «διάσωση του στρατιώτη» Ράιαν

Η «διάσωση του στρατιώτη» Ράιαν

Είναι σίγουρα καλό να προσπαθεί κάποιος να μιμηθεί το ωραίο. Αρκεί να καταλαβαίνει πότε αυτή η προσπάθεια «εγκυμονεί» κινδύνους και θέτει εν αμφιβόλω την προσπάθεια του συνόλου.

Δεν χωρά αμφιβολία πως η Μπαρτσελόνα και ο τρόπος ανάπτυξης που παρουσίασαν οι «μπλαουγκράνα» σε όλο τον κόσμο, κυρίως την εποχή Γκουαρντιόλα, πήγαν το ποδόσφαιρο πολλά χρόνια μπροστά.

Ήταν μάλιστα τέτοια η επίδραση των αλλαγών που μοίρασε απλόχερα η Μπάρτσα, που πολλοί αν όχι όλοι προσπάθησαν να μιμηθούν την ομάδα της Βαρκελώνης.

Διαβάστε επίσης: Τα δύο Μουντιάλ του Μίτσελ (vids)

Κανένα πρόβλημα, είναι άλλωστε γνωστό πως στην τέχνη δεν υπάρχει «παρθενογένεση».

Κι αυτό που έπαιξε η Μπαρτσελόνα ήταν τέχνη και όχι… αφηρημένη.

Γιατί ο πρόλογος περί Μπαρτσελόνα και «μαθημάτων» ανάπτυξης από τον Πεπ Γκουαρντιόλα;

Γιατί πολύ απλά η προσπάθεια πολλών ομάδων ν’ ακολουθήσουν το παράδειγμα των Καταλανών αλλά και των άλλων ομάδων στις οποίες έχει εργαστεί ο Γκουαρντιόλα (Μπάγερν, Μάντσεστερ Σίτι) έχει αποδειχθεί πολλάκις καταστροφική.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το μεγάλο λάθος του τερματοφύλακα της Αυστραλίας στο παιχνίδι με την Αργεντινή.

Ένα λάθος του Ράιαν το οποίος «έδωσε» το δεύτερο γκολ της Αργεντινής στο… πιάτο, ένα γκολ με το οποίο η ομάδα του Λιονέλ Σκαλόνι «κλείδωσε» νίκη και πρόκριση στα προημιτελικά του παγκοσμίου Κυπέλλου.

Είναι άραγε αυτό το λάθος που «καταδίκασε» τους Αυστραλούς κόντρα στην Αργεντινή; Θα ήταν άστοχο να ισχυριστεί κάποιος ότι η Αυστραλία αποκλείστηκε απ’ αυτό το λάθος, καθώς στη συγκεκριμένη φάση έγινε το 2-0 για τους Αργεντίνους.

Ωστόσο θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα για την ομάδα του Ράιαν αν το ματς πήγαινε στο 75’ με το σκορ 1-0 για την Αργεντινή, γιατί τότε οι Αυστραλοί θα ρίσκαραν χωρίς να’ χουν τίποτα να χάσουν.

Όλα ή τίποτα αλλά στο φινάλε της αναμέτρησης κι όχι στο ξεκίνημα του δευτέρου μέρους όταν έγινε το μεγάλο λάθος του πορτιέρε της Αυστραλίας.

Φανταστείτε λοιπόν να μην είχε γίνει το λάθος του τερματοφύλακα της Αυστραλίας και να είχε γίνει το 1-1, καθώς οι Αυστραλοί κατάφεραν να σκοράρουν στο 77’. Τότε ίσως να είχαμε άλλα… κόλπα.

Είναι σίγουρα καλό να προσπαθεί κάποιος να μιμηθεί το ωραίο. Αρκεί να καταλαβαίνει πότε αυτή η προσπάθεια «εγκυμονεί» κινδύνους και θέτει εν αμφιβόλω την προσπάθεια του συνόλου.

Δεν είναι ντροπή για μια ομάδα ν’ αποφύγει το build up της Μπαρτσελόνα. Δεν είναι ντροπή ν’ απομακρύνει την μπάλα ο γκολκίπερ χωρίς να ψάξει πάσα.

Πολύ απλά το «χτίσιμο» μιας επίθεσης από τον τερματοφύλακα με καλή πάσα, ορισμένες φορές και ριψοκίνδυνη, δεν είναι για όλες τις ομάδες.

Γιατί αυτή η καλή πρώτη πάσα προϋποθέτει σωστή αντίληψη και ικανότητα του γκολκίπερ να παίξει με τα πόδια, αλλά παράλληλα και σωστή κίνηση αμυντικών και χαφ για να δημιουργηθεί ο «διάδρομος» για την ασφαλή μεταβίβαση.

Ο Ράιαν θέλησε να ντριπλάρει τον αντίπαλό του και στο φινάλε είδε την μπάλα στα δίχτυα του.

Αν ο τερματοφύλακας της Αυστραλίας είχε απομακρύνει την μπάλα για να φύγει μακριά τότε ίσως να κάναμε άλλη κουβέντα για την εξέλιξη της αναμέτρησης.

Αυτό πάντως που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι για να γίνει αυτό που δίδαξε η Μπαρτσελόνα του Γκουαρντιόλα χρειάζονται ώρες και ώρες προπόνησης.

Κι επίσης δεν είναι κακό για μια ομάδα ή για έναν παίκτη ν’ ακολουθήσει άλλο «δρόμο» για ν’ αποφύγει την μεγάλη γκέλα.

Είπαμε, το build up της Μπαρτσελόνα δεν είναι για όλους και είναι σίγουρο πως ο Ράιαν το έμαθε με άσχημο τρόπο απόψε.

Κανείς βέβαια στην Αυστραλία δεν θα πέσει να «φάει» τον τερματοφύλακα της Εθνικής ομάδας της χώρας και αυτό είναι στο σωστό.

Το ζητούμενο άλλωστε είναι η «διάσωση του στρατιώτη» Ράιαν και όχι η… καταδίκη του.

Η αλήθεια όμως είναι πως η πρόκριση κρίθηκε από τους τερματοφύλακες. Το λάθος του Ράιαν από τη μία και η τεράστια απόκρουση του Μαρτίνες στο 97’ από την άλλη.

Και ο Μέσι συνεχίζει στα προημιτελικά του Μουντιάλ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ