Στημένοι και οι Αρεοπαγίτες;

Στημένοι και οι Αρεοπαγίτες;

Ο Κώστας Καίσαρης γράφει για την αίτηση εξαίρεσης της ΑΕΚ κατά του Σκουτέρη, που βγάζει εμμέσως πλην σαφώς στημένους και τους Αρεοπαγίτες. Καθώς και το παραμύθι φούρναρης Grexit.

ΤΟ φαινόμενο, να βγάζουν οι ομάδες ανακοινώσεις για τους διαιτητές πριν τα παιχνίδια, τείνει σιγά-σιγά να εξαφανισθεί. Τη δουλειά άλλωστε να εκφράζουν φόβους και επιφυλάξεις, την έχουν αναλάβει οι πρόθυμοι ρεπόρτερ. Πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν αυτό το καλύτερο πρωτάθλημα της τελευταίας εικοσαετίας, μπήκε στη τελική ευθεία, πήραν τη κατάσταση στα χέρια τους οι δικαστές. Αυτοί, αφαιρούν βαθμούς, αυτοί (ενίοτε) τους δίνουν πίσω, αυτοί κατακυρώνουν παιχνίδια, αυτοί αποφασίζουν για τον πρωταθλητή. Κάπως έτσι λοιπόν η ΑΕΚ ζήτησε την εξαίρεση του Σκουτέρη. Στους διαιτητές, τώρα που έχει αλλάξει η κατάσταση, έχει εμπιστοσύνη η ΑΕΚ. Στους δικαστές, δεν έχει. Παρά το γεγονός ότι στο Δικαιοσύνης βρίσκεται η «υπουργάρα», ο Κοντονής. Εξ ου λοιπόν και το αίτημα για τον Σκουτέρη, διότι «προκύπτουν αβιάστως υπόνοιες μεροληψίας υπέρ της ΠΑΕ ΠΑΟΚ», λόγω της μεταμεσονύκτιας απόφασης για το ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός.

ΝΑ ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ λοιπόν, για τις ανάγκες της συζήτησης, ότι «όχι μόνο προκύπτουν αβιάστως υπόνοιες μεροληψίας υπέρ της ΠΑΕ ΠΑΟΚ», αλλά ότι το δίκιο της ΑΕΚ είναι βουνό κι ο Σκουτέρης 100-0 στημένος. Υπάρχει όμως εδώ ένα μικρό θέμα: Την απόφαση του «στημένου» Σκουτέρη δέχτηκε με ψήφους 4-1 και το διαιτητικό. Άρα, όσο στημένος ήταν ο Σκουτέρης στην Εφέσεων, άλλο τόσο ήταν στημένοι οι αρεοπαγίτες του διαιτητικού. Στο οποίο, έτσι η αλλιώς θα καταλήξει η υπόθεση. Οπότε, τι θα κάνει η ΑΕΚ; Όταν με το καλό φτάσει η υπόθεση στο διαιτητικό, θα ζητήσει και την εξαίρεση των τεσσάρων από τα πέντε μέλη του; Άρα, μη αμερόληπτοι και κατά συνέπεια στημένοι και οι Αρεοπαγίτες. Αφού είναι όμως, στημένο το διαιτητικό, πόσες ανακοινώσεις έβγαλε η ΑΕΚ καταγγέλλοντας το όργανο-δημιούργημα της «υπουργάρας», του Χαράλαμπο-Σταύρου Κοντονή; Αυτό μοιάζει με το «να κάτσουμε πίσω στο δεύτερο ημίχρονο και να τα ρίξουμε στη διαιτησία» του Αναστόπουλου. Κι αντίκειται ευθέως στο δόγμα, του συνοδοιπόρου στον αγώνα για την εξυγίανση Θωμά Μητρόπουλου, «ο δυνατός δεν φωνάζει και δεν διαμαρτύρεται ποτέ». Και ειδικότερα εκ των προτέρων.

ΑΠΟ κει και πέρα στα ένθεν και κακείθεν επιχειρήματα, υπάρχουν εκατό κιλά σάλτσας. Ακόμα και στην αίτηση εξαίρεσης η ΑΕΚ επικαλείται τον μπαμπούλα του Grexit. Ότι αν πέσει ο ΠΑΟΚ στα μαλακά η ΦΙΦΑ θα τιμωρήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο με αποκλεισμό. Από που όμως προκύπτει αυτό; Μήπως από τον δαιμόνιο ρεπόρτερ που είχε αποκαλύψει στην ΕΡΑ Σπορ, ότι κατά την ΟΥΕΦΑ, το γκολ του Βαρέλα ήταν οφσάιντ; Όταν ακόμα και τα μικρά παιδιά ξέρουν, ότι το Grexit προϋποθέτει τουλάχιστον έναν από δύο λόγους:

– Κρατική παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου και

– Παραβίαση του καταστατικού της FIFA

ΟΥΤΕ το ένα ούτε το άλλο, συμβαίνει. Ταυτόχρονα, έχει οικοδομηθεί, η άποψη, ότι «δεν μπορεί η FIFA να μην προστατεύσει το προϊόν» κι ότι «εικόνες με κουμπούρια το καταστρέφουν». Κατ’ αρχάς να πούμε ότι η FIFA δε νοιάστηκε και πολύ για το προϊόν, όταν έδωσε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο Κατάρ με τους πενήντα βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι. Χωρίς ακόμη και σήμερα να ξέρει κανείς αν τα ματς θα γίνουν το χειμώνα (κάνοντας μπάχαλο τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα) ή καλοκαίρι με κάποιας μορφής κλιματισμό. Να πούμε όμως και κάτι άλλο: Ότι όσο επηρεάζει το προϊόν της Super League το τι γίνεται στα γήπεδα του Ιράκ ή του Σουδάν, άλλο τόσο  επηρεάζει το προϊόν της Premier League ή της Primera Division το τι γίνεται στα γήπεδα της Ελλάδας.

ΥΠΟΘΕΣΗ εργασίας: Σε ματς Παναθηναϊκού-ΑΕΚ, μασκοφόρος οπαδός της γηπεδούχου ομάδας μπουκάρει στο 90΄ στον αγωνιστικό χώρο και κυνηγάει το διαιτητή κραδαίνοντας σιδηρολοστό, χωρίς να τον εμποδίσει ούτε αστυνομία ούτε security. Αφού κάνει τη βόλτα του στον αγωνιστικό χώρο, αποχωρεί μόνος του. Ας υποθέσουμε επίσης ότι η διεφθαρμένη ΕΠΟ τιμωρεί τη γηπεδούχο για το συμβάν, καθώς και για ρατσιστικά συνθήματα και για το ότι διακόπηκε προσωρινά το ματς με τις εξής ποινές: έντεκα χιλιάδες ευρώ πρόστιμο και δύο αγωνιστικές κεκλεισμένων. Ποια θα ήταν η αντίδραση της αδιάφθορης FIFA που προστατεύει το προϊόν;

ΑΥΤΟ ακριβώς το συμβάν έγινε πέρσι στην Κροατία, στο ντέρμπυ Χάιντουκ-Ριέκα, αυτές οι ποινές επιβλήθηκαν κι από πλευράς FIFA, καμία απολύτως αντίδραση. Το σχετικό video στο, http://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-4311020/Hadjuk-Split-captain-intervenes-hooligan-chases-ref.html.

Στην περίπτωσή μας όμως, υπάρχει ένας ακόμη λόγος για τον οποίο κανείς δεν μπορεί να προσφύγει στη FIFA ή στην UEFA για το σουλάτσο του Ιβάν Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο: Ότι η τιμωρία του ΠΑΟΚ για το συμβάν «κλείδωσε» γιατί κανείς δεν άσκησε έφεση, υποβάλλοντας σχετικό αίτημα, στον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα. Ο ΠΑΟΚ τιμωρήθηκε με δύο ποινές: Μία για τη διακοπή του αγώνα (μείον τρία φέτος, μείον δύο του χρόνου) και μία για την απειλή κατά αξιωματούχου (τρεις αγωνιστικές κεκλεισμένων). Ενώ για τη διακοπή αγώνα δεν προβλέπεται άλλη ποινή, υψηλότερη ή χαμηλότερη, για την απειλή κατά αξιωματούχου προβλέπεται επίσης αφαίρεση βαθμών και υποβιβασμός.

ΓΙΑΤΙ έγινε αυτό, παραμένει άγνωστο. Ήταν τόσο βέβαιη η ΑΕΚ για το ότι θα δικαιωθεί και στην έφεση, που δεν ήθελε να τραβήξει παραπάνω το σκοινί με τον ΠΑΟΚ, ενόψει και του τελικού του κυπέλλου; Και τώρα φοβάται, τον Σκουτέρη; Το μόνο βέβαιο είναι ότι τον πρωταθλητή θα κρίνει η επιτροπή εφέσεων (με τα μέλη που έχουν αϋπνίες και βγάζουν αποφάσεις μία το πρωί) και εν συνεχεία το διαιτητικό δικαστήριο της ΕΠΟ (που διατήρησε τη μεταμεσονύκτια απόφαση).

Στη μουσική επιλογή John Lennon-Imagine.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ