Τα χαμηλά επίπεδα ετοιμότητας από την μακρά αποχή και το χάος που απλώθηκε στο παρκέ έπνιξαν τις ελπίδες του Ολυμπιακού για κάτι καλό στην Πόλη.
Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, η μετωπική της Φενέρ με τον Ολυμπιακό αποτελούσε ένα αίνιγμα. Η αποχή των ερυθρόλευκων από την ενεργό δράση για σχεδόν τρεις εβδομάδες δημιουργούσε αβεβαιότητα τόσο για την εικόνα που θα παρουσίαζαν στο παρκέ της «Ulker Arena» ως ομάδα, όσο και για την κατάσταση του κάθε παίκτη ξεχωριστά.
Άλλοι, βλέπετε, είχαν νοσήσει και μείνει για μέρες σε απομόνωση, άλλοι είχαν προπονηθεί περισσότερο και άλλοι λιγότερο το διάστημα που μας πέρασε, κάνοντας έτσι την διαχείριση του αγώνα να μοιάζει με σπαζοκεφαλιά για τον Γιώργο Μπαρτζώκα.
Από την άλλη, αίνιγμα συνιστούσε και η εικόνα της Φενέρ που πρόσφατα έχασε δύο πολύ σημαντικούς παίκτες, υπέγραψε τον Φλόιντ που έμεινε ελεύθερος από τον Παναθηναϊκό και καλούνταν να προσαρμοστεί στη νέα δική της πραγματικότητα. Βαθμολογικά, οι γηπεδούχοι ήταν σαφώς πιο στριμωγμένοι και πιεσμένοι για το αποτέλεσμα, ενώ το γεγονός ότι είχαν αγωνιστεί για το πρωτάθλημα το Σαββατοκύριακο τους έδινε ένα προβάδισμα σχετικά με τον ρυθμό.
Πράγματι, η μακρά αποχή των παικτών του Ολυμπιακού ήταν εμφανής από το ξεκίνημα του παιχνιδιού κι όσο περνούσε η ώρα γινόταν όλο και πιο δυσβάσταχτη στην προσπάθεια τους για κάτι καλό.
Οι ερυθρόλευκοι δεν είχαν σταθερές στο παιχνίδι τους και παρότι διατηρούσαν ένα ισχνό προβάδισμα στη μεγαλύτερη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου, φαινόταν ξεκάθαρα ότι δεν πατούσαν καλά στο γήπεδο. Δεν είχαν συνοχή, έκαναν εύκολα το λάθος και το αμυντικό τους τρανζίσιον ήταν κακό, με αποτέλεσμα να χάνουν εύκολα και γρήγορα τις ευκαιρίες να χτίσουν διαφορά.
Σαν να μην του έφτανε ο χαμηλός βαθμός ετοιμότητας, ο Ολυμπιακός είχε ν’ αντιμετωπίσει και δύο σημαντικές απώλειες πριν από την ανάπαυλα. Αυτή του Σακίλ Μακίσικ που χτύπησε στο γόνατο και τέθηκε εκτός αγώνα και φυσικά του προπονητή τους, ο οποίος χωρίς να καταλάβει κανείς τι έγινε αποβλήθηκε με δύο απανωτές τεχνικές ποινές κι άφησε την ομάδα του ακέφαλη για το μεγαλύτερο μέρος της αναμέτρησης.
Η αλήθεια είναι ότι Πέρεθ και Λοτερμόζερ, δύο διαιτητές που συνηθίζουν να μετατρέπονται σε πρωταγωνιστές, έκαναν το ματς άνω-κάτω στην προσπάθειά τους να «ρεφάρουν» τις δύο τεχνικές ποινές με τις οποίες χρέωσαν τη Φενέρ στην πρώτη περίοδο. Εκαναν δώρο τρεις βολές στον Χένρι για φάουλ που είχε γίνει χαμηλά, έκλεισαν τα μάτια σε 2-3 καθαρά φάουλ υπέρ του Ολυμπιακού και έστειλαν με μεγάλη άνεση τον προπονητή του στα αποδυτήρια.
Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν 39-33 στο ημίχρονο κυρίως χάρη στην εξαιρετική εμφάνιση του Γιώργου Πρίντεζη και την συνδρομή των Παπανικολάου και Σλούκα, αλλά ήταν δεδομένο ότι τους περίμενε… βουνό στην επανάληψη. Ηταν δεδομένο ότι θα έπρεπε να «μαζέψουν» το μυαλό τους, να προσπαθήσουν περισσότερο στην άμυνα και να παίξουν με μυαλό και υπομονή στην επίθεση. Συνέβη ακριβώς το αντίθετο.
Το παιχνίδι εισήλθε σε καθεστώς απόλυτης αναρχίας, τα τρίποντα άρχισαν να πέφτουν βροχή, τα λάθη διαδέχονταν το ένα το άλλο και κάθε έννοια ορθολογικού μπάσκετ πήγε περίπατο. Η εικόνα και ο τρελός ρυθμός του τρίτου δεκαλέπτου δεν ευνοούσε καθόλου τον Ολυμπιακό, ο οποίος θα έπρεπε να πάει σε όσο το δυνατόν πιο safe τέμπο κι επιλογές, ώστε να καλύψει τα νώτα του και την παντελή έλλειψη φόρμας.
Το χάος του παρκέ αποδείχτηκε βούτυρο στο ψωμί του Πιέρια Χένρι, ενός παίκτη που ξέρει να λάμπει όταν σηκώνεται σκόνη. Στην αντίπερα όχθη ο Ολυμπιακός είχε τον Ντόρσεϊ (7 λάθη) σε κακό βράδυ, ενώ ο έτερος… αναρχικός του πόλος, ο Σακ, κοιτούσε ανήμπορος από τον πάγκο.
Ο Βεζένκοφ περιορίστηκε σε ρόλο δημιουργού παίρνοντας πολύ λίγες προσπάθειες, ο Φαλ δεν τροφοδοτήθηκε ιδιαίτερα, ο Λαρεντζάκης ήταν εκτός τόπου και χρόνου, ο Γουόκαπ κινήθηκε στα ρηχά και κάπως έτσι η ελληνική ομάδα ξέμεινε από λύσεις.
Ο Ολυμπιακός πλήρωσε τον χαμένο χρόνο και πραγματοποίησε ίσως την χειρότερη φετινή του εμφάνιση, επιτρέποντας να τον κερδίσει εύκολα μια υποδεέστερη ομάδα.
Κυρίως αποδείχτηκε πόσο εύθραυστα είναι τα πράγματα σε μια σεζόν που διεξάγεται κάτω από τόσο αντίξοες συνθήκες. Οι ερυθρόλευκοι παρουσιάστηκαν φαινομενικά πλήρεις στην Πόλη, αλλά στην πραγματικότητα δεν θύμιζαν σε τίποτα την ομάδα που κάλπαζε γεμάτη φλόγα και φρεσκάδα μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου.
Κάτι απολύτως λογικό, καθώς μόνο οι… ηλεκτρικές συσκευές βγαίνουν και ξαναμπαίνουν στην πρίζα χωρίς να επηρεάζεται η απόδοσή τους. Οι ομάδες, που αποτελούνται από ανθρώπους, δεν λειτουργούν με διακόπτες «on – off» και πλέον το θέμα είναι πόσο θα κοστίσει σε χρόνο και αποτελέσματα μέχρι να ξαναβρεί ο Ολυμπιακός τον εαυτό τους. Αγωνιστικά και πνευματικά…