Βόμβα στο ποδόσφαιρο – Η FIFA ανατρέπει το μεταγραφικό παζάρι – Ευθεία σύγκρουση με τους μάνατζερ

Αναβρασμός στον κόσμο του ποδοσφαίρου, καθώς η FIFA θέλει να... βάλει χέρι στις προμήθειες των μάνατζερ και να μοιράζει η ίδια τα λεφτά! To10.gr εξηγεί τι έχει συμβεί.

Σεισμό στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο φέρνει νέα νομοθετική ενέργεια της FIFA, που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2022 και αναμένεται να φέρει τα πάνω κάτω στο μεταγραφικό παζάρι. Σε γενικές γραμμές, ο νέος κανονισμός, αποτρέπει τους μάνατζερ, τους δικηγόρους, τα μέλη της οικογένειας ή όποιον ενεργεί ως εκπρόσωπος ενός ποδοσφαιριστή, να χρεώνουν ποσά εκατομμυρίων για μεταγραφές. Υπάρχει ήδη ένα προσχέδιο για τη νέα νόρμα που είναι αρκετά σαφές ως προς το πνεύμα του και (αν και μένει ακόμη να καθαρογραφεί) οι μεγάλοι ατζέντηδες, με επικεφαλής τον Μίνο Ραϊόλα, έχουν σχηματίσει ένα κοινό μέτωπο εναντίον της κίνησης της FIFA, καθώς θεωρούν ότι πρόκειται για μια αλλαγή στους κανόνες του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, που βιάζει τη νομιμότητα και αντίκειται στο κοινοτικό δίκαιο. Μάλιστα, έχει ήδη υπάρξει ενημέρωση από τους super agents ότι εάν η FIFA προχωρήσει σε αυτή την επιθετική προς του ατζέντηδες ενέργεια, τότε θα δεχθεί ομαδική αγωγή, για διαρκείς ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων.

Στόχος της FIFA είναι μειώσει την ισχύ των ατζέντηδων στο ποδόσφαιρο, περιορίζοντας σημαντικά τα έσοδά τους. Πρόθεσή της είναι το 10% που αποτελεί νόμιμη προμήθειά τους, να κατακερματιστεί σταδιακά στο 3%. Μια ουτοπική προσέγγιση της κατάστασης, σε μία σεζόν, μάλιστα, που σε παγκόσμιο επίπεδο το 2021 οι ατζέντηδες εξασφάλισαν προμήθειες που ξεπερνούν τα 450 εκατομμύρια ευρώ.

Επί της ουσίας η FIFA προσπαθεί να πάρει πάλι στα χέρια της τον έλεγχο των ατζέντηδων, παίρνοντας πίσω την απόφασή του 2015, που ουσιαστικά έδινα στις κατά τόπους Ομοσπονδίες τον ρόλο του τοποτηρητή και μετέφερε σε αυτές κάθε διένεξη που αφορούσε οικονομικές διαφορές παικτών ή ομάδων με ατζέντηδες. Κάτι που ουσιαστικά οδήγησε στο να χαθεί κάθε έλεγχος από την Παγκόσμια Ομοσπονδία, καθώς μετά το «άνοιγμα» του επαγγέλματος, δεν υπάρχουν μόνο διαπιστευμένοι ατζέντηδες, με το παλιό σύστημα, αλλά ως τέτοιοι μπορούν να λειτουργούν δικηγόροι, μέλη οικογενειών των παικτών, οικονομικοί αντιπρόσωποι, ακόμη και απλοί φίλοι τους!

ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΙ Η ΙΔΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ

Τι πραγματικά επιχειρεί να κάνει η FIFA. Να ελέγξει τις προμήθειες, δημιουργώντας ένα διεθνές σύστημα όπως το περίφημο TMS, μέσω του οποίου γίνονται όλες οι μεταγραφές παγκοσμίως. Για να ανακτήσει μεγαλύτερο έλεγχο, λοιπόν, αποφάσισε να αλλάξει τον σχετικό νόμο για τις μεταγραφές και τις προμήθειες των μάνατζερ, θέλοντας κατ’ αρχάς να αποτρέψει προμήθειες-μαμούθ, όπως τα 48.000.000 € που έλαβε ο Μίνο Ραϊόλα από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, κατά τη μεταγραφή του Γάλλου από τη Γιουβέντους, έναντι 105.000.000 €. Ετσι, δημιουργεί έναν νέο… μεσάζονται, μεταξύ της ομάδας και του μεσάζοντα! Ένα «εργαλείο» που θα έχει την ονομασία «Clearing House» και μέσω του οποίου οι ομάδες θα κάνουν τις πληρωμές τους μάνατζερ!

Οι σύλλογοι θα πληρώνουν την προμήθεια του ατζέντη στη FIFA και αυτό το όργανο θα μεταφέρει τα χρήματα που προβλέπονται στους μάνατζερ, λειτουργώντας ως ένα είδος διαχειριστή εισπράξεων. Οι πληρωμές δεν θα πηγαίνουν πλέον από σύλλογο σε ατζέντη, αλλά όλες θα περνούν από τη FIFA για να διασφαλιστεί ότι οι προμήθειες δεν θα υπερβαίνουν αυτό το 6%. Και θα υπάρχει έλεγχος των συμβάσεων για να διαπιστωθεί εάν συμμορφώνονται με το νέο νομοθετικό πλαίσιο.

Αλλαγή επίσης θα υπάρξει και στα συμβόλαια που θα συνάπτουν οι ατζέντηδες με τους ποδοσφαιριστές, καθώς με βάση τον νέο κανονισμό η μέγιστη χρονική διάρκεια της σύμβασής τους θα κυμαίνεται από δύο έως τρία χρόνια.

ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ

Εκεί όμως που οι ατζέντηδες έχουν σοβαρές αμφιβολίες είναι στο σημείο του κανόνα που θα θέσει όρια στις προμήθειές τους. Συγκεκριμένα, με τον νέο κανονισμό οι μάνατζερ θα μπορούν να καρπώνονται μόνο το 3% του μισθού του ποδοσφαιριστή, που θα βαρύνει τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή και ένα άλλο 3% που θα πληρώνει ο αγοραστής σύλλογος. Η άλλη επιλογή, και πολύ πιο συμφέρουσα, είναι να χρεώνεται το 10% της μεταγραφής στον πωλητή σύλλογο. Επομένως, ο πράκτορας μπορεί να κάνει χρήση μόνο μιας από αυτές τις δύο επιλογές.

Όπως γίνεται αντιληπτό, από τη στιγμή που τα συμφέροντα των μάνατζερ πλήττονται, έπεται και δικαστική διαμάχη, με δεδομένο ότι η FIFA δεν δείχνει διάθεση να κάνει πίσω. Πλέον, οι κορυφαίοι εκπρόσωποι ποδοσφαιριστών εξετάζουν τις επόμενες κινήσεις τους, που πιθανότατα θα περιλαμβάνει αγωγή-μαμούθ κατά της FIFA σε δικαστήριο χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βασικό επιχείρημα-αίτημα πως η αλλαγή των κανονισμών από τη FIFA αντίκειται στο δίκαιο της ελεύθερης αγοράς και της ελεύθερης κυκλοφορίας κεφαλαίων και υπηρεσιών. Εν ολίγοις, ότι είναι αντίθετοι με τη Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τι πρόκειται να συμβεί επί της ουσίας; Ακόμη κι αν η FIFA περάσει και αυτούς τους κανονισμούς. Ακόμη κι αν οι σύλλογοι είναι μαζί της (που είναι). Ακόμη κι αν δημιουργηθεί αυτός ο μηχανισμός για να περνούν μέσα από αυτόν οι νόμιμες προμήθειες, το μόνο που θα συμβεί, είναι να αποδυναμωθούν κάποιοι όχι τόσο ισχυροί ατζέντηδες και να ισχυροποιηθούν/πλουτίσουν ακόμη περισσότερο οι super agents. Και εκείνοι που έχουν τη δύναμη και τον… τρόπο να ελίσσονται. Είναι σαφές ότι οι μάνατζερ είναι πάντα πολλά βήματα μπροστά από τη FIFA. Και παρά τις διαρκείς προσπάθειες για να μπλοκαριστεί η ισχύς τους, αυτή ολοένα και μεγαλώνει. Μόνο που αυτή τη φορά μπορεί να έχει και άλλη μορφή, με «περίεργα» κεφάλαια. Διότι κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι ο Μέντες, ο Ραϊόλα, ο Λούτσι, ο Παστορέλο και όλοι οι «δεινόσαυροι» του μάνατζμεντ, θα πληρώνονται το 3% των deal που ολοκληρώνουν. Οποιος το πιστεύει αυτό, πιστεύει και ότι ο Αγιος Βασίλης υπάρχει…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από