Η αμέριμνη Euroleague και οι συνέπειες για τον Ολυμπιακό

Η αμέριμνη Euroleague και οι συνέπειες για τον Ολυμπιακό

Ο Μιχάλης Στεφάνου γράφει για την μεγάλη περιπέτεια στην οποία μπήκαν οι ερυθρόλευκοι, αλλά και για το συνολικό πρόβλημα που αρχίζει να παίρνει μορφή χιονοστιβάδας.

Το τελευταίο διάστημα ο Ολυμπιακός φαινόταν να μην έχει αντίπαλο στην Euroleague, όμως τελικά αναγκάστηκε να πατήσει όλα του τα φρένα για λόγους… ανωτέρας βίας. Η επέλαση της πανδημίας σάρωσε και το ΣΕΦ αποδεκατίζοντας από την μια στιγμή στην άλλη τους ερυθρόλευκους και προκαλώντας την αναβολή της μεγάλης μάχης με την ΤΣΣΚΑ. Τα όργανα άρχισαν μετά από το ντέρμπι του ΟΑΚΑ, το ένα κρούσμα ακολούθησαν άλλα τέσσερα, σήμερα ανιχνεύθηκαν ακόμα τρία και μένει να δούμε αν και πότε θα σταματήσει το ντόμινο. Τα επτά αφορούν παίκτες, η απουσία του Εϊσι λόγω αμυγδαλίτιδας είναι ήδη γνωστή και κάπως έτσι ο Ολυμπιακός έχει μείνει για την ώρα με μόλις επτά ετοιμοπόλεμους αθλητές, οι οποίοι δεν αποκλείεται να μειωθούν τα επόμενα 24ωρα.

Πρόκειται για μια κατάσταση που δεν αφορά μόνο τον Ολυμπιακό, καθώς όλο και περισσότερες ομάδες ανακοινώνουν καθημερινά νέα κρούσματα. Η αρχή έγινε με την Αρμάνι, ακολούθησε η Ρεάλ και στη συνέχεια πήραν σειρά ο Παναθηναϊκός, η Βιλερμπάν, ο Ολυμπιακός και η Μπαρτσελόνα. Κανονικά η Euroleague θα έπρεπε ήδη να έχει προβεί σε κάποιες αποφάσεις, αντί απλώς να κοιτάζει την χιονοστιβάδα να μεγαλώνει, όμως για την ώρα δεν έχει υπάρξει καμία αντίδραση, λες και το προ 1,5 χρόνου σχέδιο που κατέστρωσε είναι πανάκεια ή… σκαλίστηκε σε πέτρα και δεν παίρνει αλλαγές.

Πρώτα απ’ όλα είναι ανήκουστο το γεγονός ότι η διοργανώτρια αρχή έχει διατηρήσει ίδιο και απαράλλαχτο το υγειονομικό πρωτόκολλο από τότε που επέστρεψε στη δράση. Τότε, μιλούσαμε για ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο, καθώς ούτε εμβόλιο υπήρχε, ούτε μεταλλάξεις είχαν εμφανιστεί, ούτε είχαμε στην διάθεσή μας τα σημερινά δεδομένα. Στην Euroleague οι 14 μέρες απουσίας για έναν θετικό παίκτη εξακολουθούν να υφίστανται παρότι άπαντες είναι εμβολιασμένοι. Αντίθετα, στο ΝΒΑ το αντίστοιχο διάστημα απουσίας έχει αναπροσαρμοστεί στις έξι μέρες, καθώς όπως δείχνουν τα στοιχεία όσοι έχουν κάνει την τρίτη δόση αναρρώνουν πιο γρήγορα. Τα ισχύοντα μέτρα στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, αναδιαμορφώνονται διαρκώς και εν πάση περιπτώσει αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι μηχανισμοί της λίγκας βρίσκονται σε εγρήγορση. Τα αντανακλαστικά της Euroleague, πάλι, για την ώρα αγνοούνται.

Επιστρέφοντας στα του Ολυμπιακού, ο οποίος ξαφνικά βρέθηκε με κατεβασμένα τα ρολά, θα πρέπει πρώτα να περιμένουμε τι θα προκύψει από τους επόμενους ελέγχους. Αντί για προπονήσεις, οι ερυθρόλευκοι κάνουν τεστ, ώστε να διαπιστωθεί τελικά ποια από τα μέλη τους γλίτωσαν από την συγκεκριμένη διασπορά. Από κει και πέρα οι υγιείς θα γυμνάζονται αρχικά ατομικά και στη συνέχεια όλοι μαζί. Το μεγάλο πρόβλημα στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι μόνο οι απόντες, αλλά και το γεγονός ότι πέφτει δραματικά η ποιότητα προπόνησης για τους παρόντες. Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι άλλο το πέντε εναντίον πέντε με φουλ ένταση κι άλλο το… 3 on 3 κακήν κακώς.

Από το τελευταίο κρούσμα που θα ανιχνευτεί, οι Πειραιώτες θα χρειαστούν δύο εβδομάδες για να ξαναβρεθούν όλοι μαζί, υπό την προϋπόθεση ότι άπαντες θα νοσήσουν ήπια. Επειτα θα χρειαστούν τουλάχιστον μια εβδομάδα καλών προπονήσεων για να αρχίσουν να βρίσκουν κάτι από τον ρυθμό τους, μόνο που αυτή η εβδομάδα είναι σχεδόν αδύνατον να βρεθεί. Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι δεν προκύπτει άλλο θετικό PCR κι o Ολυμπιακός ταξιδέψει στο Κάουνας με 8-9 παίκτες (τους επτά που έχει αυτή τη στιγμή, συν τους Γουόκαπ-Εϊσι στην καλύτερη περίπτωση), η επιστροφή των περισσότερων από την καραντίνα θα γίνει πάνω στην εβδομάδα διπλής αγωνιστικής. Με λίγα λόγια ο Ολυμπιακός θα πρέπει να παίξει back2back με Φενέρ και Ζενίτ (11 και 13 Ιανουαρίου), χωρίς καθόλου προπονήσεις στα πόδια του. Επιπλέον, θα αυξηθούν οι «διαβολοβδομάδες» του όπως και όσων ομάδων έχουν αναβληθεί αγώνες τους, μιας και δεν υπάρχουν κενά στο καλεντάρι.

Προφανώς, όλα αυτά ισχύουν στη θεωρία, καθώς κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί συνολικά με την διοργάνωση και πώς θα διαμορφωθεί η επόμενη μέρα της, αν η έξαρση συνεχιστεί με τους υπάρχοντες ρυθμούς. Σε κάθε περίπτωση και μιλώντας μόνο για το αγωνιστικό σκέλος είναι πάρα πολύ δύσκολο για μια ομάδα με μαζικές απώλειες να ξαναβρεί τον εαυτό της σε λιγότερο από ένα μήνα. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς την πορεία της.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ