Η ΑΕΚ ήταν εξαιρετική για ενενήντα λεπτά στον αγωνιστικό χώρο του «Ολιμπίσκι» παίζοντας ποδόσφαιρο κυριαρχίας κάτι που οφείλει στον Μανόλο Χιμένεθ, αλλά και τον θαυματουργό γυμναστή, Σεμπαστιάν Λόπεθ Μπασκόν.
Ανατρέχοντας κανείς στο παρελθόν θα δυσκολευτεί σίγουρα να βρει άλλη ελληνική ομάδα με τόσο επιβλητική εμφάνιση σε εκτός έδρας αναμέτρηση με αντίπαλο του βεληνεκούς της Ντινάμο Κιέβου! Η ΑΕΚ κυριάρχησε για ενενήντα λεπτά στον αγωνιστικό χώρο του «Ολιμπίσκι» παίζοντας ποδόσφαιρο κυριαρχίας, κυνηγώντας σαν γάτα το ποντίκι και κερδίζοντας κατά κράτος τις περισσότερες προσωπικές μονομαχίες, είτε επρόκειτο για
«κόντρα» στην δύναμη, την αλτικότητα ή την ταχύτητα. Κι αυτό από μόνο του αποτελεί ένα εντυπωσιακό στοιχείο έχοντας απέναντι της μία από τις παραδοσιακές σχολές ποδοσφαίρου, που βασίζεται ακριβώς πάνω σ’ αυτά τα στοιχεία.
Πλησιάζουμε στα τέλη του Φεβρουαρίου και η ομάδα του Μανόλο Χιμένεθ είναι σε θέση να βγάζει ολόκληρο παιχνίδι διατηρώντας πάνω κάτω τον ίδιο ψηλό ρυθμό και βγάζοντας την ίδια ένταση έστω κι αν οι καιρικές συνθήκες είναι ακραίες κι έστω κι αν μέχρι πριν από μερικές ώρες στόχευε σε τρεις διαφορετικές διοργανώσεις. Τελείως διαφορετική εικόνα δηλαδή σε σχέση με την περσινή σεζόν, όταν κατά την άφιξη του στην Ελλάδα ο πρώην προπονητής της ομάδας, Ζοζέ Μοράις εμφανιζόταν να είναι σοκαρισμένος από την έλλειψη δυνάμεων των ποδοσφαιριστών του δίνοντας μάλιστα εντολή στους συνεργάτες του να εκπονήσουν άμεσα ένα πρόγραμμα εκγύμνασης για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος. Και τα στατιστικά, όπως άλλωστε και η αγωνιστική εικόνα, αλλά και τα γκολ που δεχόταν η ομάδα μετά το 70’, τον δικαίωναν πλήρως τότε, τοποθετώντας την ΑΕΚ στην κορυφή της βαθμολογίας, στην περίπτωση που τα ματς τελείωναν στο πρώτο ημίχρονο!
Η αχίλλειος πτέρνα του… τότε έχει εξελιχθεί στο «βαρύ χαρτί» του σήμερα και από εκεί ξεκινούν όλα για τον πρωταθλητισμό που κάνει η ΑΕΚ φέτος σε όλα τα επίπεδα! Θυμάμαι τα παλιότερα χρόνια αναμετρήσεις ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη και απορούσες τότε πως είναι δυνατόν οι… «ξένοι» να «καταπίνουν» τους δικούς μας στα σπριντ και τα τζαρτζαρίσματα σε όλη τη διάρκεια της… άνισης «μάχης»! Και το μυαλό μας, σε ότι έχει να κάνει με μία πιθανή εξήγηση, πήγαινε αυτομάτως στον ελληνικό «χαβαλέ» των προπονήσεων και την έλλειψη τεχνογνωσίας. Τώρα, σ΄αυτή την ΑΕΚ, ακόμα και ο Τάσος Μπακασέτας, ο κατά τεκμήριο πιο αργός από αρκετούς συμπαίκτες του και προερχόμενος από αρκετά μεγάλη αγωνιστική απραξία στο ξεκίνημα της σεζόν, μοιάζει να είναι πυραυλοκίνητος!
Μοναδική παραφωνία σε όλο αυτό το σκηνικό της ανωτερότητας σε επίπεδο φυσικών δυνάμεων που δεν στήθηκε μόνο στο Κίεβο φέτος , αλλά και εντός συνόρων κόντρα στον προβληματικό στον συγκεκριμένο τομέα Ολυμπιακό, απόρροια της ελλιπούς καλοκαιρινής προετοιμασίας του Μπέσνικ Χάσι, ήταν ο Μασούντ. Κι αυτό έχει λογική, αφού ο Ιρανός «μετακόμισε» τον χειμώνα από τη Νέα Σμύρνη και τον Πανιώνιο, έχοντας κάνει άλλη προετοιμασία και διαφορετικού τύπου προπόνηση απ΄ αυτή του νεαρού «θαυματουργού» γυμναστή της ΑΕΚ, Σεμπαστιάν Λόπεθ Μπασκόν. Ο μόλις 26 ετών Ισπανός, απόφοιτος της Γυμναστικής Ακαδημίας της Σεβίλης με μάστερ στην φυσική προετοιμασία και την αποκατάσταση αθλητικών κακώσεων, πιστώνεται στο μεγαλύτερο βαθμό την ταχυδύναμη και την φρεσκάδα των ποδοσφαιριστών της ομάδας, μαζί φυσικά με τον Μανόλο Χιμένεθ και την δική του διαχείριση του έμψυχου δυναμικού. Έχοντας δουλέψει στην ολλανδική Φιτέσε, τα θερινά καμπ της Μπαρσελόνα στις ΗΠΑ και τις ακαδημίες της Σεβίλης, ο Μπασκόν ήρθε μαζί με τον Ισπανό προπονητή τον Ιανουάριο του 2017 στην Ελλάδα αντικαθιστώντας τον Παναγιώτη Βούλγαρη, που προτίμησε να ακολουθήσει τον Γουστάβο Πογιέτ στην Κίνα.
Κι όμως, αυτή την «παραφωνία» ο μοναδικός πιθανότατα που δεν την διέκρινε ήταν ο Χιμένεθ, προτιμώντας να βγάλει εκτός παιχνιδιού, όχι τον Μασούντ, που φάνταζε ως η λογική επιλογή, αλλά τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο, μόνιμη πηγή κινδύνων για την ουκρανική άμυνα από το πρώτο λεπτό. Απόφαση ακατανόητη, που στερείται οποιασδήποτε ποδοσφαιρική λογικής και η οποία κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί με βεβαιότητα πως στέρησε την πρόκριση από την ΑΕΚ (σ.σ άλλωστε και μ’ αυτόν μέσα για 75 λεπτά η ομάδα δεν είχε σκορ που την έστελνε στην κληρωτίδα), αλλά οπωσδήποτε της στοίχησε σε επίπεδο επιθετικότητας και πίεσης του αντιπάλου.
Δεν θα σταθώ στην τεράστια χαμένη ευκαιρία του Μασούντ μια κι έχουν χαθεί και χειρότερα και είναι και κάτι που μπορεί να συμβεί στον καθένα και πραγματικά στεναχωριέμαι για τον ίδιο, που ένας επαγγελματίας αθλητής αναγκάστηκε να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη για κάτι τέτοιο, προφανώς επηρεασμένος από το τι ακουγόταν γύρω-γύρω. Άλλωστε, αν παρατηρήσει κανείς πιο προσεκτικά τη φάση, η μπάλα από το ξεκίνημα της πορείας της στη σέντρα του Μπακασέτα κάνει «γκελάκια» πάνω στον παγωμένο και σκληρό αγωνιστικό χώρο και κάπως έτσι περνάει τελευταία στιγμή πάνω από το απλωμένο πόδι του Χατσερίντι και σηκώνεται λίγο πριν την επαφή της με το πόδι του Ιρανού, που την βρίσκει τελικά περισσότερο με τον αστράγαλο και λιγότερο με το παπούτσι χάνοντας τον έλεγχο! Θα επικεντρωθώ όμως στην συνολική εικόνα του στο χορτάρι, που ήταν κακή και είχε ως αποτέλεσμα να πέφτει διαρκώς κάτω ζητώντας φάουλ ή και πέναλτι και να διαμαρτύρεται συνεχώς στον διαιτητή με κίνδυνο να αποπροσανατολίσει και τους συμπαίκτες του. Κι όπως γνωρίζουν πολύ καλά οι οπαδοί του Πανιωνίου, αν ο Μασούντ χάσει το μυαλό του και την αυτοσυγκέντρωση του τότε αρχίζουν τα προβλήματα… Κι όσο δεν εξηγεί ο Χιμένεθ το σκεπτικό της αλλαγής του τόσο θα φουντώνουν τα σενάρια, ακόμα και ακραία, που τον θέλουν μέσα στην αγωνία για την πρόκριση, να σκέφτηκε τον Ατρόμητο κι ένα επιπλέον δεκαπεντάλεπτο ξεκούρασης του Λάζαρου, ο οποίος πάντως δεν έβγαζε δα και ενενηντάλεπτα στα προηγούμενα παιχνίδια.
Το παιχνίδι ασφαλώς «φώναζε» για αλλαγή, προκειμένου να βρεθεί τρόπος να λυθεί ο γόρδιος δεσμός του γκολ, αλλά ΜΟΝΟ για μία. Έξω ο Μασούντ, στην θέση του ο Γιακουμάκης και τέλος! Και η αλήθεια είναι πως μερικές φορές ο προπονητής της ΑΕΚ μοιάζει να έχει καταστρώσει από πριν το πλάνο του παιχνιδιού, των αλλαγών συμπεριλαμβανομένων αδιαφορώντας για την εικόνα της αναμέτρησης και των αναγκών της! Το να αξιολογηθεί όμως και να αμφισβητηθεί η επαγγελματική υπόσταση του Μανόλο απ΄ αυτό είναι εκτός λογικής, όταν παρουσιάζει φέτος μία ομάδα που ενθουσιάζει πολλές φορές φίλους, αλλά και «εχθρούς»!
Η ΑΕΚ πλέον προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια ενός απογοητευτικού αποκλεισμού μετά από δύο αναμετρήσεις δικής της κυριαρχίας και κόντρα σε μία εμφανώς κατώτερη ομάδα τόσο σε συνοχή όσο και σε ατομικό επίπεδο, ασχέτως του τι λένε τα χαρτιά και να ξεπεράσει την αποτυχία, γιατί κακά τα ψέματα, περί τέτοιας πρόκειται, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα αφού κινδυνεύει με βάση το δύσκολο πρόγραμμα που ακολουθεί στο πρωτάθλημα με αντιπάλους καλούς, που έχουν ακόμα στόχους στη χρονιά, να βρεθεί στο τέλος με άδεια χέρια κι ένα τεράστιο ερωτηματικό για την επόμενη μέρα…
Υ.Γ. Αλήθεια, γι αυτόν τον Χατσερίντι, που είδαμε στα δύο παιχνίδια, ήταν αποφασισμένος ο ΠΑΟΚ να ξοδέψει τόσα χρήματα; Σοβαρά τώρα;