Οι φίλαθλοι έσωσαν (προσωρινά) την τιμή του ποδοσφαίρου (τους)

Οι φίλαθλοι έσωσαν (προσωρινά) την τιμή του ποδοσφαίρου (τους)

Ο Γιώργος Χελάκης επιχειρεί να αναλύσει τους λόγους που καταναλωτές και εργαζόμενοι απέτρεψαν την παραγωγή του νέου… προϊόντος 

Η κλειστή λίγκα, το… ΝΒΑ του ποδοσφαίρου φούντωσε και ξεφούσκωσε μέσα σε τρεις ημέρες. Δεν έχει προηγούμενο ένα τεράστιο πρότζεκτ πολλών δισεκατομμυρίων να ανακοινώνεται και τελικά να ακυρώνεται μέσα σε ένα τριήμερο. Που ακούστηκε επιχειρηματίες κολοσσοί να αναγκάζονται να μαζέψουν τα άπλυτά τους από την μια μέρα στην άλλη και να βάζουν την ουρά στα σκέλια. Αξίζει να γίνει μια μελέτη για το πώς φαίνεται να καταλήγουν τα πράγματα.

Ποιος είναι ο λόγος που η κλειστή λίγκα, η Σούπερ Λίγκα του ποδοσφαίρου των μεγάλων, διαλύθηκε πριν δημιουργηθεί καλά- καλά. Πολλοί μπορεί να είναι οι λόγοι αλλά υπάρχει ένας που δεν αμφισβητείται και κατά τη γνώμη μου είναι ο πιο σημαντικός. Δεν βρίσκεται στην άρνηση των γερμανικών ομάδων να τους ακολουθήσουν. Δεν βρίσκεται στις ακαριαίες δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας Μακρόν και του πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας Τζόνσον. Δεν βρίσκεται στις δελεαστικές προτάσεις που έκανε στους «στασιαστές» η ΟΥΕΦΑ για να τους γυρίσει πίσω στο δικό της μαγαζί.

Όλα αυτά ισχύουν αλλά αυτό που ισχύει πάνω από όλα είναι η ακαριαία αντίδραση των Άγγλων φιλάθλων που δεν άφησαν κανένα περιθώριο. Αρνήθηκαν να δουν τις ομάδες του στη νέα διοργάνωση και το έδειξαν με κάθε τρόπο. Στον Ανφιλντ, οι οπαδοί της Λίβερπουλ κατέβασαν τα θρυλικά πανό τους. Οι οπαδοί της Τσέλσι διοργάνωσαν συγκέντρωση έξω από το γήπεδο και το προπονητικό κέντρο της ομάδας. Στα social media έγινε χαλασμός. Οταν λοιπόν η… πελατεία αντιδρά και δεν φαίνεται πρόθυμη να καταναλώσει το νέο προϊόν τότε αυτό αποσύρεται από τα ράφια. 

Στην προκειμένη περίπτωση η αντίδραση ήταν τόσο σφοδρή που το νέο προϊών δεν ανέβηκε καν στο ράφι. Αξιοσημείωτο ότι μαζί με τους καταναλωτές είχαμε αντίδραση και από μεγάλη μερίδα εκείνων που παράγουν το προϊόν. Αυτοί δεν είναι οι παράγοντες και οι ιδιοκτήτες των ομάδων. Είναι οι εργαζόμενοι δηλαδή οι ποδοσφαιριστές. Αυτοί αντέδρασαν. Στην Αγγλία ο αρχηγός της Λίβερπουλ, ο Χέντερσον κάλεσε σύσκεψη με τους αρχηγούς όλων των ομάδων της Πρέμιερ Λιγκ προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειές τους κατά του φιλόδοξου πρότζετκ. 

Κι εκεί που οι Aμερικανοί ιδιοκτήτες της Λίβερπουλ είχαν νομίσει ότι βρήκαν την ευκαιρία για υπερκέρδη βρέθηκαν να έχουν την σφραγίδα μεν αλλά να έχουν χάσει την ουσία δηλαδή φιλάθλους και παίκτες. Καταναλωτές και εργαζόμενους. Ηταν μια νίκη του ποδοσφαίρου αλλά να μην ενθουσιάζεται κανείς. Πρόκειται για πρόσκαιρη νίκη. Όταν τα λεφτά είναι πολλά όταν υπάρχουν κεφάλαια που επιθυμούν να επενδυθούν πάντα βρίσκεται ο τρόπος, όπως διδάσκει η ιστορία. Ωστόσο, προς το παρών δικαιώνεται η ιστορική φράση του θρυλικού Ματ Μπάσμπι που την ανάρτησε ο διεθνής άσσος της Γιουνάιτεντ Μάρκους Ράσφορντ «Το ποδόσφαιρο χωρίς φιλάθλους δεν θα ήταν τίποτα»…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ