Στο «διπλό» του Ολυμπιακού με την Βαλένθια είδαμε αρκετά πράγματα…
Την ιδέα για μπλοκ που αφορά την ομάδα μπάσκετ, μου την έδωσε ένας ακροατής στην εκπομπή της Τετάρτης. «Ηρακλή, στο ματς με την Βαλένθια είδαμε τι μπορούμε να κάνουμε, αλλά και γιατί μείναμε εκτός προημιτελικών», ήταν τα λόγια του και με βρίσκει σύμφωνο 100%.
Η ομάδα έχει δυνατότητες. Μεγάλες δυνατότητες. Τα πρώτα τρία δεκάλεπτα στην Ισπανία, μου θύμισε… Λονδίνο. Τότε που ο Ολυμπιακός, με τον Γιώργο Μπαρτζώκα στον πάγκο, έπαιξε το απόλυτο μπάσκετ και σήκωσε για πλάκα την κούπα, κόντρα σε ΤΣΣΚΑ και Ρεάλ. Το σκορ τα λέει όλα. Μόνο σύνηθες δεν είναι μια ομάδα να κερδίζει και μάλιστα εκτός έδρας με 74-41 στο 30’!.
Όποιος είδε το παιχνίδι και δεν προτίμησε να… απολαύσει το Ελλάδα – Γεωργία, κάποια στιγμή θα είπε: «Μια νίκη ρε γαμώτο, μία και θα είχαμε ελπίδες για την 8άδα». Εγώ σίγουρα το είπα και αν αναλογιστούμε ότι η ομάδα μετρά εννέα «διπλά», η πίκρα είναι μεγαλύτερη. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, μια ομάδα που κερδίζει εννέα φορές εκτός έδρας, κοιτάζει την τετράδα και όχι αν περάσει στην επόμενη φάση.
Ο Ολυμπιακός πλήρωσε τον τραγικό απολογισμό στο ΣΕΦ και τον λόγο για τον οποίο η ομάδα αποκλείστηκε. Οι τεράστιες μεταπτώσεις στην απόδοσή της. Και από παιχνίδι σε παιχνίδι, αλλά και μέσα στο ίδιο ματς. Λίγο να θυμηθείτε τα ματς, θα σας έρθουν στο μυαλό εκπληκτικά δεκάλεπτα, αλλά και τραγικά, όπως το 4ο στο παιχνίδι με την Βαλένθια. Σε ουκ ολίγα παιχνίδια, ο Ολυμπιακός βρισκόταν με το καλημέρα, πίσω στο σκορ και μετά προσπαθούσε για τις μεγάλες ανατροπές.
Τι φταίει για αυτή την εικόνα και τις μεταπτώσεις; Την απάντηση αυτή θα πρέπει να την βρει και να την δώσει το τεχνικό επιτελείο. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη αγώνων και στην απουσία από την Α1. Μπορεί και να έχουν δίκιο, αλλά δεν είμαι ειδικός. Το τεχνικό τιμ, είναι αυτό που θα βάλει κάτω τα δεδομένα και θα βρει τα αίτια της διαφορετικής εικόνας από δεκάλεπτο σε δεκάλεπτο.
Το σίγουρο πάντως είναι ότι υπάρχουν και κέρδη από την αποτυχημένη χρονιά. Κι λέω αποτυχημένη, γιατί στόχος της ομάδας ήταν να βρεθεί στα προημιτελικά και δεν κατάφερε να το πετύχει. Το μεγαλύτερο είναι ο Σάσα Βεζένκοφ. Εξέλιξε το παιχνίδι του, για να μην πω το απογείωσε. Στα περισσότερα ματς ήταν από τους κορυφαίους και απέδειξε ότι ο Ολυμπιακός μπορεί να βασιστεί πάνω του στη νέα χρονιά. Μακάρι και του χρόνου να συνεχίσει στους ίδιους ρυθμούς και να έχει κομβικό ρόλο στην ομάδα.
Στα κέρδη μπαίνει και Γιαννούλης Λαρεντζάκης, ένας παίκτης που με το σπαθί του μπήκε το ροτέισον, ενώ καλά στοιχεία έδειξε και Ζαν Σαρλ. Θα τον χαρακτήριζα τίμιο και value for money…
Μ0έχρι να τραυματιστεί μας έδειξε την αξία του και ο Χασάν Μάρτιν. Ο νεαρός σέντερ, στην ρούκι του χρονιά είχε κάποιες καλές εμφανίσεις και δικαιωματικά θα συνεχίσει και του χρόνου στην ομάδα. Εν αντιθέσει με τον Χάρισον, από τον οποίο σε μια σεζόν θυμόμαστε τα τρίποντα στο Βελιγράδι και το Buzzer Beater κόντρα στη Μακάμπι.
Στην πρώτη ευκαιρία θα τα πούμε ξανά για μπάσκετ…