Η Ντιναμό των φιλοναζί οπαδών σήμερα στο ΟΑΚΑ

Η Ντιναμό των φιλοναζί οπαδών σήμερα στο ΟΑΚΑ

Λίγο πριν την κλήρωση για τους 32 χαζογελούσαμε: Θα ήταν ωραία να κληρωθούμε με την Λάτσιο, να γαμ… τους φασίστες. Εκείνη την ημέρα η ΑΕΚ κληρώθηκε με την Ντιναμό Κιέβου. «Ακόμα καλύτερα» σχολιάσαμε. «Αυτοί είναι χειρότεροι και από την Λάτσιο». Αυτομάτως οι Ultras της Ευρώπης σχολίασαν πως αυτή είναι μια πολύ ευχάριστη κλήρωση, εννοώντας ότι […]

Λίγο πριν την κλήρωση για τους 32 χαζογελούσαμε: Θα ήταν ωραία να κληρωθούμε με την Λάτσιο, να γαμ… τους φασίστες. Εκείνη την ημέρα η ΑΕΚ κληρώθηκε με την Ντιναμό Κιέβου. «Ακόμα καλύτερα» σχολιάσαμε. «Αυτοί είναι χειρότεροι και από την Λάτσιο». Αυτομάτως οι Ultras της Ευρώπης σχολίασαν πως αυτή είναι μια πολύ ευχάριστη κλήρωση, εννοώντας ότι πρόκειται να αναμετρηθούν μία προσφυγική με μία… φιλοναζιστική ομάδα. Τι συμβαίνει, λοιπόν, με την Ντιναμό;

Οι οπαδοί της Ντιναμό έχουν κακό, πολύ κακό όνομα. Οι οργανωμένοι οπαδοί σηκώνουν πανιά με το ναζιστικό στόχο, σβάστικες, μνείες προς την ανωτερότητα της λευκής φυλής. Μάλιστα, τους χρεώνονται φιλοναζιστικές επιθέσεις, όχι μόνο προς άλλους οπαδούς, αλλά και προς αντίπαλες ομάδες.

Επίθεση των οπαδών της Ντιναμό σε αντίφα οπαδούς:

Αλλά δε μένουν μόνο εκεί. Σε αγώνα με την αντίπαλη Σαχτάρ Ντονέτσκ, που στο ρόστερ της φιλοξενεί παίκτες από πολλές χώρες, οι οργανωμένοι οπαδοί της Ντιναμό κατέβηκαν στο γήπεδο στα… λευκά. Τότε, ύψωσαν και το πανό «100% λευκός».


Στην παρακάτω φωτογραφία είναι οπαδοί της Ντιναμό με τις κουκούλες της Κου Κλουξ Κλαν, μετά από επίθεση στο πούλμαν της Σαχτάρ Ντονέτσκ.

Η κρίση στην Ουκρανία και το ποδόσφαιρο

Η κρίση στην Ουκρανία, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2014, ανέδειξε τις τρομερές αντιθέσεις στο εσωτερικό της χώρας: Από τη μία το νοτιοανατολικό κομμάτι, με έδρα το Ντονέτσκ, το οποίο επιθυμούσε να ανεξαρτητοποιηθεί και από την άλλη η «επίσημη Ουκρανία», το Κίεβο, που αυτομάτως συντηρητικοποιήθηκε ή εν πάσι περιπτώσει, έδειξε τα πραγματικά του χρώμα. Υπενθυμίζεται -κάπως βιαστικά- πως ο νεοναζισμός εμφανίστηκε σαν έτοιμος από καιρό, με παρακρατικές ομάδες, αυτοσχέδιες πολιτοφυλακές να «αναλαμβάνουν» δράση εκεί που το επίσημο κράτος έκανε πίσω. Χαρακτηριστική ήταν η εμπρηστική επίθεση στο Εργατικό Κέντρο της Οδησσού, που είχε χαρακτήρα μαζικής δολοφονίας και ήταν ενορχηστρωμένη από τους υποστηρικτές της κυβέρνησης του Κιέβου.

Αλλά το Κίεβο δεν είναι «καινούρια νέα». Ήδη από την Ουκρανική κρίση μέχρι και σήμερα ο νεοναζισμός έχει εδραιωθεί – δεν διώκεται, δεν καταδικάζεται. Αυτό δεν θα μπορούσε να μην αντανακλάται στο ποδόσφαιρο.

Κι αν η -κάπως- ένδοξη και οπωσδήποτε μικρή ιστορία αντίστασης του ουκρανικού ποδοσφαίρου σταματά περίπου στον θρυλικό ποδοσφαιρικό Αγώνα Θανάτου, όπου οι Γερμανοί ναζί ανάγκασαν τους οπαδούς της αντιστασιακής Σταρτ «να χάσουν ή να πεθάνουν» στο Κίεβο του 1942, σήμερα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Τόσο διαφορετικά, που η ομάδα της ουκρανικής πρωτεύουσας, προσπαθώντας να βρει τους συμμάχους της διεθνώς (;), ύψωσε πανό στη μνήμη των χρυσαυγιτών Φουντούλη και Καπελώνη, που έπεσαν νεκροί από σφαίρες έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο.

 

 

 

 

 

 

 

Κατά τα λοιπά, σήμερα στο ΟΑΚΑ αναμετριούνται δύο κόσμοι. Τα υπόλοιπα θα τα λύσουν τα συνθήματα της κερκίδας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ