Μπόλικη φασαρία από χθες με την συνήθη ύποπτο (ΕΠΟ) να επιβεβαιώνει για πολλοστή φορά την ανικανότητα της έστω στα βασικά.
Έχει μετατρέψει προ πολλού το κύπελλο Ελλάδας, μια διοργάνωση-παρωδία. Σε τέτοιο βαθμό που οι συμμετέχοντες είναι πλέον καχύποπτοι ακόμη και στα βασικά: Σε μια κλήρωση, στην έδρα διεξαγωγής των αγώνων (όπως το περίφημο καλοκαιρινό παράδειγμα με τον τελικό).
Καμία έκπληξη λοιπόν για τον θόρυβο που προκλήθηκε αναφορικά με την αναβολή της αναμέτρησης ΠΑΣ Γιάννινα-Παναθηναϊκός . Και τα συμπαρομαρτούντα της. Την μετακίνηση του ΠΑΣ στο Περιστέρι για το ματς με τον ΠΑΟΚ. Το δικαίωμα των Πράσινων να αντιμετωπίσουν τον Ολυμπιακό δίχως εμβόλιμη υποχρέωση κλπ.
Λέει ο ΚΑΠ στο άρθρο 72/2 ότι οι διοργανώσεις της ΕΠΟ έχουν προτεραιότητα έναντι των υπολοίπων. Τι σημαίνει αυτό; Πως ο ΠΑΣ και οι Πράσινοι έπρεπε να είναι σήμερα κανονικά στη θέση τους, στους «Ζωσιμάδες» για να αγωνιστούν ή έστω να δοκιμάσουν. Αν έπρεπε να αναβληθεί κάποιος ματς, με βάση τους κανονισμούς ήταν το Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός της Κυριακής. Μια αναμέτρηση Σούπερ Λιγκ.
Γιατί δεν ακολούθησε η Ομοσπονδία τους κανονισμούς; Διότι έτσι της αρέσει. Γιατί η Λίγκα ενώ δεν έγινε το ματς, άρα δεν επιβαρύνθηκε ο αγωνιστικός χώρος στους «Ζωσιμάδες» έστειλε το ΠΑΣ Γιάννινα-ΠΑΟΚ της Δευτέρας στο Περιστέρι; Γιατί έτσι της αρέσει, επίσης. Μην έχετε την εντύπωση ότι ο συνεταιρισμός είναι κάτι σοβαρότερο από την ΕΠΟ. Αφήστε που σε ιστορίες σαν την συγκεκριμένη τα δοχεία μοιάζουν συγκοινωνούντα.
Και σε άλλες ιστορίες όμως δεν αντικρίζεις διαφορές. Παράδειγμα: Βρίσκεται ο Ολυμπιακός σχεδόν σε ετήσια βάση μέσα Φλεβάρη να διεκδικεί μια πρόκριση στα κύπελλα Ευρώπης. Συνήθως μοναχός του. Ήταν ο ΠΑΟΚ το ΄17, η ΑΕΚ το ΄18. Αλλά μάλλον ως εξαίρεση στον κανόνα. Όπως και να έχει, η σύμπτωση είναι που ενδιαφέρει. Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει πάρει την κατηφόρα στην Ευρώπη. Θα πρέπει να «καίγεται» για κάθε νίκη ελληνικής ομάδας, για κάθε πρόκριση. Θα έπρεπε να συμβάλει με κάθε δυνατό τρόπο προς αυτή την κατεύθυνση.
Όπως κάνουν ας πούμε οι Πορτογάλοι. Έχουν ειδικούς κλειδάριθμους στο πρωτάθλημα τους και απαγορεύουν να υπάρχουν ντέρμπι όσο εξελίσσονται τα κύπελλα Ευρώπης, για τους εκπροσώπους τους.
Εδώ τι γίνεται; Ο Ολυμπιακός παίζει με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο την Κυριακή και την Πέμπτη στην Αϊντχόφεν.
«Έτυχε» θα πει κάποιος. Ναι. Έτυχε όμως και πέρσι. Ανάμεσα στα δυο ματς με την Άρσεναλ, οι Ερυθρόλευκοι πήγαν στη Τούμπα για να αντιμετωπίσουν τον ΠΑΟΚ. Έτυχε και πρόπερσι. Από τις 10 ως τις 21 Φλεβάρη: ΠΑΟΚ εκτός, Ντιναμό Κιέβου εντός, ΑΕΚ εντός, Ντιναμό Κιέβου εκτός.
Έτυχε και το ΄17. Τα δύο ματς με την Άνκαρα (16-23/2) και ανάμεσα το εκτός έδρας με την ΑΕΚ. Έτυχε και το ΄16: ΑΕΚ εκτός (13/2), Άντερλεχτ εκτός (18/2). Έτυχε και το ΄15: Ντιέπρ εκτός (19/2), Παναθηναϊκός εκτός (22/2), Ντνιέπρ εντός (26/2). Έτυχε και το ΄14: Ολυμπιακός-Μάντσεστερ (25/2), Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός (2/3).
Το καλύτερο; Θα τύχαινε και το ΄18 αν οι Ερυθρόλευκοι είχαν προκριθεί. Τα ματς των «32» ήταν προγραμματισμένα 15-22/2. Στις 25 το πρόγραμμα έστελνε τον Ολυμπιακό στην Τούμπα.
Για να μην το κουράζουμε: Τελευταία φορά που οι Ερυθρόλευκοι αγωνίστηκαν Ευρώπη τον Φλεβάρη δίχως εμβόλιμο ντέρμπι ήταν το 2013: Τότε ανάμεσα στα ματς με τη Λεβάντε είχαν ένα ταξίδι στην Ξάνθη.
Ευτυχώς η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ στις δικές τους ευρωπαϊκές ευκαιρίες ήταν πιο τυχεροί. Η ΑΕΚ το ΄18 ανάμεσα στα ματς με τη Ντιναμό Κιέβου (15-22/2) είχαν ένα εντός έδρας με τη Ξάνθη. Ο ΠΑΟΚ το ΄17 ανάμεσα στις δύο αναμετρήσεις με τη Σάλκε (16-22/2) είχε ένα εντός έδρας με τη Βέροια (19/2).
Για αυτό λοιπόν μην απορείτε (μόνο) με την ΕΠΟ. Και γενικώς μην τους παίρνετε στα σοβαρά.