Η στρογγυλή θεά χρησιμοποιήθηκε ως «ασφαλής διέξοδος της... αγέλης» σε Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία, αλλά στην Ελλάδα, το ποδόσφαιρο της ΕΠΟ και των προϊσταμένων της συνεχίζει να ρυπαίνει την ατμόσφαιρα.
Η πανδημία του κορωνοϊού έχει αλλάξει τον πλανήτη. Σχεδόν κάθε τομέα της καθημερινότητας. Εχει δημιουργήσει νέες συνήθειες, νέα δεδομένα, νέο τρόπο ζωής. Απολύτως αναμενόμενα, έχει αλλάξει και τον αθλητισμό. Ραγδαία. Εντυπωσιακά. Σε σημείο να μην μπορεί κανείς να προβλέψει τι μέλλει γενέσθαι.
Η κρίση είναι εδώ. Υπαρκτή, σκληρή και σε πολλές περιπτώσεις καταστροφική. Με το ποδόσφαιρο να έχει πληγεί. Αλλά να προσπαθεί να αντέξει. Να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες και τη νέα πραγματικότητα. Τη νέα οικονομική πραγματικότητα, που απειλεί να γκρεμίσει οικονομικούς γίγαντες του σπορ και να αφανίσει τους αδύναμους. Σε όλο τον πλανήτη. Με την Ευρώπη να προσπαθεί (όχι ενιαία, αλλά κατά περίπτωση) να βρει λύση.
Το αγγλικό ποδόσφαιρο αποφάσισε να κάνει και πάλι τη δική του «επανάσταση». Το «Project Restart» του αγγλικού ποδοσφαίρου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Με την Κυβέρνηση να «χρησιμοποιεί» το ποδόσφαιρο για να ανεβάσει το ηθικό των πολιτών, επενδύοντας στη θέαση μακριά από το γήπεδο, με μπόνους, με οικονομικές «ενέσεις», με προώθηση του μηνύματος «μείνετε σπίτι, μείνετε ασφαλείς, δείτε ποδόσφαιρο».
Η Πρέμιερ Λιγκ είχε εξασφαλίσει έσοδα ύψους 3.8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη σεζόν 2019-20. Χρήματα που αποτελούν το 60% του συνόλου των εσόδων κάθε ομάδας. Χρήματα που θα χάνονταν έως και 30% εάν το ποδόσφαιρο δεν επανεκκινούσε. Χρήματα που θα μειώνονταν επιπλέον 30% για τη νέα σεζόν, εάν είχε επιλεγεί το «πάγωμα» του σπορ. Με την Κυβέρνηση να μπαίνει μπροστά και να βοηθάει τους συλλόγους-εταιρείες, επενδύοντας στο ποδόσφαιρο ως κοινωνικό αγαθό, αλλά και ως θεμέλιο λίθο της ψυχολογίας της κοινωνίας.
Πέραν της Αγγλίας, και στην Ιταλία και στην Ισπανία, όπου επίσης έχουν καταγραφεί δεκάδες χιλιάδες νεκροί από τον ιό, το ποδόσφαιρο επιλέχθηκε να ξεκινήσει, όχι μόνο για… αθλητικούς λόγους. Τα κράτη αποφάσισαν να προσφέρουν «διέξοδο» στον κόσμο. Αποφάσισαν να τους δώσουν τη διέξοδο της αγαπημένης τους ομάδας. Χρησιμοποίησαν το ποδόσφαιρο ως ευκαιρία να αλλάξουν το κλίμα. Και το έκαναν ενισχύοντας το σπορ εκείνους που το στηρίζουν, έμπρακτα.
Στη Γαλλία, όπου το ποδόσφαιρο διεκόπη «βιαίως» από τη γαλλική κυβέρνηση, κόντρα στις βουλές των ομάδων που είχαν ζητήσει επανέναρξη, τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Οι ζημιές των συλλόγων αγγίζουν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Και ήδη η γαλλική κυβέρνηση αναζητά τρόπου να μην οδηγηθούν στην οικονομική ανέχεια ποδοσφαιρικοί κολοσσοί, όπως η Σεντ-Ετιέν, η Λιόν, η Μαρσέιγ. Ενώ, παράλληλα, δεν κατάφερε να προσφέρει στους εκατομμύρια οπαδούς την «ψυχολογική ψυχαγωγική διέξοδο», στην οποία επένδυσαν οι άλλες δοκιμασμένες χώρες, με το ποδόσφαιρο. Στην ίδια κατάσταση και το Βέλγιο με την Ολλανδία, με τους συλλόγους να μετρούν (και οικονομικές) «πληγές».
Οσο για την Ελλάδα; Σε αυτή τη γωνιά της Ευρώπης, αυτό που έχει σημασία δεν είναι η υγεία, ούτε των ανθρώπων ούτε των ομάδων. Στην Ελλάδα του σήμερα, ελάχιστοι ασχολούνται με το καλό του ποδοσφαίρου. Το ζητούμενο είναι να γίνει το ποδόσφαιρο εργαλείο. Να γίνουν αναδιαρθρώσεις που θα αλλοιώσουν την εικόνα του σπορ και θα μικρύνουν τον ανταγωνισμό. Να γίνουν εκλογές για να μην χάσουν οι «βλαχοδήμαρχοι» τα προνόμια. Να διασύρεται το σπορ διεθνώς, απλά και μόνο για να γίνουν εξυπηρετήσεις στους ημετέρους.
Αυτό που έχει σημασία είναι να γίνει το χατίρι του (κατά περίοδο) «ισχυρού». Με την υπόθεση του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος, να αποτελεί την πιο τρανή απόδειξη, ότι ακόμη και ένα παγκόσμιο σοκ, όπως η πανδημία, δεν αλλάζει το μυαλό των υποτακτικών. Δεν αλλάζει τις εξαρτήσεις και τις… δεσμεύσεις τους στους «προστάτες». Δεν αλλάζει την ανύπαρκτη ποιότητά τους. Απλά καθιστά για ακόμη μία φορά το ποδόσφαιρο στη χώρα μας, οχετό.
Αντί το πραγματικό ποδόσφαιρο να είναι στον αφρό και να αποτελεί μια κάποια διέξοδο για τον κόσμο, έστω και εξ αποστάσεως, αυτή η ανεκδιήγητη ΕΠΟ, μπήκε μπροστά για να κάνει τον λαγό των επιδιώξεων της ΑΕΚ. Γιατί ο μόνος λόγος για να διεξαχθεί ένας τελικός στον αχυρώνα της Ριζούπολης, ήταν να γίνει ο τελικός πολεμικός. Μπας και έχει καμιά πιθανότητα η Ενωση να χτυπήσει το παιχνίδι.
Από την πρώτη στιγμή ο υπογράφων έχει πάρει θέση για το θέμα του Κυπέλλου αυτής της ΕΠΟ. Ο Ολυμπιακός έπρεπε να παίζει με τους αναπληρωματικούς του και να μη δώσει καμία αξία σε μια διοργάνωση που εξ αρχής ήταν «σημαδεμένη». Μιας Ομοσπονδίας που δεν έκρυψε ποτέ τις διαθέσεις και τις προθέσεις της απέναντι στον Ολυμπιακό. Τώρα αποκαλύπτονται όλα. Οι μάσκες πέφτουν και οι προθέσεις βγάζουν μάτι.
Η ΑΕΚ δεν θέλει να παίξει με τον Ολυμπιακό σε κανονικό γήπεδο. Ηθελε «κοτέτσι». Τώρα που ο Ολυμπιακός προτείνει το ΟΑΚΑ, κρύβεται πίσω από την απόφαση της ΕΠΟ και στηρίζει θερμά την αναβολή. Για πότε; Για όποτε. Για… ποτέ. Διότι για την ΑΕΚ, ακόμη κι αν δεν διεξαχθεί ο τελικός, δεν θα είναι πρόβλημα. Τουλάχιστον δεν θα το έχει χάσει. Αφού ούτως ή άλλως, ποδοσφαιρικά, ήξερε τι την περιμένει…
ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ: Κάντε τη σύγκριση μεταξύ του πρώτου μισού του παραπάνω κειμένου με το δεύτερο μισό, που αφορά το ποδόσφαιρο της ΕΠΟ και θα καταλάβετε γιατί το ελληνικό ποδόσφαιρο θα συνεχίσει να βυθίζεται. Αλλά και γιατί ο Ολυμπιακός θα συνεχίσει να μην έχει καμία σχέση με την εσωτερική κατάντια. Θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και να αποτελεί μέλος της ελίτ. Ενοχλώντας ακόμη περισσότερο την ΕΠΟ. Και τους προϊσταμένους της…