Όταν ποδοσφαιρικοποιείς την πολιτική

Όταν ποδοσφαιρικοποιείς την πολιτική

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού υποστήριξε πως ο Ολυμπιακός «πολιτικοποιεί το ποδόσφαιρο». Πιθανότατα ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Ποιος θα το πει όμως...

Ίσως να πρόκειται για σύμπτωση, ίσως μόλις να σχηματίστηκε το… νέο αφήγημα περί της διαιτησίας. Η κεντρική ιδέα: «Είναι καλύτερη από άλλες χρονιές, αλλά δεν είναι καλή γενικώς. Και δεν είναι καλή όχι γιατί φταίνε εκείνοι που κρατούν τώρα την τύχη της στα χέρια τους, αλλά γιατί δεν ήταν… καλή τα προηγούμενα χρόνια». Όχι δεν πρόκειται για κάποια δήλωση του αντιπρόεδρου του Εδεσσαϊκού, Θωμά Μάτσιου.

https://www.youtube.com/watch?v=Vm2oyynssEQ&t=6s

Είναι ότι είπε στο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» ο πρόεδρος της ΕΠΟ Βαγγέλης Γραμμένος στο περίφημο συμβούλιο της ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη. Και είναι ότι κατάλαβε ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Βασιλειάδης ο οποίος το έκανε… δικό του στην ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί στον Sportfm. Ο Υφυπουργός που για την ιστορία ποτέ δεν πήρε θέση για εκείνη την πρωτοβουλία της ΕΠΟ να συνεδριάσει σε ένα ξενοδοχείο ιδιοκτησίας του Ιβάν Σαββίδη, πόσο μάλλον σε μια ημέρα που κατέληξε σε εκείνο το ΠΑΟΚ-Ατρόμητος 2-1 με την φοβερή και τρομερή διαιτησία του Παπαπέτρου.

«Το επίπεδο διαιτησίας δεν είναι καλό, ίσως και ως αποτέλεσμα του εσφαλμένου τρόπου που λειτουργούσε χρόνια» υποστήριξε ο εκπρόσωπος της Πολιτείας πριν από μερικές ώρες. «Το θέμα είναι να δούμε το αποτέλεσμα που υπάρχει με την τωρινή κατάσταση. Είμαστε κατά τι ευχαριστημένοι με την απόδοση των διαιτητών ; Μπορούμε να κάνουμε σύγκριση με το παρελθόν να δούμε αν πάει καλά;» είχε αναρωτηθεί ο πρόεδρος της ομοσπονδίας στις 20 Νοέμβρη και σε μια ιστορική συνέντευξη Τύπου όπου σε παγκόσμια πρωτοτυπία τις ερωτήσεις τις έκανε εκείνος που βρέθηκε στο πάνελ για να δώσει απαντήσεις.

Πως είχε ολοκληρώσει τη σκέψη του ο πρόεδρος «Σαφώς και γίνονται λάθη που πρέπει να εξαλειφθούν. Ο διαιτητής, δεν έρχεται ξαφνικά για να παίξει, έρχεται από μικρή ηλικία, εκπαιδεύεται. Προς το παρόν, παίζουν και προωθούνται διαιτητές όπως αξιολογούνται εδώ και χρόνια. Σε βάθος χρόνου πρέπει να έρθει νέο αίμα στην διαιτησία, Με όρους ισότητας ισονομίας και αξιοκρατίας. Σήμερα δεν υπάρχει αυτό και πρέπει να πορευτούμε με αυτό που βρήκαμε».

Κάπως έτσι λοιπόν σήμερα και ο Υφυπουργός «Το επίπεδο διαιτησίας δεν είναι καλό, ίσως και ως αποτέλεσμα του εσφαλμένου τρόπου που λειτουργούσε χρόνια. Με ανθρώπους που δεν εκπαιδεύονταν σωστά, που φοβόντουσαν» είπε. Άρα λοιπόν προκύπτει συμφωνία Πολιτείας και ΕΠΟ. Τα λάθη των ρέφερι έχουν τη βάση τους στο… προηγούμενο καθεστώς. Ρητορική σαν αυτή που ο καθένας συναντά στην κεντρική πολιτική σκηνή έπειτα από κάθε εκλογές, με εκείνον που άλλα τάζει και άλλα πραγματοποιεί να δηλώνει πως η ευθύνη δεν είναι δική του, αλλά των… προηγούμενων. Σας θυμίζει αλήθεια κάτι;

Δεν αδικούμε τον Υφυπουργό, ούτε τον πρόεδρο της ΕΠΟ. Αξίζει μάλιστα να τον ενημερώσουμε πως και οι προηγούμενοι τα ίδια έλεγαν. Ο Γκαγκάτσης, ο Πιλάβιος, ο Σαρρής, ο Γκιρτζίκης, ακόμα κι ο υπηρεσιακός Δρόσος – όλοι – κατά τη θητεία τους είχαν διαπιστώσει «πρόοδο σε σχέση με το παρελθόν». Ότι ο κόσμος έχει μάτια και βλέπει και ότι –επί του προκειμένου- τα όσα γίνονται και φέτος έχουν ανοίξει δουλειά στους ιστορικούς του μέλλοντος για την εποχή της «εξυγίανσης»; Αυτό δεν τους αφορά. Ούτε ο Βασιλειάδης θα είναι Υφυπουργός αθλητισμού για πάντα, ούτε ο Γραμμένος έχει κάποιο λόγο να… σπάσει αυγά, τώρα που το ποδόσφαιρο νιώθει την θεατρικότητα του… «υπηρέτη δύο αφεντάδων».

https://www.youtube.com/watch?v=ZUnSV9GuJgw

Υπάρχει μια συγκεκριμένη αίσθηση που την καταλαβαίνει ο κάθε παρατηρητής του ποδοσφαίρου μας. Ζούμε σε μια συγκυρία που το «κακό» είναι ο Ολυμπιακός, και το καλό… οτιδήποτε άλλο. Τώρα θυμήθηκαν να κουβεντιάσουν την μετακίνηση των οπαδών που πέρασε το μισό πρωτάθλημα. Τώρα μπορεί ένας διαιτητής, όπως πχ χθες ο Στυλιαράς στο ΟΑΚΑ να έρχεται σε δύσκολη φάση από τη μη υπόδειξη ενός πέναλτι που… ήθελε τέσσερα ριπλέι, όπως υποστήριξε ο Υφυπουργός. Δεν μας είπε όμως τη γνώμη του για το άλλο περίφημο πέναλτι το οποίο και δόθηκε κρίνοντας ένα ματς. Εκείνο του Βάτσιου στο Λαμία-ΑΕΚ. Πόσα ριπλέι χρειάζονταν; Και από τη στιγμή που άπαντες συμφώνησαν ότι ήταν φοβερό και τρομερό το λάθος του ρέφερι γιατί ο συγκεκριμένος δεν… σφυρίζει στα τρένα;

Είναι πολύ δύσκολος ο Φλεβάρης που έρχεται. Ειδικά μετά την κλήρωση κυπέλλου που έφερε απέναντι Ολυμπιακό και ΑΕΚ. Δύσκολος γιατί ουσιαστικά είναι ο μήνας που θα κριθούν οι δύο εγχώριες διοργανώσεις σε μεγάλο βαθμό. Καλό θα ήταν ο Υφυπουργός την επόμενη φορά που θα θελήσει να κάνει δηλώσεις για να μας ενημερώσει για τις απόψεις του, να έχει μια πιο ευρεία γκάμα γνώσεων και ίσως μια δική του επιχειρηματολογία. Κάτι πιο πειστικό από το «ο κόσμος δεν είναι άμοιρος ευθυνών» που μας είπε σήμερα.

Και κάτι ακόμη: Δεν πολιτικοποιεί το ποδόσφαιρο ο Ολυμπιακός, απαντώντας σε προκλήσεις τύπου Υφυπουργού Ζουράρι, ούτε όταν διαμαρτύρεται για τις χειρονομίες του Υπουργού Καμμένου. Η Κυβέρνηση πολιτικοποιεί το ποδόσφαιρο έχοντας ως εδώ διαφορετικά μέτρα και σταθμά απέναντι στις μεγάλες ομάδες και τους ιδιοκτήτες τους. «Για τη δήλωση του Ζουράρι έγινε οξύτατη επίθεση κατά της κυβέρνησης προσπαθώντας να δημιουργήσει την εντύπωση πως υπάρχει κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και Ολυμπιακού και εύνοιας προς άλλους. Αυτό είναι ένα τεράστιο λάθος» είπε ο Βασιλειάδης. Εκτιμούμε πως κατά βάθος δεν μπορεί να το πιστεύει και όλας…

 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ