Ολοκληρώθηκε η πρώτης φάση για την ανάδειξη της Αστυπάλαιας σε ενεργειακό υπόδειγμα με την παράδοση των πρώτων αμιγώς ηλεκτροκίνητων οχημάτων για χρήση από δημόσιες υπηρεσίες. Έπεται ο εξηλεκτρισμός των Ι.Χ. οχημάτων με επιδοτήσεις έως 12.000 ευρώ αλλά και… το νησί της Χάλκης.
Επτά μόλις μήνες μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του VW Group ξεκίνησε η υλοποίηση του φιλόδοξου προγράμματος που προβλέπει τον πλήρη εξηλεκτρισμό των μετακινήσεων -και όχι μόνο- στην «Πεταλούδα του Αιγαίου» καθώς σήμερα παρουσία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και του επικεφαλής του VW Group, Herbert Diess παραδίδονται τα πρώτα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα δημόσιας χρήσης, καθώς και δώδεκα σταθμοί φόρτισης από τον ΔΕΔΔΗΕ. Πρόκειται για οχήματα που θα αξιοποιηθούν από την Αστυνομία και το Λιμενικό.
Παράλληλα, όπως προβλέπει η δεύτερη φάση υλοποίησης του σχεδίου για την σταδιακή μετατροπή της Αστυπάλαιας σε «’Εξυπνο και Αειφόρο Νησί», το επόμενο βήμα είναι η έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-astypalea η οποία που θα δώσει τη δυνατότητα στους κατοίκους και στις επιχειρήσεις του νησιού να επωφεληθούν από υψηλές επιδοτήσεις, εν είδει κινήτρων, προκειμένου να αποκτήσουν ηλεκτροκίνητα οχήματα.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά η αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου θα επιδοτηθεί σε ποσοστό 40% και μέχρι του ποσού των 12.000 ευρώ, ποσό που σημειωτέον είναι διπλάσιο από την επιδότηση του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά» που ισχύει για την υπόλοιπη χώρα. Παράλληλα, θα επιδοτείται με επιπλέον 3.000 ευρώ η απόσυρση συμβατικού αυτοκινήτου για όσους κατοίκους και επιχειρηματίες της Αστυπάλαιας επιθυμούν να αντικαταστήσουν τα Ι.Χ. ή τα επαγγελματικά οχήματα τους με ηλεκτρικά.
Επιδότηση για τους κατοίκους της Αστυπάλαιας θα υπάρξει και για την αγορά ηλεκτρικών δικύκλων που θα επιδοτείται με ποσοστό 20% και έως το πόσο των 1.600 ευρώ, με επιπλέον 800 ευρώ για την απόσυρση. Αντίστοιχη πρόβλεψη έχει γίνει και για τα ταξί του νησιού με την επιδότηση να ανέρχεται σε 4.500 ευρώ.
Για την αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου η επιδότηση διαμορφώνεται στο 40% και μέχρι του ποσού των 800 ευρώ, ενώ στα 500 ευρώ ανέρχεται η επιδότηση για απόκτηση συστήματος φόρτισης.
Στο πλαίσιο του φιλόδοξου σχεδίου μετατροπής της Αστυπάλαιας σε κλιματικά ουδέτερο νησί, εκτός από την αντικατάσταση των συμβατικών οχημάτων -ιδιωτικών και δημόσιων- με ηλεκτροκίνητα, προβλέπεται επίσης η δημιουργία νέων, καινοτόμων υπηρεσιών μετακίνησης, βασισμένων στο διαμοιρασμό κ αλλά και στην πλήρη απεξάρτηση του νησιού από τα ορυκτά καύσιμα μέσω υβριδικού συστήματος παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις καινοτόμες υπηρεσίες διαμοιρασμού, θα δίνουν τη δυνατότητα σε κατοίκους και επισκέπτες του νησιού, αξιοποιώντας έξυπνες εφαρμογές, προσβάσιμες απο τα κινητά τους, να μοιράζονται ηλεκτρικά μεταφορικά μέσα, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες τους και εξασφαλίζοντας απόλυτη ευελιξία. Με αυτό σκεπτικό θα αναβαθμιστούν οι δημόσιες συγκοινωνίες ενώ οι μετακινήσεις θα είναι εφικτές ανά πάσα στιγμή και δεν θα υπόκεινται στην γνωστές ωραριακές αγκυλώσεις.
Τα παραπάνω θα υποστηριχθούν από την ολιστική την αναβάθμιση του ενεργειακού δικτύου σχέδιο το οποίο προβλέπει τη σταδιακή εγκατάσταση μονάδων ηλιακής και αιολικής ενέργειας σε συνδυασμό με μπαταρίες για την αποθήκευση ενέργειας και θα υλοποιηθεί με την συνδρομή του ΔΕΔΔΗΕ . Ο στόχος είναι είναι οι ανανεώσιμες πηγές να καλύπτουν πάνω από το 80% των αναγκών του νησιού έως το 2026.
Συνολικά το project αποσκοπεί στην μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 70% με την ολοκλήρωση του έργου και στην περιστολή του ενεργειακού κόστους κατά 25%. Παράλληλα θα λειτουργήσει πιλοτικά για την αλλαγή του μοντέλου ηλεκτροπαραγωγής σε μικρά ή απομακρυσμένα νησιά.
Σε αυτό το πλαίσιο, ανάλογη «μοίρα» προοιωνίζεται και για την Χάλκη η οποία θα γίνει το δεύτερο ιδωτικό νησί που με την συνεργασία των εγχώριων αρμόδιων αρχών και την συνδρομή ιδιωτικών εταιρειών θα μετατραπεί σε υπόδειγμα αειφορίας.
Η σχετική συμφωνία συνεργασίας αναμένεται να υπογραφεί εντός του Ιουνίου με τη συμμετοχή γαλλικών και γερμανικών εταιρειών μεταξύ των οποίων ο όμιλος Stellantis με αιχμή του δοράτος τη Citroën και τη Vinci Energie.
Το πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού του ΥΠΕΝ το οποίο προβλέπει την μετατροπή των μη διασυνδεδεμένων νησιών σε ουδέτερα κλιματικά περιβάλλοντα θα χρηματοδοτηθεί με πόρους ύψους 800 εκατ. ευρώ.