Κι ενώ οι οδηγίες της FIBA είναι ξεκάθαρες, to10.gr αποκαλύπτει την εγκληματική απερισκεψία της ΕΟΚ που χρησιμοποιούσε για ένα μήνα τους διεθνείς δίχως να ελέγξει την κλινική τους εικονα
Στις 14 Ιουνίου εκατομμύρια συγκλονισμένοι τηλεθεατές έβλεπαν σε ζωντανή μετάδοση τον Κρίστιαν Ερικσεν να καταρρέει στον αγωνιστικό χώρο, κατά τη διάρκεια του αγώνα της Δανίας με την Φινλανδία στην πρεμιέρα του δευτέρου γκρουπ του EURO 2021. Οι τρομακτικές και γεμάτες αγωνία εικόνες προκάλεσαν παγκόσμιο σοκ και επισκίασαν ολόκληρη τη διοργάνωση, μέχρις ότου πληροφορηθούμε με ανακούφιση ότι η ζωή του 29χρονου Δανού ποδοσφαιριστή είχε ξεπεράσει τον κίνδυνο.
Εκείνο το διάστημα η εθνική ομάδα μπάσκετ βρισκόταν σε προετοιμασία ενόψει του Προολυμπιακού τουρνουά. Ξεκίνησε προπονήσεις στις 2 Ιουνίου, πέταξε για τον Καναδά στις 25 του ίδιου μήνα, όπου και παρέμεινε μέχρι να ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της στις 4 Ιουλίου. Συνολικά, οι διεθνείς έδωσαν επτά αγώνες. Τρεις φιλικούς (17/6, 18/6 και 19/6) και τέσσερις επίσημους (30/6, 2/7, 3/7, 4/7). Οπως γίνεται αντιληπτό και στις δύο περιπτώσεις τα παιχνίδια τους ήταν διαδοχικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…
Σε μια εποχή που οι ρυθμοί και η ρουτίνα των αθλητών έχει γίνει άνω κάτω λόγω των μεγάλων αλλαγών που προκάλεσε στην καθημερινότητά τους η πανδημία (καραντίνες, ελλειπής ή εντελώς διαφορετικού τύπου εκγύμναση, αναπροσαρμογές αγωνιστικών υποχρεώσεων κ.ο.κ.), οι ιατρικοί έλεγχοι δεν είναι απλώς απαραίτητοι, αλλά πιο επιβεβλημένοι από ποτέ. Ειδικά όταν μιλάμε για διοργανώσεις που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια της off season και οι οργανισμοί των παικτών κουβαλούν την καταπόνηση ολόκληρης της χρονιάς.
Αλλωστε, η υποχρεωτική οδηγία της FIBA, όπως τη βρίσκουμε στο επίσημο site της παγκόσμιας Ομοσπονδίας είναι σαφής: «Απαιτείται όλοι οι παίκτες να προβούν σε ιατρικό έλεγχο πριν από τη συμμετοχή τους σε οποιαδήποτε διοργάνωση υπό την αιγίδα της FIBA. Αυτός αποτελείται υποχρεωτικά από καρδιολογικές εξετάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν ειδικό ερωτηματολόγιο, κλινική εξέταση και ηλεκτροκαρδιογράφημα (ECG)». Επιπλέον δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην υπάρξη ενός ειδικού ιατρικού προγράμματος πρόληψης που συνήθως οφείλει να περιλαμβάνει, όπως αναφέρεται συγκεκριμένα: «γενικές ιατρικές εξετάσεις, όσο και εξειδικευμένες για το άθλημα, που πρέπει να λαμβάνουν χώρα πριν από το αθλητικό γεγονός».
Κι ερχόμαστε στα κρίσιμα ερωτήματα.
Ακολουθήθηκαν από την ελληνική Ομοσπονδία όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την υγεία και την ασφάλεια των αθλητών, γι’ αυτές τις 33 μέρες που συμμετείχαν στις υποχρεώσεις της εθνικής ομάδας;
Εφαρμόστηκαν οι οδηγίες της FIBA, όπως ρητά αναφέρονται;
Εγιναν καρδιολογικοί έλεγχοι στους αθλητές;
Εγιναν αιματολογικές εξετάσεις στους αθλητές;
Εγιναν, έστω για αγωνιστικούς λόγους, εργομετρικά τεστ στους αθλητές, ώστε να καταγραφούν τα επίπεδα κόπωσης του καθενός, η αγωνιστική τους κατάσταση και τα αποθέματα στο «ρεζερβουάρ» τους;
Οι δικές μας πληροφορίες λένε ότι δεν έγιναν καθόλου εξετάσεις, πέραν των covid τεστ!
Για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, οι διεθνείς μαζεύτηκαν, προπονήθηκαν και αγωνίστηκαν στα «κόκκινα», δίνοντας το ένα ματς πίσω από το άλλο χωρίς πρώτα να ελεγχθεί η ακριβής κλινική τους εικόνα. Χωρίς να έχουν βεβαιωθεί ότι η καρδιά τους και η γενικότερη σωματική τους κατάσταση αντέχει όλη αυτή την καταπόνηση. Κι όσοι ρώτησαν αν θα υποβληθούν σε κάποιον έστω υποτυπώδη ιατρικό έλεγχο, έλαβαν την απάντηση «δεν χρειάζεται»…
Αραγε γνωρίζει την πραγματική εικόνα η FIBA; Κι αν τη γνωρίζει, ποια είναι η θέση της αναφορικά με την συμμετοχή της ελληνικής ομάδας στο Προολυμπιακό του Καναδά, χωρίς να έχει πιστοποιηθεί η κατάσταση της υγείας των παικτών;
Πλέον, δεν μιλάμε για απλή ανοργανωσιά. Δεν μιλάμε καν για κατάντια και ερασιτεχνικούς χειρισμούς. Μιλάμε για εγκληματική απερισκεψία. Ποιος θα τολμούσε να διανοηθεί μέχρι σήμερα, ότι οι διεθνείς θα πάνε σε ένα τέτοιο τουρνουά δίχως να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι, όχι μόνο για το τυπικό της υποθεσης, αλλά και για άκρως ουσιαστικούς λόγους, αφού με θέματα υγείας δεν επιτρέπεται να παίζει κανείς; Το ότι φτάσαμε όμως στο σημείο να παραλείπονται ακόμη και τα στοιχειώδη, δείχνει τον βαθμό αποσύνθεσης του συγκεκριμένου οργανισμού.
Ένας «μπομπέρ» που βλέπει… Euroleague: Η χρονιά «εκτόξευσης» του Βασίλη Τολιόπουλου (vids)
Υπο αυτές τις συνθήκες, βέβαια, το διακύβευμα για τους Ελληνες παίκτες δεν ήταν να γυρίσουν από τον Καναδά με το εισιτήριο της πρόκρισης, αλλά σώοι κι αβλαβείς. Κι ευτυχώς, αυτός ο στόχος επετεύχθη.