Σοκ προκαλούν νέα στοιχεία που έρχονται στο φως, αναφορικά με τους θανάτους εργατών στα έργα για το Μουντιάλ του Κατάρ, με τις πληροφορίες να μιλούν για περίπου 15.000 χαμένες ανθρώπινες ζωές.
Το Κατάρ ανέλαβε τη διοργάνωση του Παγλοσμίου Κυπέλλου του 2022, πριν από 12 χρόνια, το 2010 κι έκτοτε επιδόθηκε σε έναν «αγώνα δρόμου» για την κατασκευή υπερσύγχρονων σταδίων που θα φιλοξενήσουν τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική γιορτή.
Μια γιορτή που είναι όμως…βαμμένη με αίμα. Σύμφωνα με στοιχεία που έκανε γνωστά το γερμανικό δίκτυο «ZDF» οι θάνατοι εργατών που έχουν προκύψει από το 2010 ανέρχονται σε περίπου 15.000. Το νούμερο είναι απίστευτα μεγάλο, αλλά καθόλου απίθανο αν αναλογιστεί κανείς τι συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονται, μέσα σε ανυπόφορη ζέστη, περνώντας μέχρι και 16 ώρες την ημέρα στα εργοτάξια.
Αυτή η απίστευτη εξαθλίωση και καταπάτηση κάθε έννοιας ανθρωπίνων δικαιωμάτων ήταν και ο λόγος που η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τον Ντέιβιντ Μπέκαμ να ερευνήσει την κατάσταση που επικρατεί εκεί προτού αποδεχθεί την πρόταση να γίνει το πρόσωπο της διοργάνωσης.
Nach @ZDF-Informationen: rund 15.000 Gastarbeiter sind in Katar seit der WM-Vergabe 2010 ums Leben gekommen. Das belegen neue Daten von Amnesty International. @NcGeehan @MarkusHarm #wm2022 pic.twitter.com/UfWil1oci6
— ZDF sportstudio (@sportstudio) December 12, 2021