Μία ενδιαφέρουσα έρευνα αναφορικά με την άμεση κινητοποίηση στον αθλητισμό των ΗΠΑ και ο λόγος που οι Τζαζ έγιναν το επίκεντρο του κόσμου και εκτός ΝΒΑ.
Ο Ρούντι Γκομπέρ έγινε ο πρώτος παίκτης στις ΗΠΑ που προσβλήθηκε από τον κορωνοϊό και χρειάστηκαν λιγότερες απο 24 ώρες για να σταματήσουν τα πάντα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Από το απόγευμα της Πέμπτης λοιπόν στην Αμερική απευθείας σταμάτησαν τα πρωταθλήματα σε NBA, NFL, MLS, NWSL, U.S. Soccer, ATP, MLB, NHL, NWHL, PGA και NCAA αλλά και διοργανώσεις με τεράστια απήχηση.
Στους Τζαζ όμως, μόλις ένα άτομο προσβλήθηκε από τον ιό (Ντόνοβαν Μίτσελ) από τους 58 που βρέθηκαν κοντά στον Γκομπέρ.
Γιατί λοιπόν αυτή η άμεση κινητοποίηση;
Παρότι οι ομάδες στα παραπάνω πρωταθλήματα αγωνίζονται σε διαφορετικές λίγκες, και συχνά είναι σε άλλες πολιτείες και πόλεις αλλά και στάδια, τα αθλήματα όλα είναι διασυνδεμένα μεταξύ τους με αποτέλεσμα να είναι άμεση η λήψη των μέτρων για την μη εξάπλωση του κορωνοϊού.
Πρόσφατες έρευνες υποδεικνύουν ότι ο ιός μεταδίδεται ευκολότερα μέσω «παρατεταμένης, απροστάτευτης επαφής», οπότε δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό ο ιός να μεταδοθεί σε οποιονδήποτε από τους παίκτες ή τους υπαλλήλους των ομάδων κατά των οποίων έπαιξαν οι Τζαζ, ούτε όσοι εργάζονται στις αντίστοιχες αρένες.
Αλλά είναι δυνατόν, γι ‘αυτό και η μέγιστη προσοχή είναι δικαιολογημένη. Αυτό ισχύει επειδή, ενώ οι περισσότεροι επαγγελματίες αθλητές δεν είναι στην ηλικιακή ομάδα που κινδυνεύουν άμεσα, υπάρχουν πολλοί προπονητές, στελέχη και εργαζόμενοι στις αρένες που είναι στις ευπαθείς ομάδες. Και τα κοντινά τμήματα του αθλητικού ανταγωνισμού αφήνουν ανθρώπους – παίκτες, προπονητές, στελέχη, εργαζόμενους αρένα και οπαδούς – ευάλωτους στην εξάπλωση της κοινότητας.
«Το πρόβλημα είναι ότι δεν γνωρίζουμε πόσοι άνθρωποι έχουν μολυνθεί και σε ποια τοποθεσία» δήλωσε ο Γουάν Γιάνγκ, καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Columbia, σχετικά με τον κίνδυνο εμφάνισης κρουσμάτων σε αθλητικά γεγονότα. «Έχουμε δει πολλές, πάρα πολλές περιπτώσεις που υπήρχε μετάδοση της επιδημίας λόγω τεράστιων συγκεντρώσεων. Και αυτό προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Εάν υπάρχει μετάδοση τοπικά, τότε όσοι βρεθούν κοντά αναγκαστικά θα κολλήσουν τον ιό».
Ο Γκομπέρ, ο Μίτσελ και οι υπόλοιποι που εδώ και αρκετό διάστημα βρίσκονται στα ταξίδια της ομάδας έχουν μπει σε καραντίνα για τις επόμενες δύο εβδομάδες, όπως και οι παίκτες που τέθηκαν αντιμέτωποι των Τζαζ, οι οποίοι είναι σε περιορισμό για 10 μέρες εξαιτίας του θετικού κρούσματος του Γάλλου σέντερ. Όμως επειδή υπάρχουν ομάδες που αγωνίστηκαν με τους Μορμόνους νωρίτερα και ο ΠΟΥ επιμένει για 14 μέρες καραντίνας, πρέπει και αυτές να τεθούν υπό περιορισμό. Όπως ας πούμε και οι Ουίζαρντς που αγωνίστηκαν στις 28 Φεβρουαρίου με τους Τζαζ.
Να το… ανοίξουμε κι άλλο; Σε 14 μέρες πριν το κρούσμα του Γάλλου σέντερ, η ομάδα της Γιούτα αγωνίστηκε με τους Σέλτικς (δις), τους Καβαλίερς, τους Νικς, τους Πίστονς, τους Ράπτορς, ενώ ο Μίτσελ και οι υπόλοιποι αθλητές αγωνίστηκαν με τους Θάντερ και πάλι στην Chesapeake Arena.
Και αυτοί οι αντίπαλοι προφανώς όχι μόνο έπαιξαν με τους Τζαζ κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου αλλά και με άλλες ομάδες.
Αυτές οι ομάδες αγωνίστηκαν σε αυτό το διάστημα με επίσης 12 ομάδες του ΝΒΑ! Όπως καταλαβαίνετε η εξάπλωση του ιού, θα μπορούσε να είναι άμεση, καθώς δεν υπήρχαν δείγματα στον Γκομπέρ που να αποδείκνυαν ότι έχει μολυνθεί από αυτόν, την ώρα που εύκολα κάποιος μπορεί να κολλήσει και να τον μεταφέρει, χωρίς αυτός να φαίνεται ως θετικό κρούσμα. Πόσοι μπορεί να είχαν κάποια επαφή με τους Γκομπέρ και Μίτσελ στα ματς που έπαιξαν τότε;
Το καλό στην παραπάνω υπόθεση είναι πως δεν υπάρχουν κρούσματα από τις παραπάνω ομάδες. Αλλά και επειδή η εμφάνιση των συμπτωμάτων μπορεί μερικές φορές να καθυστερήσει, η ασφαλέστερη πορεία είναι η αυτοκατανόηση και η πρόληψη και η… καραντίνα!
Οι αγώνες των Τζαζ στο ΝΒΑ αυτό το διάστημα
Γιατί όμως να κλείσουν τα υπόλοιπα αθλήματα εκτός ΝΒΑ;
Ωραίο το ερώτημα, ακόμα πιο εύκολη η απάντηση. Οι Τζαζ αγωνίστηκαν σε τρία παιχνίδια που οι εν λόγω αρένες φιλοξενούν και ομάδες του NHL (αμερικάνικο χόκεί), ενώ αγωνίστηκαν και από ένα ματς εκτός έδρας που παίζουν ομάδες χόκεϊ.
Δηλαδή. Οι Νικς και οι Ρέιντζερς παίζουν στο Μάντισον Σκουέρ, οι Σέλτικς και οι Μπρούινς παίζουν και οι δύο στο TD Garden, οι Πίστονς και οι Ρεντ Γουίνγκς είναι στην Little Caesars Arena. Ένας χαμός…
«Μα καλά όλοι αυτοί θα έχουν ακουμπήσει τον Γκομπέρ και τον Μίτσελ;», εύκολα μπορεί να αναρωτηθεί κανείς.
Δεν είναι όμως αυτή η σωστή απάντηση γιατί δεν είναι αναγκαία η επαφή για να κολλήσει ο ιός.
Μπορεί να ζει σε επιφάνειες για μέρες, και οι ομάδες στο NBA και NHL χρησιμοποιούν συχνά τα ίδιο αποδυτήρια σε αντίθετες αρένες. Αυτό σημαίνει ότι οι ομάδες του NHL που έπαιξαν στη Βοστώνη, τη Νέα Υόρκη και το Ντιτρόιτ τις ημέρες που ακολούθησαν την επίσκεψη των Τζαζ στις πόλεις τους και ίσως να έχουν αγγίξει τις ίδιες επιφάνειες από τις οποίες πέρασαν οι δύο παίκτες.
Σκεφτείτε ότι οι ομάδες που πέρασαν από το εν λόγω γήπεδο, είχαν υποχρεώσεις εκτός έδρας, το διάστημα που Γκομπέρ και Μίτσελ ήταν ήδη νοσήσει τον ιό. Οπότε μιλάμε για ένα φαύλο κύκλο, με τους Αμερικανούς να αποφασίζουν ορθά και άμεσα να διακόψουν όλα αυτά τα πρωταθλήματα για ένα εύλογο και αναγκαίο χρονικό διάστημα για την αποφυγή της περαιτέρω έξαρσης του ιού.
Οι άμεσα… εμπλεκόμενες ομάδες του NHL στα εκτός έδρας ματς των Τζαζ