Πώς οι Χιούστον Ρόκετς κατέρριψαν το ρεκόρ τριπόντων (vid+pics)

Πώς οι Χιούστον Ρόκετς κατέρριψαν το ρεκόρ τριπόντων (vid+pics)

To10.gr παρουσιάζει ορισμένες σημειώσεις για την επίθεση που έχει σχεδιάσει ο προπονητής των Χιούστον Ρόκετς Μάικ Ντ' Αντόνι. Υπό το εν λόγω πρίσμα ο Ιταλός τεχνικός έχει αποβάλει κάθε «περιττή» κίνηση από την επίθεση της ομάδας του.

Η φετινή σεζόν των Χιούστον Ρόκετς, διαθέτει όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά εκείνου που στην Ελλάδα ονομάζουμε «χρονιά – ασανσέρ». Πολυάριθμοι τραυματισμοί, ακραίες συναισθηματικές διακυμάνσεις, επώδυνες ήττες από συλλόγους μικρότερης δυναμικότητας αλλά και ορισμένες σπουδαίες νίκες απέναντι στους υπόλοιπους διεκδικητές του τίτλου.

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, ο Daryl Morey αποφάσισε να αλλάξει σε μεγάλο ποσοστό την ομάδα που πέρσι έφτασε μια ανάσα από το να αποκλείσει τους κραταιούς Warriors, στοχεύοντας προφανώς σε ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση. Μέχρι στιγμής το πείραμα δεν φαίνεται επιτυχημένο – μένει φυσικά να παρακολουθήσουμε και την πορεία τους στα playoffs, πριν εξάγουμε οποιασδήποτε μορφής οριστικά συμπεράσματα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η απόκτηση του Carmelo Antony, δεν επιβεβαίωσε τις προσδοκίες του ισχυρού άνδρα των Rockets. Σε κάθε όμως περίπτωση, οι Ρουκέτες παραμένουν ένα από τα 2-3 καλύτερα σύνολα της αμερικάνικης λίγκας.

Τα τελευταία δύο χρόνια το Houston καταθέτει υπό την καθοδήγηση του Mike D’Antoni, την δική του πρόταση αναφορικά με την pace and space φιλοσοφία που κυριαρχεί στο σημερινό μπάσκετ. Η αγωνιστική τους προσέγγιση βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις σύγχρονες επιταγές των analytics και κυριαρχείται, από την ιδιαίτερη στατιστική «αξία» της κάθε προσπάθειας Οι Rockets έχουν κυριολεκτικά καταργήσει τη ζώνη του midrange – σουτάρουν μόλις 4,9 σουτ μέσης απόστασης ανά παιχνίδι, τα λιγότερα στο ΝΒΑ – αντικαθιστώντας την με το τρίποντο. Κανένας άλλος οργανισμός δεν βρίσκεται κοντά τους, στη σχετική λίστα(45,3 ανά αγώνα).

Από την άλλη δεν ενδιαφέρονται σχεδόν καθόλου να μετακινήσουν την αντίπαλη άμυνα, μέσα από την γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας και την ταυτόχρονη κίνηση μακριά από αυτήν, αμφισβητώντας στην πράξη ένα από τα παλαιότερα δόγματα της επαγγελματικής καλαθοσφαίρισης. Με άλλα λόγια έχουν αντικαταστήσει την «ποιότητα» των σουτ, με τον υπερβολικά μεγάλο αριθμό προσπαθειών. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα παίγνιο πιθανοτήτων. Αναγκαστικά κάποια τρίποντα θα καταλήξουν στο καλάθι.

Υπό το εν λόγω πρίσμα ο Mike D’Antoni έχει αποβάλει κάθε «περιττή» κίνηση από την επίθεση του, με σκοπό να μεγιστοποιήσει την στατιστική αξία που συζητούσαμε νωρίτερα. Το μοναδικό πράγμα που απαιτεί από τους παίκτες του, είναι απλώς να στέκονται στο σωστό σημείο και να είναι έτοιμοι να εκτελέσουν αστραπιαία, μόλις υποδεχτούν την μπάλα. Δείτε για παράδειγμα τις δύο παρακάτω φάσεις.

Η επίθεση μοιάζει στατική. Κανείς δεν κινείται με εξαίρεση τον Capela, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με το σημαντικό έργο των περιφερειακών screen. Είναι χαρακτηριστικό πως οι Τεξανοί στρογγυλοκάθονται στην προτελευταία θέση της λίγκας στην κατηγορία πάσες ανά αναμέτρηση με 245,7 και στην τελευταία, σε εκείνη των «frontcourt touches» που προσμετράει πόσες φορές ακούμπησαν την μπάλα (touch) οι αθλητές στο μισό γήπεδο της δικής τους επίθεσης.

Οι Rockets αποφεύγουν να πασάρουν την μπάλα – αντίθετα προτιμούν να εμπιστεύονται τις ικανότητες του James Harden, στο παιχνίδι απομόνωσης (isolation). Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος, για τον οποίο καταγράφουν τις περισσότερες ντρίμπλες ανά «επαφή» στο ΝΒΑ (2,76). Επιπλέον η ελάχιστη κίνηση που περιγράψαμε πιο πάνω, αποτυπώνεται και στη στατιστική. Το Houston τρέχει με διαφορά τα λιγότερα μίλια σε κάθε ματς (17,04),συγκριτικά με τον ανταγωνισμό.

Τα αποτελέσματα βέβαια δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Οι Rockets διαθέτουν την δεύτερη παραγωγικότερη επίθεση της λίγκας – σκοράρουν 114,8 πόντους ανά 100 κατοχές – καθώς υπολείπονται οριακά των πανίσχυρων Golden State Warriors. Το στιλ με το οποίο αναπτύσσονται και οι συχνές isolation κατοχές του Harden μπορεί να μην αρέσει σε ορισμένους, δεν παύει να αποτελεί όμως μια εξαιρετικά αποτελεσματική πρόταση.

Ο Ελληνοαμερικάνος Χαράλαμπος Βούλγαρης που πλέον εργάζεται στον οργανισμό του Τέξας, έχει δίκιο στο παραπάνω tweet. Το σχέδιο δουλεύει μια χαρά. Στον τελευταίο τους αγώνα μάλιστα διέλυσαν τους αδύναμους Suns, καταρρίπτοντας παράλληλα το ρεκόρ εύστοχων τριπόντων σε μια αναμέτρηση (έβαλαν 27). Απολαύστε τα κατορθώματα τους, στο βίντεο που ακολουθεί.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ