Τι ακριβώς σημαίνει ο όρος αθλητικότητα; Part2

Τι ακριβώς σημαίνει ο όρος αθλητικότητα; Part2

Οι οκτώ βασικοί του πυλώνες, έτσι όπως ορίζονται από την διεθνή βιβλιογραφία.

Στο πρώτο μέρος του κειμένου συζητήσαμε για την έννοια της αθλητικότητας, μέσα από την σύγκριση του Russel Westbrook με τον Stephen Curry.

Καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως οι δύο αυτοί μπασκετμπολίστες χρησιμοποιούν τα σωματικά τους χαρίσματα με τον δικό τους τρόπο και αμφότεροι, πρέπει να θεωρούνται αθλητικοί. Υπό το εν λόγω πρίσμα η αθλητικότητα δεν περιορίζεται μόνο στις δυνατότητες και την λειτουργία των μυών, αλλά αντίθετα περιλαμβάνει την δράση του νευρικού συστήματος και φυσικά του εγκεφάλου.

Σήμερα θα εξετάσουμε οκτώ βασικούς πυλώνες του συγκεκριμένου όρου, έτσι όπως έχουν με σαφήνεια οριστεί στη διεθνή βιβλιογραφία. Ας ξεκινήσουμε.

Κινητικότητα (mobility). Είναι η ικανότητα του σώματος να προσαρμόζεται στις ποικίλες «στάσεις» που απαιτεί το περιβάλλον, χωρίς να περιορίζονται επουδενί οι ανεξάρτητες κινήσεις των άκρων ή του κορμού. Ουσιαστικά αποτελείται από τρεις επιμέρους άξονες: δύναμη, ευελιξία και φυσικά ισορροπία. Η ανάπτυξη των τριών αυτών στοιχείων διασφαλίζει την αρμονική εναλλαγή από την μία «στάση» στην επόμενη, χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα.

Body awareness. Σχετίζεται με τον βαθμό στον οποίο οι αθλητές «αισθάνονται» το σώμα τους και κατορθώνουν να διατηρούν τον προσανατολισμό τους σε μη κανονικές συνθήκες (π.χ. όταν βρίσκονται στον αέρα). Η αίσθηση των ορίων του οργανισμού μας, είναι ιδιαίτερα σημαντική όταν πρόκειται να εκτελέσουμε κάποια κοπιαστική εργασία.

Ισορροπία. Υπάρχουν διαφορετικές μορφές (στατική ή δυναμική), όπως και διαφορετικές εκφράσεις (με βάρη ή χωρίς). Για παράδειγμα απαιτείται ισορροπία για να κολυμπήσουμε σε μια πισίνα ή για να κινηθούμε προς μια κατεύθυνση, διαμέσου του αέρα (άλμα/τρέξιμο).

Προσαρμοστικότητα. Ο αθλητής πρέπει να είναι σε θέση να εκτελεί τις ίδιες εργασίες χωρίς να επηρεάζεται από το περιβάλλον και από τις ενδεχόμενες δυσκολίες που εκείνο περιλαμβάνει. Επιπλέον οφείλει πάντοτε να εστιάζει τις δυνάμεις του με τέτοιο τρόπο, ώστε να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις και στις συνθήκες που επικρατούν γύρω του.

Ταχύτητα. Με άλλα λόγια η μείωση της χρονικής περιόδου μιας συγκεκριμένης κίνησης.

Δύναμη. Η ικανότητα του σώματος να επενεργεί σε εξωτερικούς παράγοντες ή στο ίδιο του το βάρος, μέσω της μυϊκής δραστηριότητας. Όσο πιο γρήγορη είναι αυτή η διαδικασία, τόσο πιο μεγάλη θεωρείται η μυϊκή δύναμη.

Καρδιοαγγειακή δυνατότητα. Δηλαδή η ταχύτητα και η συνέπεια με την οποία η καρδιά στέλνει αίμα στους μύες, ώστε να ανταποκριθούν σε μια πιθανή εργασία. Επίσης σχετίζεται και με την ποσότητα οξυγόνου, που δύναται να απορροφήσουν οι τελευταίοι.

Φυσική κατάσταση. Οι αντοχές του οργανισμού σε ασκήσεις που προκαλούν σωματική καταπόνηση, σαν το τρέξιμο, την ποδηλασία ή το κολύμπι.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ