Τι ακριβώς σημαίνει ο όρος «αθλητικότητα»; Part1 (vids)

Τι ακριβώς σημαίνει ο όρος «αθλητικότητα»; Part1 (vids)

Το παράδειγμα των Curry/Westbrook και ο τρόπος που χρησιμοποιούν διαφορετικά τις δυνατότητες του σώματος τους.

Άραγε τι σημαίνει ο όρος «αθλητικότητα»; Τι ακριβώς εννοούμε όταν χαρακτηρίζουμε έναν μπασκετμπολίστα αθλητικό; Για παράδειγμα ποιος είναι πιο αθλητικός, ο Russel Westbrook ή ο Stephen Curry; Εάν το μυαλό σας πήγε αμέσως στον super star των Oklahoma City Thunder, κανείς δεν πρόκειται να σας κατηγορήσει. Παρόλα αυτά, το ζήτημα είναι κομματάκι πιο πολύπλοκο και σηκώνει αρκετή κουβέντα. Ας εξετάσουμε μαζί λίγο πιο διεξοδικά την συγκεκριμένη έννοια.

Σε γενικές γραμμές στο συλλογικό νου της μπασκετικής κοινότητας, ο καλύτερος αθλητής είναι αυτός που τρέχει πιο γρήγορα ή πηδάει πιο ψηλά σε σχέση με τους υπόλοιπους. Στη σημερινή εποχή, η σύγχρονη τεχνολογία μας επιτρέπει να κάνουμε λεπτομερείς μετρήσεις γύρω από τις αθλητικές επιδόσεις των παικτών. Υπάρχουν πλέον ολόκληρες επιχειρηματικές οντότητες, που ασχολούνται επισταμένα με το εν λόγω θέμα. Στην πραγματικότητα οι επαγγελματίες μπασκετμπολίστες χάνουν ή κερδίζουν εκατομμύρια ευρώ, επειδή είναι λιγότερο ή περισσότερο αλτικοί από κάποιον άλλο. Η παραπάνω προσέγγιση βέβαια, φαντάζει λιγάκι μυωπική. Αν το ζήτημα ήταν τόσο απλό, τότε θα ήταν κυριολεκτικά πανεύκολο να προβλέψουμε την κατάταξη στο επερχόμενο draft του NFL. Ο πιο προικισμένος αθλητής, θα πρέπει να επιλεχθεί στο νούμερο #1. Φυσικά τα φαινόμενα απατούν.

Ετυμολογικά, η αθλητικότητα ορίζεται ως ο τρόπος που κανείς χρησιμοποιεί τα φυσικά του χαρίσματα και τις δυνατότητες που του προσφέρει το σώμα του. Ορισμένοι επιστήμονες θεωρούν πως στη προηγούμενη φράση οφείλουμε να προσθέσουμε και τις υποκειμενικές εμπειρίες του παρελθόντος, οι οποίες αναγκάζουν το νευρικό μας σύστημα να αντιδράσει και να προσαρμοστεί στα καινούρια ερεθίσματα του περιβάλλοντος. Με λίγα λόγια αυτό σημαίνει, ότι η ικανότητα ενός παίκτη να μαθαίνει, να αλλάζει την «συμπεριφορά» του ανάλογα με την εκάστοτε κατάσταση (πχ. ένα ξαφνικό double team), λαμβάνοντας ταυτόχρονα γρήγορες αποφάσεις, είναι χαρακτηριστικά εξίσου απαραίτητα που πρέπει να συμπεριληφθούν στον όρο αθλητικότητα. Ας μελετήσουμε το παράδειγμα του διδύμου Curry/Westbrook – δύο δηλαδή μπασκετμπολίστες που μεταχειρίζονται το σώμα τους εντελώς διαφορετικά.

https://streamable.com/baw2q

Ο Curry σίγουρα δεν αποτελεί τον γρηγορότερο point guard της αμερικάνικης λίγκα, όμως κατορθώνει σε σταθερή βάση να ξεπερνά τον προσωπικό του αντίπαλο όταν επιτίθεται με ντρίμπλα. Πώς τα καταφέρνει;

https://streamable.com/4stbu

Από την άλλη όλοι μας γνωρίζουμε ότι είναι πρακτικά αδύνατο να περιορίσεις τον Westbrook, όταν αυτός διεισδύει κάθετα προς το ζωγραφιστό. Ο πρώτος βασίζεται στην αίσθηση που έχει για το παιχνίδι – ο δεύτερος στην καθαρή, ωμή δύναμη. Οι μετρήσεις του Steph είναι σχεδόν βέβαια χειρότερες συγκριτικά με του Russ, παρόλα αυτά στο γήπεδο η διαφορά τους φαντάζει μηδαμινή. Ο Curry αγωνίζεται χρησιμοποιώντας τις ταχύτατες αντιδράσεις του, το έγκαιρο διάβασμα των προθέσεων του αντιπάλου, τις συχνές προσποιήσεις, τις διαρκείς αλλαγές του ρυθμού και τον κατάλληλο συγχρονισμό στις κινήσεις του. Κατά συνέπεια όπως θα δούμε και στο δεύτερο μέρος, δεν είναι λιγότερο αθλητικός από τους συναδέλφους του.     

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ