Ο Lebron, ο Curry και η σταθερά ανοδική πορεία του Γιάννη Αντετοκούνμπο.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ο πάντοτε έγκριτος οργανισμός Forbes δημοσίευσε την λίστα με τους πιο πλούσιους αθλητές για το 2018. Στην εν λόγω έρευνα φυσικά, συνυπολογίζονται εκτός από τα επίσημα συμβόλαια και όλα εκείνα τα χρήματα που κερδίζουν οι επαγγελματίες του χώρου, από τις «εξωγηπεδικές» τους δραστηριότητες.
Αυτές αφορούν κυρίως τις συμφωνίες που συνάπτουν με τις διάφορες αθλητικές εταιρίες, τις διαφημίσεις, τις χορηγίες αλλά και τα κέρδη των αυτόνομων επιχειρήσεων που πολλοί διατηρούν. Το πρώτο στοιχείο που οφείλουμε να παρατηρήσουμε είναι πως η βιομηχανία του μπάσκετ στην Αμερική, συνεχίζει να παρουσιάζει την σταθερή ανοδική πορεία των τελευταίων ετών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι συναντάμε δύο μπασκετμπολίστες στην εισαγωγική δεκάδα της λίστας (James/Curry), ενώ άλλοι τρεις (Durant/Westbrook/Harden) συμπληρώνουν την πρώτη δεκαπεντάδα. Δεν υπάρχει σπορ με μεγαλύτερη εκπροσώπηση σε απόλυτα νούμερα, στις αντίστοιχες θέσεις. Το δεύτερο αφορά στην παντελή απουσία γυναικών, από τις 100 πρώτες θέσεις της κατάταξης. Ας εξετάσουμε το ζήτημα λίγο πιο αναλυτικά.
Νούμερο #6. Lebron James. Ο σπουδαίος King απολαμβάνει τον διπλό ρόλο του καλύτερου αλλά και πλουσιότερο παίκτη στο κόσμο. Τα ετήσια έσοδα του προσεγγίζουν τα 85,5 εκατομμύρια δολάρια. Ενδεικτικά, έχει αγοράσει μετοχές σε πάνω από 17 ραγδαία αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις, ενώ τα ειδικά παπούτσια που φέρουν το όνομα του παραμένουν ασυναγώνιστα σε επίπεδο πωλήσεων. Επιπλέον έχει να επιδείξει τις περισσότερες (σε αριθμό) διαφημιστικές συνεργασίες, με επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκτός αθλητισμού (Coca Cola, Kia Motor, Blaze Pizza, Intel). Με μια φράση: ο Lebron έχει καταφέρει πλέον να κτίσει, την δική του επιχειρηματική αυτοκρατορία.
Νούμερο #8. Stephen Curry. Τα έσοδα του υπολογίζονται περίπου στα 77 εκατομμύρια δολάρια – ένας αριθμός που έχει τριπλασιαστεί συγκριτικά με την περσινή σεζόν. Ο βασικός λόγος είναι φυσικά η υπογραφή του καινούριου συμβολαίου με τους Golden State Warriors, συνολικής αξίας 201 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι επιχειρηματικές του συμφωνίες περιλαμβάνουν τις εταιρίες Under Armour, Chase, Vivo, Bubble και μερικές ακόμη, που του αποφέρουν ετησίως 42 εκατομμύρια δολάρια.
Νούμερο 30#. Γιάννης Αντετοκούνμπο. Αξιοσημείωτη είναι και η οικονομική πρόοδος του Greek Freak, ο οποίος έχει αυξήσει τις αποδοχές του κατά 500% σε σχέση με το 2017. Όπως και στη περίπτωση του Curry, tο μεγαλύτερο μέρος των 35,5 εκατομμυρίων δολαρίων που κέρδισε το 2018, προέρχονται από το νέο πλουσιοπάροχο συμβόλαιο που υπέγραψε με τους Milwaukee Bucks. Τα υπόλοιπα προκύπτουν από την συνεργασία του με οντότητες όπως η Tissot, BMO Harris και Kronos Foods. Σε λίγο καιρό μάλιστα θα κυκλοφορήσει στην αγορά και το πρώτο παπούτσι με το όνομα του. Μια χαρά.
Ένας «μπομπέρ» που βλέπει… Euroleague: Η χρονιά «εκτόξευσης» του Βασίλη Τολιόπουλου (vids)
ΥΓ. Η πλήρης λίστα περιέχεται σε αυτό το λινκ