Το «παραθυράκι» στους κανονισμούς που επηρέασε τους τελικούς του ΝΒΑ

Το «παραθυράκι» στους κανονισμούς που επηρέασε τους τελικούς του ΝΒΑ

Η απίστευτη ιστορία που εκτυλίχθηκε το 1976, ανάμεσε σε Celtics και Suns.

Στο σημερινό κείμενο θα θυμηθούμε μαζί μια απίθανη ιστορία, που έλαβε χώρα στους τελικούς του ΝΒΑ το μακρινό 1976. Το περιστατικό αφορά ένα συγκεκριμένο «παραθυράκι» στους κανονισμούς του αθλήματος, το οποίο σχετίζεται με τον αριθμό των time outs και επηρέασε καθοριστικά την εξέλιξη της σειράς.

Βρισκόμαστε λοιπόν στο πέμπτο παιχνίδι των τελικών, ανάμεσα στους Boston Celtics και στους Phoenix Suns. Οι δύο ομάδες είναι περίπου ισοδύναμες, με τον αγώνα να έχει οδηγηθεί ήδη στην δεύτερη παράταση. Απομένουν μόλις πέντε δευτερόλεπτα για τη λήξη και οι Suns προηγούνται με ένα πόντο. Οι Celtics βάζουν την μπάλα στο παρκέ και ο σπουδαίος John Havlicek διεισδύει αμέσως προς τα μέσα, πετυχαίνοντας το καλάθι με την βοήθεια του ταμπλό. Οι γηπεδούχοι παίρνουν ξανά κεφάλι στο σκορ και το ρολόι δείχνει πως περισσεύει μονάχα ένα δευτερόλεπτο.

Σε αυτό το σημείο αρχίζουν τα ωραία της υπόθεσης. Το Phoenix καλεί time out για να σχεδιάσει την τελευταία επίθεση. Μόνο που υπάρχει ένα πρόβλημα – οι Suns δεν διαθέτουν άλλα time out. Τα έχουν χρησιμοποιήσει όλα. Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση; Ο κανονισμός ορίζει πως αν μια ομάδα καλέσει περισσότερα time out από όσα δικαιούται, ο αντίπαλος επιβραβεύεται με μια ελεύθερη βολή. Παρόλα αυτά η εν λόγω διάταξη περιέχει μια ασάφεια.

Δεν απαγορεύεται πουθενά στους παίκτες να επιστρέψουν στο πάγκο, να δεχτούν οδηγίες από τον προπονητή τους και φυσικά – ίσως το πιο σημαντικό – να επαναφέρουν την μπάλα στο μισό γήπεδο, χωρίς δηλαδή να σπαταλήσουν καθόλου χρόνο στη δική τους επίθεση. Οι διαιτητές προφανώς πιάστηκαν απροετοίμαστοι, επιτρέποντας στους Suns να ολοκληρώσουν το time out. Η Βοστώνη ευστόχησε στη βολή, όμως η ζημιά για τους φιλοξενούμενους είναι ελάχιστη – έτσι και αλλιώς υπολείπονταν στο σκορ με ένα πόντο.

Για κακή τύχη των διαιτητών το Phoenix κατορθώνει να πετύχει το καλάθι, στέλνοντας την αναμέτρηση στην τρίτη διαδοχική παράταση μέσα σε έντονες αποδοκιμασίες από τους φιλάθλους των γηπεδούχων. Πρόκειται για μια κατάφωρη αδικία εις βάρος των Κελτών, η οποία απλώς δεν προβλέπεται επαρκώς από τους τότε κανονισμούς της λίγκας. Ευτυχώς βέβαια η δικαιοσύνη αποκαταστάθηκε, με τους Celtics να κερδίζουν τελικά τον αγώνα και στο τέλος το δαχτυλίδι του πρωταθλητή.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ