Με αφορμή μια πρόσφατη μελέτη που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο την προηγούμενη εβδομάδα, στο σημερινό κείμενο θα καταπιαστούμε με το πολύπλοκο ζήτημα της ξεκούρασης και πιο συγκεκριμένα, του ύπνου.
Αυτές τις ημέρες στην Αμερική λαμβάνει χώρα η μεγάλη γιορτή του Thanksgiving. Όπως όλος ο κόσμος, έτσι και οι αθλητές του ΝΒΑ διαθέτουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να το ρίξουν λιγάκι έξω – να περάσουν περισσότερο χρόνο με τις οικογένειες τους, να φάνε και ίσως το σημαντικότερο από όλα, να ξεκουραστούνε. Το τελευταίο συνήθως προϋποθέτει αποχή από την σωματική άσκηση και σίγουρα παραπάνω ύπνο. Με αφορμή λοιπόν μια πρόσφατη μελέτη που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο την προηγούμενη εβδομάδα, στο σημερινό κείμενο θα καταπιαστούμε με το πολύπλοκο ζήτημα της ξεκούρασης και πιο συγκεκριμένα, του ύπνου.
Αν θυμάστε έχουμε ξανασυζητήσει για το περίφημο μπλε φως (blue light) στο αφιέρωμα για τους τραυματισμούς. Συμφωνά με τους επιστήμονες το εν λόγω φως εκπέμπεται κυρίαρχα από τις οθόνες των smartphones και των tablets και ευθύνεται για τις περισσότερες διαταραχές του ύπνου – εμποδίζει την παραγωγή της ορμόνης μελατονίνη στον εγκέφαλο μας και οδηγεί σε λιγότερο και χειρότερο ποιοτικά ύπνο. Με λίγα λόγια: δεν ξεκουραζόμαστε όσο θα έπρεπε (ή όσο νομίζουμε), με αποτέλεσμα την σταδιακή μείωση της απόδοσης του οργανισμού μας. Επιπλέον σύμφωνα με μια παλιότερη έρευνα (2013) του Harvard, η μπλε απόχρωση μειώνει σε υπερδιπλάσιο βαθμό την έκκριση της μελατονίνης, σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη (πχ την πράσινη απόχρωση). Η συμβουλή των ειδικών είναι πάντοτε η ίδια: αποφεύγετε την χρήση αυτού του είδους των συσκευών λίγο πριν πέσετε στο κρεβάτι.
Οι μπασκετμπολίστες φυσικά δεν αποτελούν εξαίρεση. Αφενός χρησιμοποιούν τα κινητά τους σχεδόν όσο και εμείς – ορισμένοι μάλιστα φτάνουν στα όρια της υπερβολής, όπως ο Joel Embiid στο twitter ή ο Gordan Haward, που ξημεροβραδιάζεται παίζοντας video games. αφετέρου θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι έχουν ακόμα μεγαλύτερες ανάγκες για ποιοτικό ύπνο, εξαιτίας της φύσης του επαγγέλματος τους. Με βάση όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, οι αθλητές «οφείλουν» να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ειδικά τις βραδιές πριν από κάποιο αγώνα. Οι επιδόσεις τους ενδέχεται να επηρεαστούν αρνητικά.
Η παραπάνω επιφύλαξη επιβεβαιώνεται πανηγυρικά από τα συμπεράσματα της έρευνας που διεξήγαγε το πανεπιστήμιο Stony Brook της Νέας Υόρκης. Οι ερευνητές ανέλυσαν τα tweets 112 διαφορετικών παικτών του ΝΒΑ, τα οποία δημοσιεύτηκαν κατά την οκταετία 2009-2016. Το κοινό χαρακτηριστικό μεταξύ αυτών των 581,190 tweets, είναι πως όλα «ανέβηκαν» τουλάχιστον μετά τις 11.00 το βράδυ – δηλαδή ελάχιστα πριν τον νυχτερινό ύπνο.
Τα ευρήματα είναι εξαιρετικά ανησυχητικά – οι εν λόγω παίκτες σκόραραν κατά μέσο όρο 1,14 λιγότερους πόντους στην επόμενη αναμέτρηση, ενώ ταυτόχρονα ο χρόνος συμμετοχής τους περιοριζόταν κατά δύο περίπου λεπτά (πιθανώς απόρροια του ξενυχτιού). Από την σκοπιά της ευστοχίας, η κατάσταση φαντάζει εξίσου δραματική – παρατηρήθηκε μείωση της τάξης του 1,7%, η οποία προσέγγιζε το 3,6% στις περιπτώσεις που τα tweets δημοσιεύονταν τα χαράματα (μεταξύ 2.00 και 6.00 το πρωί).
Με μια πρώτη ματιά η διαφορά μοιάζει μικρή και σίγουρα δεν δικαιολογεί την τόση φασαρία. Τα φαινόμενα όμως πολύ συχνά απατούν – όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, αν εφαρμόσουμε τις παραπάνω διακυμάνσεις στο πρόσφατο παιχνίδι ανάμεσα στους Clippers και τους Nets, τότε ενδεχομένως να οδηγηθούμε μέχρι και σε αλλαγή του τελικού αποτελέσματος. Υπό αυτό το πρίσμα, η ομάδα του Los Angeles θα ευστοχούσε σε δύο λιγότερα καλάθια, πράγμα που θα διαφοροποιούσε αποφασιστικά τις πιθανότητες της για νίκη. Και όλα αυτά για χάρη ορισμένων φαινομενικά αθώων tweets.