Μέθοδοι πρόληψης τραυματισμών στο ΝΒΑ

Το υπόδειγμα των Golden State Warriors που αποτελούν την ομάδα που εκμεταλλεύεται στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις τεχνολογικές δυνατότητες της εποχής μας, σχετικά με την πρόληψη των τραυματισμών.

Συνεχίζοντας την έρευνα μας, επιβάλλεται να κάνουμε μια στάση στην πόλη του San Francisco για να γνωρίσουμε καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει η πρωταθλήτρια και κατά γενική ομολογία καλύτερη ομάδα της λίγκας. Αναφερόμαστε φυσικά στους Golden State Warriors. O οργανισμός των Warriors βρίσκεται εδώ και αρκετά χρόνια στην εμπροσθοφυλακή των τεχνολογικών εξελίξεων στον αθλητισμό, διατηρώντας ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με την Silicon Valley και τις εταιρίες – κολοσσούς που δραστηριοποιούνται εκεί. Με το ένα μάτι σταθερά στο παρελθόν και την επιτυχημένη προσέγγιση των Spurs και το άλλο σταθερά στο μέλλον, αποτελούν την ομάδα που εκμεταλλεύεται στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις τεχνολογικές δυνατότητες της εποχής μας. Πρέπει να ομολογήσω, πως μελετώντας τους Warriors και τα όσα έχουν καταφέρει, ξαφνικά η περιβόητη περσινή δήλωση του ιδιοκτήτη τους Joe Lacob: «σαν οργανισμός είμαστε έτη φωτός μπροστά από τους υπόλοιπους», δεν μου φαίνεται και τόσο παράλογη.

The Spurs pioneered rest. We want to take it a step further

Steve Kerr

Ολόκληρη η προσέγγιση του Golden State, επικεντρώνεται γύρω από την πρόληψη των τραυματισμών. Αποτελούν μια από τις τέσσερις πρώτες χρονικά ομάδες, που ξεκίνησαν να συλλέγουν δεδομένα πολύ διαφορετικής φύσης από το παραδοσιακό box score (μαζί με τους Spurs, Houston, Dallas). Το αρχικό βήμα έγινε όταν οι Πολεμιστές εγκατέστησαν στο γήπεδο και στο προπονητικό τους κέντρο το σύστημα SportVU, έξι κάμερες υψηλής ευκρίνειας (25 frames/δευτερόλεπτο) που καταγράφουν αναλυτικά τις κινήσεις των παικτών τους στο παρκέ. Με αυτό τον τρόπο το τεχνικό τους επιτελείο έχει την δυνατότητα να παρακολουθεί σχεδόν τα πάντα: κάθε πάσα ή ντρίπλα που εκτελεί πχ. ο Stephen Curry, την ταχύτητα και την επιτάχυνση του, καθώς και την απόσταση που διατηρεί από τους συμπαίκτες του αλλά και τα χιλιόμετρα που έχει διανύσει σε κάθε παιχνίδι. Για παράδειγμα ο Curry τρέχει κατά μέσο όρο περίπου 2,53 μίλια ανά αγώνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του SportVU. Στην συνέχεια όλα αυτά τα δεδομένα αναλύονται σε πραγματικό χρόνο στον υπολογιστή και καταλήγουν σε διάφορες μορφές στα χέρια του προπονητή. Στο ακόλουθο βίντεο μπορείτε να πάρετε μια ιδέα της ψηφιακής αναπαράστασης που προσφέρει το εν λόγω λογισμικό.

https://streamable.com/ar33c

Σημειώστε ότι το πρόγραμμα έχει την ικανότητα να ανιχνεύει αυτόματα τις πιθανές αλλαγές στην άμυνα (switch), ώστε το αποτέλεσμα να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα κατασκευής ποικίλλων γραφικών παραστάσεων.

Στην συγκεκριμένη γραφική παράσταση, παρουσιάζονται αναλυτικά οι κινήσεις ενός μπασκετμπολίστα κατά την διάρκεια ενός παιχνιδιού. Πέρα από τα προφανή αγωνιστικά οφέλη που προσφέρει το σύστημα SportVU, γίνεται σαφές πως αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι στην κούραση και τους τραυματισμούς. Ο αριθμός των χιλιομέτρων που έχει τρέξει ένας αθλητής, επιτρέπει στο τεχνικό επιτελείο να ελέγχει τα επίπεδα καταπόνησης του οργανισμού του και να αποφασίζει με ασφάλεια πότε θα ξεκουραστεί. Ακόμα αν η ταχύτητα του δεν είναι η συνηθισμένη ή αν αποφεύγει συστηματικά να κινηθεί πχ προς τα αριστερά, αυτό μπορεί να είναι μια ένδειξη κούρασης ή πιθανού τραυματισμού.

Οι καινοτομίες όμως δεν σταματάνε εδώ. Το Golden State είναι η πρώτη ομάδα στο ΝΒΑ που δοκίμασε και χρησιμοποίησε ειδικά σχεδιασμένες στολές (wearable gear), με σκοπό την πρόληψη των τραυματισμών. Οι μπασκετμπολίστες του, φοράνε τις στολές ανελλιπώς σε κάθε προπόνηση καθώς όπως δήλωσε ο Kirk Lacob – assistant GM του franchise – «είναι πλέον τόσο σημαντικές για εμάς, όσο το να γνωρίζουμε πόσο καλά σουτάραμε από το τρίποντο στο προηγούμενο αγώνα». Πως ακριβώς όμως λειτουργούν και ποια είναι τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν;

Οι στολές κατασκευάζονται από τις εταιρίες CatapultSports και Athos (αυτές οι δυο έχουν την μερίδα του λέοντος στην αγορά) και αποτελούνται από τρία μέρη. Το επάνω μέρος (top) περιέχει 16 αισθητήρες: έναν για την καρδιά, έναν για την αναπνοή και 7 ζευγάρια για κάθε ξεχωριστή μυϊκή ομάδα. Αντίστοιχα το κάτω μέρος (pants) περιέχει 6 ζευγάρια για αποκλειστικά για τις μυϊκές ομάδες. Το σετ ολοκληρώνεται με δύο μικρές μονάδες επεξεργασίας (core), που τοποθετούνται σε ειδικές θήκες στο πάνω και κάτω μέρος της στολής. Οι μονάδες επεξεργασίας διαβάζουν τα δεδομένα από τους αισθητήρες (καλώδια δεν υπάρχουν πουθενά ώστε ο αθλητής να αισθάνεται άνετα όταν φοράει την στολή) και τα μεταδίδουν στον υπολογιστή ή στο smartphone του χρήστη ( το προϊόν συνοδεύεται και από το κατάλληλο λογισμικό). Το εν λόγω σύστημα είναι σχεδιασμένο με σκοπό να παρακολουθεί την λειτουργία των μυών σε συνθήκες άσκησης, καθώς και τους καρδιακούς παλμούς, τον ρυθμό της αναπνοής, ακόμα και την καταπόνηση σε ευαίσθητα σημεία του σώματος όπως είναι τα γόνατα, οι αρθρώσεις ή οι αστράγαλοι. Επειδή όπως έχουμε συζητήσει, σε αυτές τις περιπτώσεις η παραμικρή λεπτομέρεια έχει την σημασία της, τα μέλη της ομάδας υποβάλλονται σε εξονυχιστικές εξετάσεις πριν την έναρξη των επίσημων υποχρεώσεων. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων αυτών, χρησιμοποιούνται ως οδηγός καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς. Οποιαδήποτε απόκλιση από το κανονικό, μπορεί να σημάνει συναγερμό στο ιατρικό team των Warriors. O τραυματισμός, ενδεχομένως να είναι προ των πυλών. Για παράδειγμα αν ένας παίκτης αναπνέει «βαριά» σε κάποια προπόνηση, ίσως να έχει κουραστεί και να πρέπει να μείνει εκτός για μερικές μέρες. Το project δεν είναι ακόμα ολοκληρωμένο σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Athos. «Στόχος μας είναι σε μερικά χρόνια, να καταφέρουμε να σχεδιάσουμε (σε προγραμματιστικό επίπεδο) μια μπάρα, η οποία με γνώμονα πάντα τις μετρήσεις της στολής θα μεγαλώνει ή θα κοκκινίζει όσο η πιθανότητα εμφάνισης τραυματισμού αυξάνεται. Ακριβώς όπως γίνεται σήμερα στα video games. Με αυτόν τον τρόπο η διαδικασία της πρόληψης θα καταστεί ακόμα πιο εύκολη για όλους».

Το Golden State είναι ένας οργανισμός που προσπαθεί – στο μέτρο του δυνατού – να προβλέψει όλα τα ενδεχόμενα. Με βάση αυτήν την λογική χρησιμοποιεί μεθόδους που μπορούν να χαρακτηριστούν από φουτουριστικές, έως ανορθόδοξες. Σε αυτήν την κατηγορία εντάσσεται και η συνήθεια του ιατρικού του team, να συνδέει ανά τακτά χρονικά διαστήματα ηλεκτρόδια στα πρόσωπα των αθλητών, τα οποία ανιχνεύουν τις ηλεκτρικές διεργασίες του εγκεφάλου. Σκοπός είναι να διαγνωστεί και να καταπολεμηθεί εγκαίρως το φαινόμενο της ψυχολογικής κούρασης. Ο παλιός forward των πρωταθλητών Harisson Barnes, δηλώνει ακόμα και σήμερα εντυπωσιασμένος από την συγκεκριμένη προσέγγιση. «Ξυπνάς ένα πρωί για να έρθεις για προπόνηση και δεν έχεις και την καλύτερη διάθεση. Αυτό το μηχάνημα μπορεί να σου πει ακριβώς πως αισθάνεσαι, αλλά και γιατί». Στο ίδιο μήκος κύματος, οι Πολεμιστές χρησιμοποιούν ειδικές μάσκες ύπνου της εταιρίας Neuroon, σχεδιασμένες να διευκολύνουν την αναπνοή και να απαλύνουν τα συμπτώματα του jet lag. Οι μπασκετμπολίστες των Warriors τις φοράνε υποχρεωτικά κατά την διάρκεια της νύχτας, σε όλα τα εκτός έδρας παιχνίδια της σεζόν.

Όπως καταλαβαίνετε η συζήτηση πάνω σε αυτό το θέμα είναι σχετικά καινούρια και η πραγματική αποτελεσματικότητα των παραπάνω προϊόντων είναι σήμερα δύσκολο να εκτιμηθεί. Γεγονός πάντως είναι πως η χρησιμότητα του συστήματος SportVU κρίθηκε ικανή, ώστε το ΝΒΑ να επιβάλλει πριν λίγα χρόνια την εγκατάσταση του σε όλα ανεξαιρέτως τα γήπεδα της λίγκας. Ομάδες που δοκίμασαν τις στολές στις προπονήσεις τους, είδαν τους τραυματισμούς να μειώνονται αισθητά (πχ οι Raptors). To κυριότερο; Μερικές από τις πιο υγιείς ομάδες του πρωταθλήματος, έχουν εντάξει στον έναν ή στον άλλο βαθμό τις εν λόγω μεθόδους στην καθημερινότητα τους (Spurs, Warriors, Houston), ενώ το πελατολόγιο των εταιριών αυξάνεται σταθερά κάθε χρόνο (πάνω από 20 ομάδες για την σεζόν 2017-2018).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από