Ας δούμε το μέγεθος τους προβλήματος που αντιμετωπίζουμε.
Ενώ οι κορυφαίες μπασκετικές διοργανώσεις βρίσκονται ήδη σε πλήρη εξέλιξη, νομίζω ότι ήρθε η ώρα να κάνουμε ένα διάλλειμα από την συνεχόμενη αγωνιστική δράση και να ασχοληθούμε με μια όχι και τόσο ευχάριστη πλευρά του αθλητισμού, τους τραυματισμούς. Όλοι μας έχουμε δει το ίδιο έργο πολλές φορές. Ομάδες αποτυγχάνουν στους στόχους τους και καριέρες αθλητών τερματίζονται, όλα εξαιτίας ενός απρόβλεπτου τραυματισμού. Επιπλέον, είναι βέβαιο πως το ζήτημα θα μας απασχολήσει ξανά και ξανά κατά την διάρκεια της σεζόν, ανεξάρτητα από ποια ομάδα υποστηρίζει ο καθένας μας. Πως όμως προκύπτουν και ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την εμφάνισή τους; Μπορούν να προβλεφτούν και αν ναι, με ποιον ακριβώς τρόπο; Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που θα αποπειραθούμε να απαντήσουμε στο παρών κείμενο.
Ξεκινώντας και μιλώντας πάντα για το NBA, ας ρίξουμε μια ματιά στους συνολικούς τραυματισμούς της περασμένης κανονικής περιόδου (2017-2018).
Στις δύο πρώτες θέσεις της κατάταξης και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους, φιγουράρουν οι New Orleans Pelicans και φυσικά οι Phoenix Suns – δυο ομάδες που αντιμετωπίζουν παραδοσιακά προβλήματα υγείας. Δεν είναι λίγες οι φορές στις οποίες αμφότερες έχουν στερηθεί την είσοδο στα playoffs λόγω των επαναλαμβανόμενων τραυματισμών. Αντίθετα, στις τελευταίες θέσεις συναντάμε franchises που τερμάτισαν ψηλά στην βαθμολογία και πραγματοποίησαν εξαιρετικές πορείες στα playoffs (Raptors, Pacers, OKC). Ειδικότερα οι Thunder μπορούν να περηφανεύονται ότι διαθέτουν ένα από τα καλύτερα ιατρικά team στην λίγκα, καθώς κατόρθωσαν να παραμείνουν κάτω από το ψυχολογικό όριο των 100 χαμένων παιχνιδιών (63 όπως φαίνεται στον πίνακα) για πέμπτη φορά τις τελευταίες επτά σεζόν. Η Οκλαχόμα παρέα με τους Raptors και φυσικά τους πρωταθλητές Warriors, αντιπροσωπεύουν την πρωτοπορία στον τομέα της πρόληψης – χάραξαν τον δρόμο που σήμερα ακολουθούν οι υπόλοιποι. Κάντε όμως υπομονή μέχρι το δεύτερο μέρος.
Από τον παραπάνω πίνακα προκύπτει πως την σεζόν 2017-2018, οι αθλητές του NBA έχασαν συνολικά πάνω από 5000 αγώνες κανονικής περιόδου. Το νούμερο είναι τεράστιο και αποτελεί αρνητικό ρεκόρ για την λίγκα, μαζί με το έτος 2013-2014. Η περασμένη αγωνιστική περίοδος φέρει αναμφίβολα βαριές πληγές στο κορμί της. Υπάρχουν βέβαια και ενθαρρυντικά νέα. Σε σχέση με δύο χρόνια πριν α) σχεδόν οι μισές ομάδες του πρωταθλήματος κατάφεραν να μειώσουν τον αριθμό των τραυματισμών, β) Τα clubs που παρέμειναν κάτω από τα 200 χαμένα παιχνίδια αυξήθηκαν κατά 5. Η πρόοδος στον συγκεκριμένο τομέα είναι αδιαμφισβήτητη. Το ίδιο περίπου μοτίβο παρατηρείται και στα playoffs.
Αυτή την φορά αρνητικό ρεκόρ σημειώθηκε πρόπερσι, με τους 61 αγώνες που χάθηκαν να είναι οι περισσότεροι της τελευταίας 20ετίας και μάλιστα, με διαφορά 11 αγώνων από οποιαδήποτε άλλη postseason στο ίδιο χρονικό διάστημα. Ακόμα στις τελευταίες 5 postseasons τα παιχνίδια που χάθηκαν είναι συνολικά 217. Είναι δηλαδή 105 παραπάνω από την πενταετία 2007-2011. Με λίγα λόγια οι τραυματισμοί κατά την διάρκεια των playoffs έχουν σχεδόν διπλασιαστεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Από 34 το 1996, σε 61 το 2016, όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα. Φέτος η κατάσταση ήταν σαφώς καλύτερη, με τον συνολικό αριθμό να μην ξεπερνάει το 22. Η διαφορά είναι μεγάλη και εξαιρετικά σημαντική, καθώς όπως όλοι γνωρίζουμε στα playoffs κρίνεται ο τίτλος του πρωταθλητή. Πέρα όμως από την στατιστική, τι ακριβώς σημαίνουν αυτά τα νούμερα από επιστημονική σκοπιά; Πόσο επηρεάζουν οι τραυματισμοί την απόδοση μιας επαγγελματικής ομάδας μπάσκετ;
If u want to go far in the playoffs, you need to be healthy
– Dwyane Wade
Tο ταλέντο μια ομάδας σίγουρα παίζει μεγάλο ρόλο. Όσο όμως τα χρόνια περνούν, αποδεικνύεται πως η υγεία των αθλητών παίζει ακόμα μεγαλύτερο. Σύμφωνα με μια έρευνα του ESPN, από το 1978 οι ηττημένοι στους τελικούς του NBA έχουν υποστεί 2,5 παραπάνω τραυματισμούς από τους νικητές. Επιπλέον και μιλώντας πάντα για την postseason, τα τελευταία 36 χρόνια υπάρχουν μόνο δύο ομάδες που είδαν τους παίκτες τους να χάνουν περισσότερα από δύο παιχνίδια και κατάφεραν στο τέλος να κατακτήσουν το δαχτυλίδι. 1) Οι Chicago Bulls (1996) με τον Toni Kukoc να μένει εκτός για τρεις αγώνες στον δεύτερο γύρο. 2) Οι Miami Heat (2012) με τον Chris Bosh να μένει εκτός για 9 αγώνες. Ακόμα και οι παντοδύναμοι περσινοί Warriors (του 73-9), δεν κατόρθωσαν να ξεπεράσουν τις απουσίες των Bogut, Curry με αποτέλεσμα να ηττηθούν στους τελικούς. Γιατί όμως οι αθλητές δεν καταφέρνουν να μείνουν υγιείς; Σύμφωνα με έναν ειδικό επί τους θέματος (ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, μιλώντας στο ESPN), η αιτία είναι ότι μέχρι πρότινος δεν καταλαβαίναμε ακριβώς πως λειτουργεί ο ανθρώπινος οργανισμός και κυρίως πως επιδρά η κούραση/καταπόνηση (fatigue) πάνω σε αυτόν. Όπως αναφέρει, ο ρυθμός με τον οποίο τραυματίζονται σήμερα οι μπασκεμπολίστες του NBA, αγγίζει το 100%. Αυτό σημαίνει πως κάθε δεδομένη χρονική στιγμή, κάθε παίκτης της λίγκας είναι χτυπημένος ή θα χτυπήσει αν συνεχίσει να αγωνίζεται για λίγο ακόμα καιρό. Το γεγονός αυτό είναι αληθινά σοκαριστικό. Η γενική φιλοσοφία που επικρατούσε μέχρι τώρα, όριζε πως αν ένας αθλητής μπορούσε να βγάλει 50 ή 100 συνεχόμενους αγώνες, τότε το σώμα του είχε πλέον συνηθίσει τους εξαντλητικούς ρυθμούς του πρωταθλήματος. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο λάθος σύμφωνα με τον ίδιο ειδικό.
Κάθε παιχνίδι στο τέλος του οποίου οι παίκτες κατορθώνουν να παραμείνουν υγιείς, τους φέρνει νομοτελειακά πιο κοντά στον επόμενο τραυματισμό.