Ένα παράδειγμα του οικονομικού παραλογισμού που επικρατεί στην Αμερική με τις τιμές των εισιτηρίων.
Όπως ίσως θα γνωρίζετε οι τιμές των εισιτηρίων στα γήπεδα του ΝΒΑ δεν διατηρούνται σταθερές καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς. Αντίθετα υπόκεινται σε σημαντικές αυξομειώσεις ακόμα και από αγώνα σε αγώνα. Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος τους. Πρώτα πρώτα παίζει μεγάλο ρόλο πόσο πλούσια και πόσο μεγάλη είναι η αγορά στην οποία αναφερόμαστε. Αντιλαμβάνεστε ότι οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης διαθέτουν – κατά μέσο όρο – διαφορετικό οικονομικό status, σε σχέση με τους αντίστοιχους κατοίκους του Memphis ή της Οκλαχόμα. Επιπλέον ισχύει και εδώ ο περίφημος νόμος της προσφοράς και της ζήτησης. Οι γεμάτες κερκίδες συνήθως οδηγούν σε αύξηση των τιμών και αντίστροφα. Όλα αυτά όμως αφορούν το γενικό πλαίσιο. Σε μερικές περιπτώσεις η τιμή μπορεί να επηρεάζεται από την δημοφιλία του αντιπάλου (πχ. οι Warriors έρχονται στην πόλη μας) ή από τα τηλεοπτικά δικαιώματα – οι αναμετρήσεις που μεταδίδονται σε πανεθνική εμβέλεια είναι συνήθως πιο ακριβές.
Πριν από μερικές εβδομάδες οι Atlanta Hawks ανακοίνωσαν την νέα εμπορική πολιτική τους για την σεζόν 2018-2019. Σύμφωνα με αυτή το κόστος των εισιτηρίων, του φαγητού και των ροφημάτων θα πέσει περίπου κατά 50%. Σε οικονομικό επίπεδο η εν λόγω κίνηση φαντάζει απολύτως λογική – οι Hawks φαίνεται να επιλέγουν για ακόμα μια χρονιά την μέθοδο του σκληρού tanking, κάτι που μεταφράζεται σε μειωμένη προσέλευση θεατών στην StateFarm Arena. Ακούστε τώρα το παράλογο της όλης υπόθεσης. Ό χρήστης του NBA reddit με όνομα ‘’LarryLevis’’, υπολόγισε πως ένας οποιοσδήποτε φίλαθλος των Los Angeles Lakers θα πληρώσει λιγότερα χρήματα εάν ταξιδέψει μέχρι την Atlanta – μια πτήση διάρκειας σχεδόν πέντε ωρών – για να παρακολουθήσει την αγαπημένη του ομάδα (όταν δηλαδή παίξουν εκεί οι Lakers), παρά εάν παραμείνει στην πόλη των Αγγέλων. Ο μαθηματικός συλλογισμός του είναι εξαιρετικά ακριβής.
Η μέση τιμή του εισιτηρίου των Hawks ορίστηκε από τους ίδιους γύρω στα 50$. Ο ερχομός του James στο Los Angeles, θα σημάνει αυτόματα την εκτίναξη του κόστους σε όλα τα προϊόντα που σχετίζονται με το μπάσκετ. Ενδεικτικά αναφέρει πως στο Cleveland, η επιστροφή του Βασιλιά συνοδεύτηκε με μία αύξηση της τάξεως του 314% στα εισιτήρια εκείνης της χρονιάς (από 47$ σε 195$). Επομένως προσθέτοντας την ποσότητα αυτή στην αντίστοιχη μέση τιμή για τους Lakers προκύπτει: 139$ (μέση τιμή εισιτηρίου)*314% = 436$ ανά αγώνα.
Τέλος για να καταλήξει στο συμπέρασμα του, ο LarryLevis υπολογίζει το κόστος του αεροπλάνου (που θα χρειαστεί για το ταξίδι), αλλά και του ξενοδοχείου (για την διαμονή στην Atlanta)πάντα φυσικά ως μέσο όρο. Μάλιστα το παρουσιάζει σε μορφή εύρους αριθμών για να είναι καλυμμένος από όλες τις πλευρές.
1) Α) αγώνας στην Atlanta (min): 210$ (πτήση) + 50$ + 72% (ξενοδοχείο) = 332$
Β) αγώνας στην Atlanta (max): 299$ (πτήση) + 50$ + 72$ (ξενοδοχείο) = 421$
2) Αγώνας στο Los Angeles = 436$.
Σκεφτείτε λίγο πόσο τρελό είναι αυτό που συζητάμε. Για να παρακολουθήσεις ένα παιχνίδι μπάσκετ, είναι προτιμότερο οικονομικά να ταξιδέψεις στην άλλη άκρη της Αμερικής και να κοιμηθείς σε ξενοδοχείο, παρά να οδηγήσεις λίγα χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι σου.