
Οι Ιδιοκτήτες του NBA εξετάζουν την πρόταση για δημιουργία «Ευρωπαϊκή Λίγκας», ετοιμάζονται να... ψηφίσουν το «ναι», για να έχουν το 50% της του νέου πρωταθλήματος και το άλλο 50% οι ιδιοκτήτες των ευρωπαϊκών ομάδων, αλλά κυρίως, έχουν… κοστολογήσει τα τρομερά κέρδη που «παίζονται».
Το μπάσκετ αλλάζει. Σε παγκόσμιο επίπεδο. Και πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την αλλαγή, φαίνεται ότι θα έχουν ο Ολυμπιακός, η Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά και αρκετές από τις μεγάλες ευρωπαϊκές υπερδυνάμεις. Με το ευρωπαϊκό μπάσκετ και το ΝΒΑ, να ετοιμάζονται για έναν «γάμο», που μπορεί να φέρει πάνω κάτω. Καθώς όπως αποκάλυψε χθες το «Sportico», «…οι ιδιοκτήτες του NBA πρόκειται να εξετάσουν αυτήν την εβδομάδα ένα σχέδιο για την ίδρυση μιας επαγγελματικής μπασκετικής λίγκας στην Ευρώπη, η οποία θα συμβάλει στην επέκταση του αθλήματος σε όλη την ήπειρο και θα επιτρέψει στο NBA να έχει άμεσο οικονομικό όφελος από αυτήν την ανάπτυξη».
Με βάση την αποκάλυψη των Αμερικανών, η νέα Λίγκα προτείνεται, θα αποτελείται από 8 έως 10 ομάδες. «Σύμφωνα με άτομο που έχει άμεση γνώση του σχεδίου», επισημαίνει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ. Μάλιστα, στη συνέχεια γίνεται… παραδειγματική αναφορά στον Ολυμπιακό και τη Ρεάλ Μαδρίτης, με τους συντάκτες να σημειώνουν πως «…πρόκειται για ένα «ημι-ανοιχτό» μοντέλο, το οποίο σημαίνει ότι θα υπάρχουν έως τέσσερις θέσεις για τις κορυφαίες ομάδες της EuroLeague – της κορυφαίας ευρωπαϊκής μπασκετικής διοργάνωσης, που περιλαμβάνει ομάδες όπως η Ρεάλ Μαδρίτης από την Ισπανία και ο Ολυμπιακός από την Ελλάδα. Αυτές οι ομάδες θα μπορούν να συμμετέχουν στη νέα ευρωπαϊκή λίγκα του NBA την επόμενη σεζόν. Οι νέες ομάδες σε πόλεις όπως το Λονδίνο ή το Παρίσι ενδέχεται να πωληθούν για τουλάχιστον 500 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την πρόταση».
Διαβάστε επίσης: Σοκ για τους Μπακς: Εκτός για άγνωστο χρονικό διάστημα ο Λίλαρντ
Στόχος της νέας Λίγκας, προφανώς η μεγαλύτερη δυνατή οικονομική άνοιξε. Με βάση το πλάνο λοιπόν, το νέο πρωτάθλημα επιθυμεί να πουλήσει τα μόνιμα δικαιώματα ιδιοκτησίας των ομάδων σε εξωτερικούς επενδυτές, ενώ το NBA θα διατηρήσει το 50% των μετοχών και οι ιδιοκτήτες των ομάδων το άλλο 50%, «…σύμφωνα με την ίδια πηγή, η οποία ζήτησε ανωνυμία λόγω της εμπιστευτικότητας των πληροφοριών. Αυτή η δομή μετοχικής σύνθεσης είναι παρόμοια με εκείνη του WNBA πριν από την είσοδο εξωτερικού κεφαλαίου το 2022. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ιθύνοντες του NBA προτιμούν να πουλήσουν τα δικαιώματα ιδιοκτησίας των ομάδων σε επενδυτές εκτός του πρωταθλήματος, όπως κρατικά επενδυτικά ταμεία, ιδιωτικά κεφάλαια, εύπορους ιδιώτες ή υπάρχουσες ευρωπαϊκές μπασκετικές ομάδες».
Το Sportico εξασφάλισε και δήλωση εκπροσώπου του NBA, στην οποία ουσιαστικά επιβεβαιώνονται οι εξελίξεις που έρχονται, καθώς επισημαίνονται τα εξής: «Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του NBA αυτής της εβδομάδας, το πρωτάθλημα θα αναφερθεί στην έρευνά του σχετικά με τη δημιουργία μιας νέας ανδρικής μπασκετικής λίγκας στην Ευρώπη, σε συνεργασία με τη FIBA».
Με βάση το ρεπορτάζ, αν και δεν έχει προγραμματιστεί κάποια επίσημη ψηφοφορία των ιδιοκτητών των ομάδων του ΝΒΑ, κατά τις φετινές συνεδριάσεις στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με εκπρόσωπο του πρωταθλήματος, αυτό είναι πιθανό να συμβεί αυτή την εβδομάδα. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η Raine Group, εταιρεία που συμβουλεύει το NBA για το συγκεκριμένο ζήτημα, επέλεξε να μην σχολιάσει το παραμικρό και παρέπεμψε στις ανακοινώσεις/αποφάσεις των ιδιοκτητών.
ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ
Η επιθυμία των Αμερικανών να μετακομίσουν εν μέρει το NBA στην Ευρώπη και να συνδεθούν άμεσα με το μπάσκετ της Γηραιάς Ηπείρου δεν είναι καινούργια. Ούτε έωλη. Οι συζητήσεις και η έρευνα διαρκούν χρόνια. Και παράλληλα έχουν γίνει και μια σειρά από σημαντικές… δοκιμές. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το NBA έχει ξοδέψει αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια στην ευρωπαϊκή αγορά τα τελευταία χρόνια. Διεισδύοντας με πλάνο και τρόπο. Με τη διαφορά, πως οι Αμερικανοί δείχνουν αποφασισμένοι να επενδύσουν σε δύο ειδών ομάδες: Σε εκείνες που αποτελούν παραδοσιακές δυνάμεις, με πιστούς και φανατικούς οπαδούς (σ.σ. πελάτες), κάτι που εξηγεί τα σενάρια για Ολυμπιακό, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα κλπ. Αλλά και σε κάποιες που προέρχονται από μεγάλες αγορές, από πόλης-σημεία αναφοράς. Όπως το Παρίσι. Ενώ δεν είναι μυστικό ότι θα ήθελαν να υπάρχει ομάδα και στο Λονδίνο. Για ευνόητους (εμπορικούς) λόγους. Ενώ μια τρίτη παράμετρος είναι και τα τηλεοπτικά. Με την Ελλάδα και το Ισραήλ να αποτελούν τους βασικούς χρηματοδότες της Ευρωλίγκας όλα αυτά τα χρόνια. Με ό,τι συνεπάγεται αυτό και για τις δύο ελληνικές ομάδες, αλλά και για τη… Μακάμπι!
«3 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΑΡΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ…»
Και επειδή τίποτα δεν γίνεται εάν πίσω από αυτή την κουβέντα δεν υπάρχει ο παράγων «κέρδος», έχει μεγάλο ενδιαφέρον να σημειώσουμε πως σύμφωνα με το Sportico από το μακρινό 2023, «το NBA εκτιμά ότι η μπασκετική αγορά στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να αποφέρει έως και 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια έσοδα στη Λίγκα»! Το ποσό είναι εξωφρενικό. Αλλά σύμφωνα με τους Αμερικανούς, είσαι να είναι και… μετριοπαθές!
Το NBA εξέτασε το ενδεχόμενο στενότερης συνεργασίας με την EuroLeague και/ή τη Διεθνή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (FIBA), συμπεριλαμβανομένης της χρήσης του εμπορικού και διαφημιστικού του δικτύου για να βοηθήσει την EuroLeague στην πώληση χορηγιών, όπως ανέφερε το Sportico. Παράλληλα, υπήρξαν σκέψεις για μια διεθνή διοργάνωση πέρα από την Ευρώπη, καθώς και για μια νέα, αυτόνομη λίγκα.
ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΩΝΙΑ, ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ…
Η επέκταση σε όλο τον πλανήτη είναι συνειδητή επιλογή για το NBA τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, από τότε που το πρωτάθλημα πραγματοποίησε την πρώτη του εμπορική συμφωνία στην Κίνα, στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Η «εισβολή» του NBA στην Κίνα έχει εξελιχθεί σε μια επιχείρηση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Και πέρυσι επανήλθε στην κανονικότητα, μετά από ένα 5ετές διάλειμμα, λόγω των αντιδράσεων που προκάλεσε η υπόθεση του Χονγκ Κονγκ το 2019, όταν μετά από ένα tweet του τότε γενικού διευθυντή των Houston Rockets, Ντάριλ Μόρεϊ, που εξέφραζε την υποστήριξή του στις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, διεκόπησαν οι σχέσεις μεταξύ της Κίνας και του ΝΒΑ. Για την ακρίβεια, η Κίνα είχε κάνει… cancel τον «μαγικό κόσμο», αφότου οι αξιωματούχοι της Λίγκας υπερασπίστηκαν «το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης» του Μόρεϊ.
Το 2021, το NBA εγκαινίασε το Basketball Africa League (BAL), μια διοργάνωση που λειτουργεί σε συνεργασία με τη FIBA. Το NBA Africa συγκέντρωσε στρατηγικούς επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης μιας κοινοπραξίας με επικεφαλής τον Tunde Folawiyo, πρόεδρο του Yinka Folawiyo Group, και την εταιρεία Helios Fairfax Partners, με συν-διευθύνοντα σύμβουλο τον Tope Lawani. Αυτή ήταν η πρώτη αυτόνομη λίγκα του NBA εκτός Βόρειας Αμερικής.
Το NBA έχει διεξάγει 40 αγώνες κανονικής περιόδου εκτός ΗΠΑ και Καναδά από τη δεκαετία του 1990, καθώς και δεκάδες περισσότερα φιλικά παιχνίδια. Η πρώτη φορά που διεξήγαγε αγώνα κανονικής περιόδου στην Ευρώπη ήταν το 2011, όταν αγωνίστηκε στο Λονδίνο. Τα τελευταία χρόνια, η λίγκα έχει φιλοξενήσει πέντε αγώνες κανονικής περιόδου στη Γαλλία.
ΟΙ MEGA STARS ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, ΠΟΥ ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟ ΝΒΑ
Τη φετινή σεζόν, υπήρχαν 125 ξένοι παίκτες στο NBA, ο μεγαλύτερος αριθμός στην ιστορία του πρωταθλήματος. Από αυτούς, οι 62 προέρχονταν από την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των σταρ Νίκολα Γιόκιτς, Λούκα Ντόντσιτς και Βίκτορ Ουεμπανιαμά. Οι έξι τελευταίοι MVP του NBA ήταν μη Αμερικανοί, ενώ σε ολόκληρη την προηγούμενη ιστορία της λίγκας υπήρξαν μόλις τέσσερις.
Νέες μπασκετικές διοργανώσεις κάνουν την εμφάνισή τους σχεδόν κάθε εβδομάδα. Φέτος, για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε η λίγκα Unrivaled, μια διοργάνωση 3-εναντίων-3 για γυναίκες στη Φλόριντα, στην οποία συμμετείχαν μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του WNBA. Σύμφωνα με το Bloomberg, τον Ιανουάριο του 2024, ο Maverick Carter, επιχειρηματικός συνεργάτης του ΛεΜπρόν Τζέιμς, συμβούλευε μια ομάδα που επιδιώκει να συγκεντρώσει 5 δισεκατομμύρια δολάρια για τη δημιουργία μιας διεθνούς μπασκετικής λίγκας που θα «ανταγωνίζεται το NBA».