Με το ρόστερ των Κινγκς σχεδόν συμπληρωμένο και τον τρόπο παιχνιδιού του Σακραμέντο ιδιαίτερα... φιλικό, ο χρόνος και ο ρόλος που θα διεκδικήσει ο Βεζένκοφ στα σχέδια του κόουτς Μπράουν βρίσκται στα χέρια και στον ιδρώτα που θα χύσει στα παρκέ.
Ο Σάσα Βεζένκοφ ντύθηκε και επίσημα πλέον τα μωβ των Σακραμέντο Κινγκς, στους οποίους αν κρίνουμε από το πως έχει διαμορφωθεί το ρόστερ, θα έχει έναν σημαντικό ρόλο ερχόμενος από τον πάγκο, έχοντας την ευκαιρία να διεκδικήσει και να παγιώσει την παρουσία του στο βασικό ροτέισον της νέας του ομάδας. Ας δούμε λοιπόν πως έχουν διαμορφωθεί τα δεδομένα.
Το Σακραμέντο έκανε τις κατάλληλες ενέργειες ώστε να μην αλλάξει πολύ το ρόστερ του. Κράτησε τον πυρήνα της πολύ καλής περσινής ομάδας και μετά την παραχώρηση του Χολμς, κατάφερε να κρατήσει και τον Ντομάντας Σαμπόνις και μάλιστα… χαρούμενο αφού το νέο του συμβόλαιο προβλέπει αυξημένες απολαβές, με τον Λιθουανό και τον Φοξ να είναι οι δύο κολώνες του οικοδομήματος των Βασιλιάδων.
Διαβάστε επίσης: Κι άλλη αποχώρηση από τη Euroleague – Βρήκε ομάδα στο ΝΒΑ ο Έξουμ (pic)
Το depth chart στις θέσεις «3» και «4» και το μοίρασμα του χρόνου
Με την συντριπτική πλειοψηφία των θέσεων του ρόστερ να έχει συμπληρωθεί, υπάρχει πλέον σαφή ένδειξη για τον ρόλο του Βεζένκοφ. Ο Βούλγαρος πρώην πλέον ερυθρόλευκος φόργουορντ προορίζεται κυρίως για τη θέση «4», αλλά μπορεί να κατέβει και στο «3». Στις δύο θέσεις αυτές ως βασικοί προορίζονται όπως και πέρσι άλλωστε οι Κίγκαν Μάρεϊ και Χάρισον Μπαρνς, οπότε σημαίνει πως στο δεύτερο ροτέισον για το οποίο προορίζεται αρχικά ο Σάσα, θα περισσεύει το διόλου ευκαταφρόνητο χρονικό διάστημα των 20 λεπτών.
Ο Βεζένκοφ θα έχει ως ανταγωνιστές τους τον Τρέι Λάιλς που αγωνίζεται κυρίως ως «4», αλλά θα κληθεί να καλύψει και τη θέση του σέντερ μαζί με τον Άλεξ Λεν, δίνοντας ανάσα στον Σαμπόνις, ενώ οι ρολίστες Κρις Ντουάρτε και Κέσλερ Έντουαρντς θα καλύψουν πρωτίστως τη θέση «3» και δευτερευόντως το «4». Ανταγωνισμός που σίγουρα είναι στα μέτρα του Σάσα. Θα κριθεί λοιπόν από τον ίδιο το πόσο γρήγορα θα εγκλιματιστεί και θα προσαρμοστεί ψυχολογικά, σωματικά και στην ταχύτητα που παίζεται το μπάσκετ στο ΝΒΑ, αλλά και κυρίως από το πόσο εύστοχος θα είναι στις εκτελέσεις του.
Ο κόουτς Μπράουν, οι αλτρουιστές αστέρες και το… ευνοϊκό playbook των Κινγκς
Εκτελέσεις που θα του δοθούν σίγουρα αν δούμε τον τρόπο που παίζει το παιχνίδι η ομάδα του Μάικ Μπράουν. O 53χρονος προπονητής δεν αναδείχθηκε τυχαία ως Coach of the Year της σεζόν που ολοκληρώθηκε στο ΝΒΑ. Έχει στήσει με άρτιο τρόπο την ομάδα του, εμφανώς επηρεασμένος από την προπονητική φιλοσοφία τόσο του θρυλικού Κρεγκ Πόποβιτς, όσο και του αρχιτέκτονα των Γουόριορς, Στιβ Κερ, στο πλευρό των οποίων θήτευσε τις περιόδους 2000-2003 και 2016-2022 αντίστοιχα.
Οι Κινγκς χαρακτηριστικό είναι πως είχαν έξι παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων, αφού τα δύο πρώτα βιολιά κάθε άλλο παρά εγωιστές παίκτες είναι με τον Φοξ να παίρνει κατά μέσο όρο 18 προσπάθειες ανά ματς, έχοντας παράλληλα 6+ ασίστ, ενώ και ο Σαμπόνις επιχείρησε πέρσι 12 προσπάθειες ανά ματς και είχε και το εκπληκτικό για σέντερ νούμερο των 7+ασίστ!
Παράλληλα ο διαμοιρασμός του χρόνου διευρύνεται αρκετά πέραν της βασικής πεντάδας, σε μια ομάδα που δεν διστάζει να μοιράσει ευθύνες και ρόλους στους παίκτες και έχοντας playbook πολύ κοντά στα δεδομένα που είχε συνηθίσει ο Βεζένκοφ στον Ολυμπιακό. Κίνηση χωρίς την μπάλα, εκμετάλλευση της weak side και γρήγορες εκτελέσεις υπό καλές προϋποθέσεις χωρίς κατάχρηση ντρίπλας. Καταστάσεις ευνοϊκές δηλαδή και έδαφος γόνιμο για να ξεκινήσει καλά την περιπέτειά του στο ΝΒΑ ο Βεζένκοφ. Πλέον εξαρτάται από τον ιδρώτα που θα χύσει αλλά και το timing και την τύχη που πάντα παίζουν ρόλο, να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις ευκαιρίες που σίγουρα θα πάρει.
Photo credits: clutchpoints.com