Ο θρύλος που άλλαξε για πάντα το ΝΒΑ, Μπιλ Ράσελ, έκλεισε τα μάτια του σε ηλικία 88 ετών.
Θλίψη στην παγκόσμια αθλητική κοινότητα. Πριν από λίγο ο Σαμς Χαράνια μετέδωσε πως ο Μπιλ Ράσελ δεν μένει πια εδώ. «Έφυγε» σε ηλικία 88 ετών, ο άνθρωπος που επηρέασε όσο ελάχιστοι την ιστορία του μπάσκετ. Ο κύριος με τα «11 δαχτυλίδια» πρωταθλητή του ΝΒΑ.
Ο Γουίλιαμ Φέλτον Ράσελ που έμελλε να γίνει ο διασημότερος Μπιλ στην ιστορία των σπορ.
«Ο μεγαλύτερος νικητής στην ιστορία του αμερικανικού αθλητισμού, απεβίωσε ειρηνικά σε ηλικία 88 ετών, με την σύζυγό του στο πλευρό του» αναφέρεται στην ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στους λογαριασμούς του στα social media.
NBA legend Bill Russell has passed away peacefully at the age of 88. RIP.
— Shams Charania (@ShamsCharania) July 31, 2022
An announcement… pic.twitter.com/KMJ7pG4R5Z
— TheBillRussell (@RealBillRussell) July 31, 2022
Ήταν 1972, ακριβώς 50 χρόνια πριν, τότε που η φανέλα με το θρυλικό «6» σκαρφάλωσε στην οροφή του «Γκάρντεν» της Βοστόνης ως ελάχιστος φόρος τιμής για εκείνον που σκάλισε με τα ίδια του τα χέρια την μεγαλύτερη «αυτοκρατορία» στην ιστορία του αμερικανικού αθλητισμού. Τους Μπόστον Σέλτικς. Έντεκα πρωταθλήματα σαν παίκτης (και τι παίκτης), τα δύο τελευταία σαν παίκτης- προπονητής: Από το 1957 ως το 1969 το NBA δεν είχε λόγο να ονομάζεται ΝΒΑ. Έπρεπε απλά να φέρει το όνομα του κορυφαίου σέντερ όλων των εποχών.
Δεν είναι τυχαίο ότι το βραβείο που δίνεται ακόμη στον πολυτιμότερο παίκτη των τελικών φέρει το όνομα του. Διότι κανείς από όσους πάτησαν στα παρκέ του ΝΒΑ δεν ήταν μεγαλύτερος «νικητής» από εκείνον. Ούτε καν οι αριθμοί του στο παρκέ δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν την αλήθεια (είχε 15.1 πόντους, 22.5 ριμπάουντ και 4.3 ασίστ). Γιατί κάποια φαινόμενα μοναδικά, απλά δεν εξηγούνται.
Yπήρξε πέντε φορές MVP και 12 φορές All-Star, ενώ στα 13 χρόνια καριέρας με το «τριφύλλι» ενώ η έφεσή του στα ριμπάουντ τον οδήγησε στην κορυφή της σχετικής στατιστικής κατηγορίας για τέσσερα χρόνια (1958, 1959, 1964, 1965).
Ο Hall of Famer κατάκτησε και ένα χρυσό μετάλλιο με την Team USA στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1956.