Όταν η Ελλάδα «ακούστηκε» στο ΝΒΑ Draft (pics)

Όταν η Ελλάδα «ακούστηκε» στο ΝΒΑ Draft (pics)

Το ΝΒΑ Draft 2021 αποτελεί παρελθόν, με εξήντα παίκτες να επιλέγονται από τις τριάντα ομάδες του πρωταθλήματος. To10.gr γυρίζει το χρόνο πίσω και θυμάται τους Έλληνες που άκουσαν το όνομά τους στην φημισμένη διαδικασία.

Η νέα σεζόν του ΝΒΑ ξεκίνησε τα ξημερώματα της Παρασκευής, με την διαδικασία του ντραφτ να κλέβει την παράσταση. Τα νέα αστέρια του μαγικού κόσμου έκαναν την εμφάνισή τους και πλέον αποτελούν μέλη της κορυφαίας λίγκας του πλανήτη.

Μια «παράδοση» που κρατά από το 1947, όταν και πραγματοποιήθηκε το πρώτο ΝΒΑ Draft στην ιστορία. 74 χρόνια μετά η μαγεία δεν έχει χαθεί στο ελάχιστο, ενώ υπάρχει η προσμονή και η πεποίθηση πως μέσα από αυτή την διαδικασία, θα προκύψει το επόμενο μεγάλο αστέρι, που θα αποτελέσει το σήμα κατατεθέν για όλο το πρωτάθλημα.

Το δικό τους μερίδιο διεκδικούν και οι Έλληνες αθλητές, οι οποίοι έχουν δει το όνομά τους ανάμεσα στους 60 που επιλέγονται κάθε χρόνο. Συνολικά 26 παίκτες από την Ελλάδα έχουν γίνει ντραφτ από ομάδα του ΝΒΑ, ενώ σε αυτούς προστίθενται οι Πέτζα Στογιάκοβιτς και Σάσα Βεζένκοφ, οι οποίοι έχουν συνδέσει την καριέρα τους με την χώρα μας.

Πλέον προστέθηκε ακόμη ένα Έλληνας και η λίστα μεγαλώνει ακόμη περισσότερο, καθώς οι Μπακς επέλεξαν στο φετινό ντραφτ και στο Νο 60 της διαδικασίας τον Γιώργο Καλαϊτζάκη. Έτσι ο Έλληνας γκαρντ έγινε ο δεύτερος Έλληνας που πηγαίνει στην ομάδα του Μιλγουόκι ως επιλογή από τα ντραφτ, μετά φυσικά από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

To10.gr γυρνά το χρόνο πίσω και θυμάται όλους τους παίκτες που προέρχονται από την Ελλάδα και έχουν «ακουστεί» στην περίφημη διαδικασία επιλογής παικτών.

Οι Έλληνες

Παναγιώτης Γιαννάκης

Ο «Δράκος» του ελληνικού μπάσκετ είναι ο πρώτος καθαρόαιμος Έλληνας που έγινε ντραφτ στο ΝΒΑ. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης επιλέχθηκε από τους Μπόστον Σέλτικς στο νούμερο 205 της διαδικασίας το 1982.

Ποτέ όμως δεν αγωνίστηκε στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου και παρέμεινε πιστός στις ελληνικές ομάδες.

Παναγιώτης Φασούλας

Η «Αράχνη» επιλέχθηκε τέσσερα χρόνια μετά τον Παναγιώτη Γιαννάκη και συγκεκριμένα το 1986. Οι Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς τον διάλεξαν στον δεύτερο γύρο και το νούμερο 37. Και ο Φασούλας όμως δεν έπαιξε ποτέ στο ΝΒΑ και μοίρασε την καριέρα του στον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό.

Φάνης Χριστοδούλου

Ο «Μπέμπης» έγινε ντραφτ το 1987 από τους Ατλάντα Χοκς στο τέταρτο γύρο της διαδικασίας και το νούμερο 90. Ο Χριστοδούλου δεν έκανε ποτέ το βήμα για το ΝΒΑ και αγωνίστηκε σε Πανιώνιο και Παναθηναϊκό μέχρι το τέλος της καριέρας του.

Ευθύμης Ρεντζιάς

Έπρεπε να περάσουν εννέα χρόνια για να δει η Ελλάδα έναν παίκτη να επιλέγεται στο ντραφτ. Αυτός ήταν ο Ευθύμης Ρεντζιάς, ο οποίος είδε τους Ντένβερ Νάγκετς να τον επιλέγουν στο νούμερο 23 στο ντραφτ του 1996. Ο ‘Ελληνας σέντερ αγωνίστηκε στο ΝΒΑ έξι χρόνια μετά, με την φανέλα των Φιλαδέλφεια 76ερς.

Έμεινε στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη για μία σεζόν (2002-2003) και σε 35 συμμετοχές, είχε 1,5 πόντους και 0,7 ριμπάουντ σε 4 λεπτά ανά παιχνίδι.

Τζέικ Τσακαλίδης

Το 2000 ήταν η σειρά του Τσακαλίδη να δει το όνομά του στο ΝΒΑ Draft και υπεύθυνοι για αυτό ήταν οι Φίνιξ Σανς, οι οποίοι τον επέλεξαν στο νούμερο 25 της διαδικασίας.

Ο θηριώδης σέντερ ακολούθησε μια επταετή πορεία στην Αμερική (2000-2007) όπου εκτός των Σανς, αγωνίστηκε επίσης σε Μέμφις Γκρίζλις και Χιούστον Ρόκετς. Συνολικά μέτρησε 325 συμμετοχές σε κανονική περίοδο και playoffs.

Αντώνης Φώτσης

Ο «Μπάτμαν» επιλέχθηκε στο νούμερο 47 του ντραφτ του 2001 από τους Μέμφις Γκρίζλις. Ο Φώτσης παρέμεινε στην ομάδα την πρώτη του χρονιά στο ΝΒΑ και αγωνίστηκε 28 φορές, έχοντας σε 11,4΄συμμετοχής, 3,9 πόντους και 2,2 ριμπάουντ.

Σοφοκλής Σχορτσιανίτης

Το 2003 ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης είδε τους Λος Άντζελες Κλίπερς να τον επιλέγουν στο νούμερο 34 του ντραφτ. Ωστόσο δεν δοκίμασε ποτέ την τύχη του στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη, αν και είχε τις δυνατότητές για να το κάνει.

Ανδρέας Γλυνιαδάκης

Την ίδια μέρα με τον «Big Sofo», ο Γλυνιαδάκης επιλέχθηκε από τους Ντιτρόιτ Πίστονς στο νούμερο 58 της διαδικασίας. Ήταν η πρώτη και η μοναδική φορά μέχρι σήμερα, που δύο παίκτες από την Ελλάδα γίνονται ντραφτ την ίδια χρονιά.

Ο Έλληνας σέντερ μετακόμισε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού το 2006 και αγωνίστηκε με την φανέλα των Σιάτλ Σουπερσόνικς. Σε 13 συμμετοχές, είχε κατά μέσο όρο 1,3 πόντους, 0,6 ριμπάουντ και 1 ασίστ σε 6,2΄ανά παιχνίδι.

Βασίλης Σπανούλης

Ο «Kill Bill» έγινε ντραφτ από τους Ντάλας Μάβερικς το 2004, στο νούμερο 50. Δύο χρόνια μετά, ο Σπανούλης αγωνίστηκε για μια σεζόν στους Χιούστον Ρόκετς, όπου και έγραψε 32 συμμετοχές σε κανονική περίοδο και playoffs.

Λουκάς Μαυροκεφαλίδης

Οι Μινεσότα Τίμπεργουλβς επέλεξαν τον Έλληνα σέντερ στο ντραφτ του 2006 και στο νούμερο 57. Ο Μαυροκεφαλίδης όμως δεν πέρασε ποτέ την αντίπερα όχθη και ακολούθησε ευρωπαϊκή πορεία στην καριέρα του.

Γιώργος Πρίντεζης

Οι Σαν Αντόνιο Σπερς του Γκρεγκ Πόποβιτς επέλεξαν να επενδύσουν στον Γιώργο Πρίντεζη, επιλέγοντας τον Έλληνα φόργουορντ στο νούμερο 58 του ντραφτ το 2007. Η επένδυση όμως δεν πήρε ποτέ σάρκα και οστά, με τον Πρίντεζη να γίνεται ένας ζωντανός «Θρύλος» του Ολυμπιακού.

Κώστας Παπανικολάου

Ο «Παπ» είδε τους Νιου Γιορκ Νικς να τον επιλέγουν στο νούμερο 48 του ντραφτ το 2012. Το ΝΒΑ θα ερχόταν στην ζωή του Έλληνα φόργουορντ το 2014, με τον Παπανικολάου να αγωνίζεται στους Χιούστον Ρόκετς.

Τον επόμενο χρόνο θα ακολουθούσαν οι Ντένβερ Νάγκετς, με τον παίκτη να πραγματοποιεί συνολικά 77 συμμετοχές σε κανονική διάρκεια και playoffs στις δύο σεζόν που έμεινε στην Αμερική.

Γιάννης Αντετοκούνμπο

Ο «Greak Freek» επιλέχθηκε από τους Μιλγουόκι Μπακς στο ντραφτ του 2013, στο νούμερο 15. Όλα τα άλλα αποτελούν ιστορία, με τον Γιάννη Αντετόκουνμπο να γίνεται ο απόλυτος σταρ του ΝΒΑ σε αυτά τα οχτώ χρόνια παρουσίας, με την κατάκταση του πρωταθλήματος να αποτελεί το επιστέγασμα για ό,τι έχει καταφέρει στην καριέρα του στον μαγικό κόσμο.

Θανάσης Αντετοκούνμπο

Ένα χρόνο μετά τον Γιάννη, ήταν η σειρά του Θανάση να γίνει ντραφτ στο ΝΒΑ. Ο «Elevator» επιλέχθηκε από τους Νιου Γιορκ Νικς στο νούμερο 51 της διαδικασίας.

Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο, αφού πέρασε και από την αναπτυξιακή λίγκα, βρήκε χώρο στους Μιλγουόκι Μπακς και από το 2019 αποτελεί μέλος της ομάδας. Συνολικά, έχει μετρήσει 92 συμμετοχές σε κανονική περίοδο και playoffs.

Δημήτρης Αγραβάνης

Το 2015 οι Ατλάντα Χοκς επέλεξαν τον Δημήτρη Αγραβάνη στο νούμερο 59 της διαδικασίας. Ο Έλληνας φόργουορντ συνεχίζει να αγωνίζεται στην Basket League, χωρίς να αποκλείεται στο μέλλον να δοκιμάσει την τύχη του στον μαγικό κόσμο.

Γιώργος Παπαγιάννης

Ο Μεγαρίτης σέντερ είδε τους Φίνιξ Σανς να τον επιλέγουν στο νούμερο 13 του ντραφτ το 2016, η υψηλότερη επιλογή για Έλληνα παίκτη στην ιστορία. Ο Παπαγιάννης έμεινε στο ΝΒΑ για δύο σεζόν (2016-17, 2017-18) και έγραψε συνολικά 39 συμμετοχές, έχοντας κατά μέσο όρο 4,1 πόντους, 3,2 ριμπάουντ και 0,6 τάπες σε 12,2΄ανά παιχνίδι.

Κώστας Αντετοκούνμπο

Ο τρίτος εκ των αδελφών Αντετοκούνμπο, ο Κώστας έγινε ντραφτ το 2018 από τους Φιλαδέλφεια 76ερς στο νούμερο 60. Ο Έλληνας σέντερ πέρασε αρκετό διάστημα στην G-League, ενώ στο ΝΒΑ έχει αγωνιστεί συνολικά 22 φορές, τις περισσότερες με την φανέλα των Λέικερς.

Οι Ελληνοαμερικανοί

Λου Τσιορόπουλος

Ο πρώτος παίκτης με ρίζες από την Ελλάδα που έγινε ντραφτ στο ΝΒΑ, ήταν ο Λου Τσιορόπουλος. Ο Ελληνοαμερικανός φόργουορντ επιλέχθηκε από τους Μπόστον Σέλτικς το 1953, στο νούμερο 57.

Με τους Κέλτες πανηγύρισε και δύο πρωταθλήματα, τις σεζόν 1956-57 και 1958-59.

Νικ Μάντης

Το 1959 ο Νικ Μάντης επιλέχθηκε από τους Σεντ Λιούις Χοκς στο νούμερο 37 της διαδιακασίας.

Ντέιβιντ Στεργάκος

19 χρόνια μετά τον Μάντη, ήρθε ο Στεργάκος για να επιλεχθεί στο ντραφτ. Οι Μπόστον Σέλτικς τον διάλεξαν στο νούμερο 72 της διαδικασίας, ωστόσο ποτέ δεν έπαιξε στην Αμερική.

Ντέιβ Καλιγκάρης

Μαζί με τον Στεργάκο, έγινε ντραφτ και ο Ντέιβ Καλιγκάρης. Ο Ελληνοαμερικανός επιλέχθηκε από τους Ντιτρόιτ Πίστονς στο νούμερο 95 της διαδικασίας.

Νίκος Γκάλης

Ο «Θεός» του ελληνικού μπάσκετ, μετά την κολλεγιακή του καριέρα στο Σίτον Χολ, έγινε ντραφτ από τους Μπόστον Σέλτικς το 1979, στο νούμερο 68. Δεν αγωνίστηκε ποτέ στο ΝΒΑ και με τον ερχομό του στην Ελλάδα, άλλαξε μια για πάντα το άθλημα στην χώρα.

Κερτ Ράμπις

Το 1980 οι Νιου Γιορκ Νικς επέλεξαν τον Κερτ Ράμπις στο νούμερο 58 του ντραφτ, με τον Ελληνοαμερικανό να αγωνίζεται για 14 χρόνια στον μαγικό κόσμο (1981-1995). Ο Ράμπις αναδείχθηκε τέσσερις φορές πρωταθλητής στο ΝΒΑ, όλες με τους Λος Άντζελες Λέικερς.

Κώστας Κουφός

Έπρεπε να περάσουν 28 χρόνια για να γίνει ντραφτ κάποιος Ελληνοαμερικανός παίκτης. Ο Κώστας Κουφός έσπασε την ξηρασία και επιλέχθηκε από τους Γιούτα Τζαζ στην διαδικασία του 2008 και στο νούμερο 23.

Ακολούθησε μια αξιοπρόσεκτη πορεία στο ΝΒΑ, όπου μετρά μέχρι σήμερα 686 συμμετοχές στην κανονική περίοδο και 37 στα playoffs.

Νικ Καλάθης

Ο ομογενής γκαρντ έγινε ντραφτ το 2009 από τους Μινεσότα Τίμπεργουλβς, στο νούμερο 45. Στο ΝΒΑ αγωνίστηκε για δύο σεζόν με τους Μέμφις Γκρίζλις (2013-14, 2014-15) και μέτρησε 129 παρουσίες στην κανονική περίοδο και εννέα στα playoffs.

Τάιλερ Ντόρσεϊ

Τελευταίος Ελληνοαμερικανός που επιλέχθηκε στο ντραφτ μέχρι σήμερα είναι ο Τάιλερ Ντόρσεϊ, με τους Ατλάντα Χοκς να τον διαλέγουν στο νούμερο 41 το 2017.

Στα «Γεράκια» αγωνίστηκε για δύο σεζόν, ενώ ακολούθησε και μία χρονιά στους Μέμφις Γκρίζλις. Συνολικά μέτρησε 104 συμμετοχές, έχοντας 6,7 πόντους, 2,3 ριμπάουντ και 1,3 ασίστ σε 16,1΄ανά παιχνίδι.

Οι Ελληνοποιημένοι

Πέτζα Στογιάκοβιτς

Ο Σέρβος με ελληνικό διαβατήριο πέρασε πέντε χρόνια στην χώρα μας με την ομάδα του ΠΑΟΚ. Το 1996 οι Σακραμέντο Κινγκς τον επέλεξαν στο νούμερο 14 του ντραφτ, και ακολούθησε μια πορεία 15 χρόνων στο μαγικό κόσμο, που ολοκληρώθηκε το 2011 με την κατάκτηση του τίτλου με τους Ντάλας Μάβερικς.

Σάσα Βεζένκοφ

Ο Βούλγαρος φόργουορντ έκανε γνωστό το όνομά του με την φανέλα του Άρη, πριν συνεχίσει την καριέρα του σε Μπαρτσελόνα και Ολυμπιακό. Το 2017, οι Μπρούκλιν Νετς τον επέλεξαν στο νούμερο 57 του ντραφτ, με τον Βεζένκοφ να μην έχει δοκιμάσει ακόμα την τύχη του στο ΝΒΑ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ