Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έσωσε ένα από τα χειρότερα ντραφτ των τελευταίων ετών με την συμμετοχή του, παράλληλα όμως εξέθεσε και 13 GMs που τον προσπέρασαν. To10.gr έψαξε και καταγράφει την πορεία των 14 παικτών που επιλέχθηκαν πριν τον Γιάννη
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι πρωταθλητής! Μία φράση 5 λέξεων που γεμίζει υπερηφάνεια τα χείλη των Ελλήνων (και όχι μόνο) έγινε πράξη. Με συγκλονιστικές εμφανίσεις στους τελικούς και κυρίως 50αρα στο Game 6, ο Greek Freak οδήγησε τους Μιλγουόκι Μπακς στο πρώτο τους πρωτάθλημα μετά από μισό αιώνα, όντας πλέον ο Βασιλιάς του ΝΒΑ.
Ο Γιάνναρος ανέβηκε στην κορυφή του μπασκετικού Έβερεστ, σε ένα ταξίδι που δεν ήταν πάντα ρόδινο. Από την αρχή του κιόλας ο Greek Freak έπρεπε να πείσει τους σκάουτερ του κορυφαίου μπασκετικού πρωταθλήματος πως ανήκει σε αυτό το επίπεδο, πείθοντας μόνο τους Μιλγουόκι Μπακς και τον General Manager τους, Τζον Χορστ, να τον επιλέξουν στο ντραφτ του 2013, στην 15η επιλογή. Οι 13 GMs που προσπέρασαν τον Γιάννη θα ήθελαν πολύ να έχουν μία χρονομηχανή για να γυρίσουν τον χρόνο πίσω και να διορθώσουν το έγκλημα που έκαναν. Φυσικά το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να απολαμβάνουν την κυριαρχία του, μετανιώνοντας κάθε μέρα την απόφαση που πήραν στις 27 Ιουνίου του 2013.
To10.gr ταξιδεύει τον χρόνο πίσω, θυμάται τους παίκτες που επιλέχθηκαν πριν τον Γιάννη και καταγράφει την τωρινή τους μπασκετική στέγη.
Νο1: Άντονι Μπένετ
Ίσως η χειρότερη επιλογή 1ου pick που έχει γίνει στην ιστορία των ντραφτ έλαβε χώρα την χρονιά του Γιάννη. Ο Καναδός φόργουορντ Άντονι Μπένετ επιλέχθηκε στο νο1 από τους Κλίβελαντ Καβαλίερς, προς έκπληξη πολλών. Ο Μπένετ ποτέ δεν δικαίωσε όσους τον πίστεψαν καταγράφοντας μόλις 151 συμμετοχές στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ. Με μέσους όρους της τάξης των 4,4 πόντων και 3,1 ριμπάουντ θεωρείται δίκαια από τα μεγαλύτερα draft bust όλων των εποχών. Αγωνίστηκε στο ΝΒΑ 4 σεζόν, κάθε μία και σε διαφορετική ομάδα(Καβαλίερς, Τίμπεργουλβς, Ράπτορς και Νετς), δίχως να καταφέρει να πείσει πουθενά ότι αξίζει να πιάνει θέση στο ρόστερ.. Δοκίμασε μάλιστα την τύχη του στην Ευρώπη και τη Φενέρ με εξίσου μεγάλη αποτυχία (2017), καταφέρνοντας όμως να πάρει την Ευρωλίγκα με τους Τούρκους. Στη συνέχεια δοκίμασε την τύχη του στην G-League ενώ από του χρόνου θα αγωνίζεται στο Πουέρτο Ρίκο για λογαριασμό των Cangrejeros de Santurce.
Νο2: Βίκτορ Ολαντίπο
Ο Ολαντίπο αποτελεί τον ίσως καλύτερο παίκτη μετά τον Γιάννη στο ντραφτ του 2013, μέχρι να τραυματιστεί στις αρχές του 2019. Με αξιοπρεπή πορεία τα πρώτα χρόνια σε Μάτζικ και Θάντερ, ο Ολαντίπο εκτόξευσε το όνομά του με την φανέλα των Ιντιάνα Πέισερς. Στην Ιντιανάπολις έγινε 2 φορές All-Star, οδηγώντας παράλληλα τους Πέισερς στα πλέιοφς και κατάφερε να γίνει από τους πιο συμπαθητικούς σταρ της Λίγκας, χάρις στην ενέργεια που έβγαζε στο παρκέ αλλά και στον clutch χαρακτήρα του. Όλα αυτά μέχρι να τραυματιστεί το 2019 στο γόνατο, με την πορεία του να παίρνει την κάτω βόλτα. Φέτος έγινε 2 φορές ανταλλαγή, αρχικά στους Ρόκετς, στα πλαίσια του τριπλού trade για τον Τζέιμς Χάρντεν, και στην συνέχεια στους Μαιάμι Χιτ, όπου ξανατραυματίστηκε με την σεζόν του να τελειώνει πάλι πρόωρα. Σε 454 συμμετοχές έχει καταγράψει 17,5 πόντους, 4,6 ριμπάουντ και 4,0 ασίστ.
Νο3: Όττο Πόρτερ Τζούνιορ
Στο νο3 βρίσκουμε τον 28χρόνο φόργουορντ Όττο Πόρτερ Τζούνιορ. Ο παίκτης των Μάτζικ ποτέ δεν δικαίωσε τις προσδοκίες που τον ακουλούθησαν από το κολλέγιο, έχοντας μέχρι στιγμής καθοδική πορεία στο ΝΒΑ. Αρχικά, ο νεαρός Πόρτερ είχε εξελιχθεί σε χρήσιμο εργαλείο για τους Γουίζαρντς των Γουόλ και Μπιλ, κάνοντας πολλές δουλειές μες στο παρκέ. Στη συνέχεια και με την παραχώρησή του στους Σικάγο Μπουλς η πορεία του πήρε την κάτω βόλτα, με την περσινή χρονιά να τον βρίσκει στους Ορλάντο Μάτζικ, με περιορισμένο ρόλο.
Νο4: Κόντι Ζέλερ
Ο υψους 2,13 σέντερ επιλέχθηκε στο νο4 από τους Σάρλοτ Χόρνετς, και αγωνίζεται στο συγκεκριμένο franchise μέχρι και φέτος. Έχει μία αξιόλογη πορεία, δεν έχει καταφέρει να κάνει ξεπέταγμα όμως, βοηθώντας πιο πολύ την ομάδα του σε ρόλο ρολίστα. 8,7 πόντοι και 6,0 ριμπάουντ οι μέσοι όροι του σε 467 ματς, με τον Ζέλερ να ταλαιπωρείται συχνά από μικροτραυματισμούς, κάτι που εμποδίζει την εξέλιξη του.
Νο5: Άλεξ Λεν
Η περίπτωση του Άλεξ Λεν μοιάζει πολύ με εκείνη του Κόντι Ζέλερ. Αξιοπρεπής ψηλός, κάνοντας την βρώμικη δουλειά στο ζωγραφιστό, δίχως όμως να έχει την εξέλιξη που περιμένει κανείς από μία 5η επιλογή σε ντραφτ. Με μία τίμια πορεία μέχρι στιγμής σε Σανς, Χοκς, Κινγκς, Ράπτορς και Γουίζαρντς ο Ουκρανός σέντερ έχει καταγράψει σε 531 παιχνίδια μέσους όρους των 7,8 πόντων και 6,0 ριμπάουντ.
Νο6: Νέρλενς Νοέλ
Ο 23χρονος πάουερ φόργουορντ, επιλέχθηκε από τους Φιλαδέλφια 76ερς και όλα έδειχναν πως θα έκανε μια πολύ καλή καριέρα και θα ήταν κομμάτι του περιβόητου «The proccess». Οι τραυματισμοί του έβαλαν φρένο όμως στην εξέλιξη του, με τον Νοέλ να έχει προσαρμοστεί και να έχει γίνει αυτή τη στιγμή ένας από τους καλύτερους rim protectors στην Λίγκα. Πέρσι αγωνίστηκε για τους Νιου Γιορκ Νικς σημειώνοντας 5,1 πόντους, 6,4 ριμπαόυντ και 2,2 τάπες σε 24,2 λεπτά συμμετοχής.
Νο7: Μπεν Μάκλεμορ
Μία από τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις του ντραφτ του 2013 ήταν ο Μπεν Μάκλεμορ. Ο απόφοιτος του Κάνσας ερχόταν με φόρα σταρ στην Λίγκα χάρις στα επιτευγματά του στο κολεγιακό επίπεδο, δεν κατάφερε ποτέ όμως να γίνει τίποτα παραπάνω από ένας χρήσιμος ρολίστας. Αγωνίστηκε κυρίως με την φανέλα των Σακραμέντο Κινγκς και από το 2019 και έπειτα έχει γίνει γυρολόγος του ΝΒΑ, δίνοντας κυρίως λύσεις με την ικανότητά του στο μακρινό σουτ. Σε 492 παιχνίδια σημείωνει 8,9 πόντους και 2,4 ριμπάουντ.
Νο8: Κεντάβιους Κάλντγουελ-Πόουπ
Ο 24χρονος γκαρντ, επιλέχθηκε από τους Πίστονς το 2013 και δεν έπεσαν πολύ έξω στην επιλογή τους… Ο Πόουπ εξελίχθηκε σε ένα αξιόπιστο παίκτη για τα Πιστόνια, όπου αγωνιζόμενος ως βασικός είχε 11,7 πόντους, 3 ριμπάουντ και 1,6 ασίστ. Πλέον αγωνίζεται στους ανανεωμένους Λέικερς, βοηθώντας την ομάδα των Λεμπρόν και Ντέιβις να επιστρέψει στους τίτλους στην φούσκα του 2019, χάρις στην άμυνά του και το μακρινό του σουτ.
Νο9: Τρέι Μπερκ
Ο 25χρονος γκαρντ, επιλέχθηκε το 2013 από τους Μινεσότα Τίμπεργουλβς αλλά ξεκίνησε να αγωνίζεται στην Γιούτα. Μετά από μια πολύ καλή τριετία στους Μορμόνους (12,1 πόντοι/4,2 ασίστ), τη σεζόν 2016-2017 είχε ένα πισωγύρισμα στην καριέρα του αγωνιζόμενος στους Γουίζαρντς (5 πόντοι, 1,4 ασίστ μέσο όρο), ενώ μετά από ένα πέρασμα του από την G League και τη θυγατρική των Νικς, βγάζει το ψωμί του στους Ντάλας Μάβερικς.
Νο10: Σι Τζέι Μακόλουμ
0 26χρονος, ύψους 1.90μ σούτινγκ γκαρντ, ήταν η επιλογή των Μπλέιζερς από το draft της χρονιά εκείνης, με την ομάδα του Πόρτλαντ να πετυχαίνει… λίρα εκατό. Μετά τις δύο πρώτες αναγνωριστικές του σεζόν, ο Μακόλουμ έχει εκτοξευθεί και έχει δημιουργήσει ένα πολύ δυνατό δίδυμο στην περιφέρεια των Μπλέιζερς μαζί με τον Ντάμιαν Λίλαρντ. Τις τελευταίες έξι σεζόν έχει σταθερά πάνω από 20 πόντους μέσο όρο και δίκαια θεωρείται πλέον από τους καλύτερους γκαρντ της Λίγκας.
Νο11: Μάικλ Κάρτερ Γουίλιαμς
Ο 26χρονος γκαρντ ήταν η δεύτερη επιλογή στo draft για τους Φιλαδέλφια 76ερς, μετά τον Νόελ. Παίκτης με αποδεδειγμένα μεγάλες δυνατότητες (10,3 πόντοι/4,4 ασίστ/4,4 ριμπάουντ, μ.ο καριέρας) αλλά και πολύ άτυχος αφού ήδη στις οκτώ σεζόν που αγωνίζεται στο ΝΒΑ έχει τρεις τραυματισμούς, γεγονός που έχει σημαδέψει την καριέρα του. Ξεκίνησε την πορεία του στο ΝΒΑ στους Φιλαδέλφια 76ερς και μετά αγωνίστηκε κατά σειρά σε Μπακς και Μπουλς. Σήμερα βρίσκεται στους Χόρνετς αλλά λόγω τραυματισμού του από τις 9 Μαρτίου, χάνει το υπόλοιπο της σεζόν. Μάλιστα είχε ανακηρηχθεί και Rookie of the Year από την τάξη του 2013.
Νο12: Στίβεν Άνταμς
Ο 24χρονος σέντερ ήταν επιλογή των Θάντερ και σίγουρα θα πρέπει να αισθάνονται πέρα για πέρα δικαιωμένοι για την επιλογή τους αυτή, μιας και ο Στίβεν Άνταμς έχει εξελιχθεί σε έναν από τους πιο χρήσιμους ψηλούς της Λίγκας. Τέρας σωματικής δύναμης και με έφεση στα ριμπάουντ, δίνει αμυντική ισορροπία σε όποια ομάδα και αγωνίζεται ενώ φέτος έβγαλε το ψωμί του στην Νέα Ορλεάνη για λογαριασμό των Πέλικανς. Σε 588 παιχνίδια σημείωνει 9,6 πόντους και 7,7 ριμπάουντ.
Νο13: Κέλι Ολίνικ
Ο ύψους 2.13μ, Καναδός σέντερ επιλέχθηκε από του Ντάλας Μάβερικς αλλά αγωνίστηκε για τους Σέλτικς μέσω ανταλλαγών. Για τέσσερα χρόνια, ήταν μέλος του πολλά υποσχόμενου πρότζεκτ της Βοστόνης, αλλά ποτέ δεν κατάφερε να έχει νευραλγικό ρόλο στους Κέλτες. Παραχωρήθηκε στο Μαιάμι το 2017 συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο, ενώ φέτος έκανε step-up στους κακούς Ρόκετς, εκεί όπου βρέθηκε πάλι μέσω ανταλλαγής. Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνουν και οι αριθμοί της καριέρας του έχοντας 9,7 πόντους, 1,9 ασίστ και 5 ριμπάουντ ανά παιχνίδι.
Νο14: Σαμπάζ Μουχάμαντ
Ο 21χρονος τότε γκαρντ, επιλέχθηκε από τους Γιούτα Τζαζ αλλά έπαιξε για λογαριασμό της Μινεσότα για πέντε χρόνια (2013-2018). Τα πρώτα τρία χρόνια είχε μια ανοδική πορεία στην καριέρα του, αλλά μετά έκαναν την εμφάνισή τους οι τραυματισμοί με αποτέλεσμα να οροθετηθεί η εξέλιξή του. Στα 28 του σήμερα, ο Μουχάμαντ αγωνίστηκε για τελευταία φορά στην Κίνα το 2019.