Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο μίλησε για τη νίκη κόντρα στη Νέα Ζηλανδία, αλλά και τη διαιτησία, που... δικαιολογημένα δημιουργεί παράπονα.
Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο, αν και αγωνίστηκε μετά από τραυματισμό, έδωσε ότι είχε και δεν είχε για να μπορέσει η Εθνική να κάνει την ανατροπή από το -15 κόντρα στη Νέα Ζηλανδία και πλέον στρέφεται και αυτός στον τελικό απέναντι στη Λιθουανία (1/9,15:40).
Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου του μεγάλου αγώνα της Ελλάδας, για τη δεύτερη φάση ομίλων του Mundobasket, ο Αντετοκούνμπο μίλησε για την έλλειψη άγχους, τη θέληση για τη νίκη, αλλά και τα παράπονα από τη διαιτησία.
Διαβάστε επίσης: Τέλος και επίσημα ο Μπουχαλάκης – Το «αντίο» του Ολυμπιακού (pic)
Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Θανάσης Αντετοκούνμπο:
«Συγχαρητήρια στα παιδιά που είναι εδώ πέρα τα έδωσαν όλα. Το πρόγραμμα μας θα έλεγε κανείς κόντρα σε αυτές τι ομάδες πως την βατό, όμως αυτά τα ματς πρέπει να τα κερδίζεις. Έτσι όπως είναι ομάδα με αυτό που έγινε και την τελευταία στιγμή και με το ροτέισον και με τα παιδιά που δεν είναι εδώ μαζί μας ακόμα και με τον Ντίνο που δεν είναι εδώ μαζί μας έχουμε μπορέσει να καταφέρουμε με ότι έχουμε μαζί μας. Το πιο σημαντικό είναι ότι τα παιδιά τα έδωσαν και πραγματικά δείξαμε και από τον πάγκο και από μέσα ειδικά στο τρίτο και τέταρτο δεκάλεπτο ότι δεν έχει σημασία τίποτα μόνο η νίκη και μόνο η πρόκριση».
- για το τι άλλαξε μέσα στα αποδυτήρια στο ημίχρονο: «Θέλαμε να δείξουμε τι σημαίνει να εκπροσωπείς την χωρά. Μερικές φορές η θέληση για νίκη τα ξεπερνάει όλα, δεν ήταν μόνο η πρόκριση. Ποτέ σε όλα τα τουρνουά που έχω παίξει από το 2015 δεν έχουμε αποκλειστεί από την πρώτη φάση ασχέτως του ποιος είναι εδώ. Όπως είπε και ο κόουτς σε εμάς βλέπει τι κάνουμε, μιλήσαμε στα αποδυτήρια μεταξύ μας και βγήκαμε έξω να τα δώσουμε όλα».
- για το τι πήγε τόσο άσχημα στο πρώτο ημίχρονο και τόσο καλά στο δεύτερο: «Στο πρώτο ημίχρονο έχει να κάνει με το πολύ δυνατό παιχνίδι που έπαιζε η Νέα Ζηλανδία. Στο πρώτο ημίχρονο νομίζω πως παίζαμε απλά για να παίζουμε το δικό τους μπάσκετ. Ενώ στο δεύτερο ημίχρονο παίξαμε το δικό μας μπάσκετ, είμασταν πιο δυνατοί από αυτούς, και εμείς τους δείξαμε τι σημαίνει να παίζει δυνατά με τον δικό μας τρόπο και από την επίθεση και από την άμυνα».
- για την διαιτησία και στον χθεσινό αγώνα αλλά και γενικά στο τουρνουά: «Θα ήθελα να υπάρχει συνέπεια στα σφυρίγματα. Να μην είναι ένα ματς έτσι κι ένα αλλιώς. Κάποιες ομάδες έχουν μια ταυτότητα, θα παίξουν σκληρά κλπ. Σε ένα τέτοιο ματς θα πρέπει να υπάρχουν τα ίδια κριτήρια και στις δύο πλευρές».
- για το πως νιώθουν που πλέον δεν λογίζονται ως φαβορί: «Μπορούμε να χαρούμε επιτέλους μια νίκη, επειδή δεν μας θεωρούν φαβορί Το βλέπουν διαφορετικά στην Ελλάδα και διαφορετικά εκτός. Στο εξωτερικό φοβούνται να παίξουν εναντίον μας… Έχουμε θέσει κάποια στάνταρ, όταν κάποιος θέλει να κάνει πρωταθλητισμό πρέπει να έχει κάποια στάνταρ. Πιο πολύ καλό μάς έχει κάνει που δεν μας θεωρούν φαβορί».
- για την παρουσία του ίδιου στην Εθνική Ομάδα: «Έχω ξεφύγει λίγο από το ‘πρέπει’. Ζω τη ζωή που προσευχόμουν μια ζωή να ζήσω. Όταν βάζω ‘πρέπει’ και ζητάω παραπάνω, νιώθω μερικές φορές άσχημα. Παίζω μπάσκετ, είμαι εδώ, είναι καλά η οικογένειά μου. Δεν μπορώ να έχω ‘πρέπει’, ειδικά σε αυτή την Εθνική. Αυτό που ζητάω είναι τα παιδιά που είναι εδώ να τα προσέξετε, γιατί είναι το μέλλον της ομάδας. Δεν έχει σημασία τίποτα πέρα από το να τα δώσεις όλα, να είσαι δίπλα στους συμπαίκτες σου και ας ελπίσουμε ότι θα κερδίσεις. Κι όταν τελειώσει όλο αυτό να πεις «τα δώσαμε όλα και είναι οκ»».
- για τις υποδομές μπάσκετ στην Ελλάδα: «Οι Εθνικές ομάδες συνδέονται με την προσωπική ανάπτυξη του παίκτη. Δεν γίνεται η Εθνική ομάδα να έχει παικταράδες αν δεν υπάρχουν παίκτες στις ομάδες. Αυτό ξεκινά από τις ομάδες και τις υποδομές. Πρέπει να πετάξουμε τα παιδιά αυτά στα βαθιά. Όταν ήμουν νεότερος είχαμε Εθνική ομάδα Α’ και Εθνική ομάδα Β’. Αν μεγαλώσει και το πρωτάθλημά μας και δεν αναγκάσουμε πολλούς παίκτες να φύγουν αλλά τους κρατήσουμε στην Ελλάδα, μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση και να το δούμε αυτό σε λίγα χρόνια στην Εθνική. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ισπανία παίζει καλά. Ο Ρούμπιο έπαιζε επαγγελματικά από τα 14, τον πέταξαν μέσα και ας έκανε λάθη. Βάλτε να δείτε. Είναι ο Ρούμπιο, είναι ο Ντόντσιτς όμως… Όλα αυτά τα παιδιά μας κοιτάνε, λένε θέλω να γίνω σαν τον Γιάννη, τον Θανάση, τον Παπανικολάου και τον Παπαπέτρου, αλλά πάνε στις ομάδες τους και δεν παίρνουν την ευκαιρία. Δεν μιλάω για ευνοϊκή μεταχείριση. Ξέρω ότι όλοι κρινόμαστε από νίκες, τίτλους και μετάλλια, αλλά βάλτε τα παιδιά να παίξουν, γιατί χρειαζόμαστε σπόρους. Είναι σημαντικό για το μέλλον».