Ο Ντιλέινι ήταν ο 12ος παίκτης από τις ΗΠΑ σε 21 χρόνια για τους Καταλανούς, ο οποίος δεν κατάφερε να αποδώσει τα αναμενόμενα. Ποιοι είναι οι υπόλοιποι;
Γενικότερα η Μπαρτσελόνα έχει έναν θέμα με τον άσο της. Όσο για τους ξένους; Εκεί τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα αν βάλουμε στην εξίσωση τους παίκτες από τις ΗΠΑ. Γιατί μπορεί να έχουμε δει αθλητές όπως ο Νάτσο Ροντρίγκεθ, ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, ο Γιάκα Λάκοβιτς, ο Ρίκι Ρούμπιο, ο Μαρσελίνιο Χουέρτας και άλλους, όμως οι Αμερικανοί των Καταλανών είναι λες και τους έχουν καταραστεί.
Τα τελευταία 21 χρόνια, η Μπαρτσελόνα έχει υπογράψει 12 Αμερικανούς πλέι μέικερ και κάθε περίπτωση ήταν ξεχωριστή. Στην Ισπανία όμως μιλούν για φιάσκο!
Μπαρτσελόνα και Αμερικανός πλέι μέικερ είναι δύο έννοιες που από ότι φαίνεται δεν κολλάνε και τόσο μαζί.
Ειδικά μετά την περίπτωση του Μάλκολμ Ντιλέινι, ο οποίος άφησε στα κρύα του λουτρού την Μπαρτσελόνα για να δώσει τα χέρια με την Αρμάνι Μιλάνο για τις επόμενες σεζόν.
Ηρθε λοιπόν η καταμέτρηση της λίστας. Κάποια ονόματα τα θυμάστε, κάποια άλλα απλά έχουν διαγραφεί από την μνήμη σας.
Ας τους δούμε έναν έναν…
ΑΝΤΟΝΙ ΓΚΟΛΝΤΓΟΥΑΙΡ (1999-2000): Ο ύψους 1,81μ πλέον μέικερ έπαιξε και στα μέρη μας με την φανέλα του Ολυμπιακού. Αγωνίστηκε μαζί με τον Νάτσο Ροντρίγκεθ τους Καταλανούς και ήρθε στην Ισπανία ως ένας ηγέτης που έχει και παραστάσεις από το ΝΒΑ (Χόρνετς-Νάγκετς). Είχε 10,9 πόντους μέσο όρο και 1,7 ασίστ σε 47 παιχνίδια και έφτασε στην Μπάρτσα ως ο αντικαταστάτης του Σάσα Τζόρτζεβιτς.
ΜΑΙΚΛ ΧΟΚΙΝΣ (2000-01): Και αυτός έπαιξε στο Λιμάνι. Στο ίδιο ύψος με τον Γκόλντγουάιρ (1,81) σε ηλικία τότε 28 ετών. Ουσιαστικά ο αντικαταστάτης του πρώην Αμερικανού γκαρντ. Με εμπειρία επίσης από ΝΒΑ (Σέλτικς, Κινγκς, Χόρνετς, Καβς), ένας καλός αμυντικός με 6,3 πόντους και 2,6 ασίστ στην Μπάρτσα. Είχε δίπλα του όμως Σάρας, άρα ο χρόνος του άκρως περιορισμένος και ουσιαστικά δεν έλαμψε ποτέ με την παρουσία του αν και πανηγύρισε ένα πρωτάθλημα.
ΝΤΑΓΚ ΟΒΕΡΤΟΝ (2001-02): Πέρασε και δεν ακούμπησε ουσιαστικά ο ύψους 1,91μ γκαρντ, ο οποίος ήρθε στην Βαρκελώνη όντας 32 ετών. Προερχόταν από το ΝΒΑ (Νάγκετς, Σίξερς, Μάτζικ, Νετς, Σέλτικς, Χόρνετς) όμως έπαιξε στην Μπάρτσα μόλις 2 ματς με 7 πόντους μέσο όρο και 1,5 ασίστ.
ΣΑΜΟΝΤ ΟΥΙΛΙΑΜΣ (2005-06): Και αυτός λίγο παραπάνω από το 1,80 (λένε 1,86μ αλλά μην τα πιστεύετε αυτά). Στα 31 του πήγε στην Μπαρτσελόνα και ήταν από τις περιπτώσεις που δεν τα πήγαν και άσχημα με τους Καταλανούς για να τα λέμε και όλα. Και αυτός με παραστάσεις από το κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη (Χοκς, Σόνικς, Σέλτικς, Νάγκετς, Μάτζικ, Χόρνετς) και έπαιξε για καιρό μαζί με τον Βούγιανιτς, ο οποίος τραυματίστηκε και τον Σάδα. Είχε καλή χρονιά με 12,6 πόντους και 5,2 ασιστ σε 38 ματς, χωρίς όμως η Μπαρτσελόνα να σηκώνει κούπα.
ΕΝΤ ΚΟΤΑ (2005-06): Ούτε αυτός βοήθησε τρελά. Ο Αμερικανοπαναμέζος ήρθε για δύο μήνες στην Βαρκελώνη για τον τραυματισμένο Βούγιανιτς. Είχε 1,2 πόντους και περίπου μία ασίστ στα εννιά ματς και εννοείται δεν κάθισε την επόμενη σεζόν.
ΑΝΤΡΕ ΜΠΑΡΕΤ (2008-09): Από τις… ανακαλύψεις του Τσάβι Πασκουάλ. Στα 27 του με ύψος μόλις 1,75μ ο Αμερικανός βρέθηκε δίπλα στους Λάκοβιτς και Σάδα. Δεν πήρε και μπόλικη… εμπιστοσύνη από τον Τσάβι για αυτό και οι 2,8 πόντοι και 1,3 ασίστ κατά μέσο όρο σε 27 ματς που αγωνίστηκε.
ΤΖΕΪΚΟΜΠ ΠΟΥΛΕΝ (2013-14): Τον θυμάστε σίγουρα για το… φονικό του τρίποντο. Λέει πως είναι 1,82μ και ήρθε στην Βαρκελώνη από την Βίρτους Μπολόνια σε ηλικία 24 ετών. Έπαιξε μαζί με Σάδα και Χουέρτας. Δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, έγραψε ιστορία με το 12/15 τρίποντα απέναντι στην Βαγιαδολίδ τον Μάρτιο του 14, αλλά οι 6,6 πόντοι του σε 39 παιχνίδια ήταν και η αιτία να μην μακροημερεύσει.
ΤΑΪΡΙΣ ΡΑΙΣ (2016-17): Στην Ελλάδα τον αγαπάνε πολύ. Στην Μπαρτσελόνα λένε πως δεν θέλουν να τον βλέπουν. Οι Ισπανοί λένε πως τα έσπασε με τον Μπαρτζώκα για αυτό δεν μπόρεσε να γίνει αυτός που περίμεναν. Τεράστιο κασέ και σε 34 ματς είχε 11,8 πόντους κατά μέσο όρο με 3,3 ασίστ. Έφυγε με βαριά καρδιά αν και περίμεναν υπερβολικά πολλά από τον ίδιο.
ΑΛΕΞ ΡΕΝΦΡΟ ΚΑΙ ΧΑΒΙΕΡ ΜΑΝΦΟΡΝΤ (2016-17): Ο πρώτος μετά από Βαγιαδολίδ, Μπασκόνια και Μανρέσα ήρθε στην Μπάρτσα. Χτύπησε και δυστυχώς δεν μπόρεσε να παίξει παρά μόλις 23 παιχνίδια έχοντας 6 πόντους και 2 ασίστ. Ο δεύτερος ήρθε για την θέση του, τον είδαμε ελάχιστα (25 ετών και 1,91μ). Δεν θα θυμάται κανείς τους 1,7 πόντους κατά μέσο όρο του.
ΦΙΛ ΠΡΕΣΕΪ (2017-18): Έφτασε στα 27 του, έπαιξε σε 25 παιχνίδια. Τον θυμάται κανείς; Σίγουρα ελάχιστοι. Είχε 4,6 πόντους κατά μέσοι όρο, αγωνίστηκε μαζί με τον Ερτέλ, όμως δεν μπόρεσε ποτέ να δικαιώσει τους Σίτο Αλόνσο και Πέσιτς.