Παναθηναϊκός: Είναι η καλύτερη άμυνα η επίθεση;

Παναθηναϊκός: Είναι η καλύτερη άμυνα η επίθεση;

Οι Πράσινοι είναι «καυτοί» στο επιθετικό κομμάτι, όμως άκρως προβληματικοί στα μετόπισθεν, με τον Ρικ Πιτίνο να έχει «πληγές» στο ρόστερ του που είναι πολύ δύσκολο να τις επουλώσει.

Έτσι όπως δομήθηκε το καλοκαίρι ο Παναθηναϊκός, το ερώτημα ήταν εάν θα μπορούσε ο Αργύρης Πεδουλάκης να ενσωματώσει στην φιλοσοφία του (σκεπτόμενο μπάσκετ με αμυντική προσήλωση) τόσους επιθετικούς παίκτες.

Επιλογές του ή μη, οι αθλητές που κλήθηκε να διαχειριστεί, είχαν ως πρώτο μέλημά τους να επιτεθούν και στη συνέχεια αμυνθούν. Στην δεύτερη εποχή Πιτίνο στον Παναθηναϊκό, οι ρόλοι δεν άλλαξαν και πολύ.

Αντιθέτως οι Πράσινοι συνέχισαν να είναι αναποτελεσματικοί στο αμυντικό κομμάτι, καθώς δεν είναι τα πάντα θέμα διάθεσης αλλά και ικανότητας.

Και ο Αμερικανός Hall of Famer έχει στην διάθεσή του παίκτες με επιθετικό ένστικτο, οι οποίοι μπορούν να δημιουργήσουν θέματα σε κάθε άμυνα εάν βρεθούν σε καλή μέρα. Με τα μετόπισθεν όμως; Τι γίνεται;

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Ο Παναθηναϊκός έχει το τρίτο χειρότερο παθητικό σε όλη την Ευρωλίγκα καθώς σε 24 παιχνίδια έχει δεχτεί 2028 πόντους, δηλαδή 84,5 κατά μέσο όρο. Από κάτω τους είναι μόνο η Χίμκι με 86,1 πόντους κατά μέσο όρο και η τελευταία Άλμπα με 86,9!

Το οξύμωρο στην περίπτωση του Παναθηναϊκού (όπως και στις άλλες δύο ομάδες) είναι πως οι Πράσινοι σε 24 ματς στην κανονική διάρκεια της Ευρωλίγκας, φορτώνουν τα αντίπαλα καλάθια με 87 πόντους κατά μέσο όρο! Και το κάνουν με χαρακτηριστική άνεση, χωρίς βέβαια αυτό να αποφέρει πάντα το ανάλογο κέρδος.

Γιατί γίνεται όμως αυτό;

ΠΟΛΛΕΣ ΚΑΤΟΧΕΣ, ΑΔΥΝΑΜΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Ο Παναθηναϊκός παίζει ένα γρήγορο μπάσκετ που βασίζεται κατά πολύ στο ταλέντο του Νικ Καλάθη αναφορικά με την οργάνωση του παιχνιδιού. Ο τρόπος που βρίσκει τους ελεύθερους συμπαίκτες του, οι πάσες έτοιμα καλάθια που δίνει και ο ρυθμός με τον οποίο επιτίθεται η ομάδα του, είναι μερικές από τις αιτίες που οι παίκτες του Πιτίνο έχουν τέτοια αποτελεσματικότητα μπροστά.

Οι Πράσινοι αρέσκονται στο λεγόμενο… early offence (γρήγορες αλλά όχι βιαστικές επιθέσεις), που έχουν ως συνέπεια την αύξηση των κατοχών. Όσο πιο γρήγορα επιτεθείς εσύ, τόσο περισσότερο χρόνο θα έχει ο αντίπαλος. Εν αντιθέσει λοιπόν με τις ομάδες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς (μετρ των γεμάτων επιθέσεων), η ομάδα του Τριφυλλιού δεν θα περιμένει την λήξη του 24αριού για να επιτεθεί. Αυτό μπορεί να γυρίσει και ως… μπούμερανγκ γιατί η έλλειψη αθλητικότητας σε μία ομάδα, δεν την αφήνει να αμυνθεί σωστά στην συνέχεια.

Βγάζει μάτι αυτό στους Πράσινους. Πριν έρθει ο Ράουτινς (ο οποίος δεν αγωνίζεται και πολύ) και με το… παρκάρισμα του Νίκου Παππά, η ελληνική ομάδα είχε να διαχειριστεί μία ελλιπέστατη περιφέρεια στο κομμάτι της άμυνας. Ο προπονητής της έπρεπε να βρει τον τρόπο να κρύψει την αδυναμία του… κάκιστου Φριντέτ, αλλά και να αποφύγει την συνύπαρξή του στην ίδια πεντάδα με τον Ράις. Εάν υπήρχε αξιόλογο μπακ απ του Καλάθη, θα μπορούσε να δημιουργήσει δυάδες που θα έκρυβαν την αδυναμία τους στην άμυνα.

ΧΩΡΙΣ ΣΚΙΑΧΤΡΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΜΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ

«Είναι η αχίλλειος πτέρνα μας όλη τη σεζόν και δίνουμε τρίποντα στον αντίπαλο. Αφήνουμε την άλλη ομάδα να ακουμπάει τη μπάλα στο ζωγραφιστό και δίνουμε τρίποντα μετά τις περιστροφές μας. Είχαμε δώσει έμφαση να μην γίνει αυτό απόψε, αλλά δεχτήκαμε 14 τρίποντα. Όταν σουτάρουν με 52% στο δίποντο και 48% στο τρίποντο, δεν θα κερδίσεις πολλά παιχνίδια» σχολίασε ο προπονητής του Παναθηναϊκού μετά την ήττα από την Βαλένθια στην Ισπανία, αναδεικνύοντας με τον πιο γλαφυρό τρόπο το πρόβλημα των Πρασίνων.

Όπως προείπαμε ο Παναθηναϊκός είναι αποτελεσματικός στην επίθεση. Ο Παπαγιάννης έχει βρει μπροστά τον δρόμο του και είναι φορές που ψηλά έχει την άνεση να κόψει τον αντίπαλό του. Τι γίνεται στην άμυνα ένας εναντίον ενός όμως; Ο «Big Pappa» δεν μπορεί να ακολουθήσει τους γρηγορότερους αντιπάλους του, ενώ δεν έχει την ευχέρεια να… σπρώξει τα βαριά κορμιά. Την ίδια ώρα ο Βουγιούκας δεν υπολογίζεται και τόσο και ο αθλητικός Ουάιλι έχει πέσει στο ροτέισόν του Πιτίνο, ο Μπέντιλ αποκτάει λεπτά συμμετοχής για τους παραπάνω λόγους. Δυνατό κορμί, αθλητικός, διαθέτει καλύτερα πλάγια βήματα.  Δεν είναι σέντερ όμως, και ούτε ο Μήτογλου είναι, ο οποίος το κορυφαίο του ματς αμυντικά το έκανε επάνω στον Γκρεγκ Μονρό στο Μόναχο.

Είναι αυτό όμως μόνο το πρόβλημα; Ο Παναθηναϊκός ζει με την επιθετικότητα του Ντεσόν Τόμας στο «4». Ο Αμερικανός ήταν μαγικός απέναντι στην Ζενίτ και πέτυχε 27 πόντους. Παραμένει όμως ο γνωστός Τόμας που δεν τον λες και… εξολοθρευτή στην άμυνα. Η περίπτωσή του, συν τα βαριά πόδια του Παπαγιάννη, σε συνάρτηση με αυτά που γράψαμε παραπάνω για Ράις-Φριντέτ και την έλλειψη του «σκιάχτρου» στο «5», αναγκάζουν τον Ρικ Πιτίνο να είναι αντιμέτωπος με το ερώτημα: Μήπως η καλύτερη άμυνα για την ομάδα του είναι η επίθεση;

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ