Ρώσοι, Τούρκοι και Ισπανοί ανοίγουν την ψαλίδα, την ώρα που το ευρωπαϊκό μπάσκετ αδυνατεί να ακολουθήσει. Στο 1/4 τα μπάτζετ Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού σε σχέση με ΤΣΣΚΑ, Φενέρ, Ρεάλ, Μπάρτσα, Εφές!
Ρωσικές, τουρκικές, αλλά και ισπανικές ομάδες έχουν ανοίξει εντυπωσιακά την ψαλίδα στα μπάτζετ στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, προκαλώντας μια πολύ ιδιαίτερη και διόλου θετική για την πορεία της Ευρωλίγκας κατάσταση. Πλέον οι «μεγάλοι» έχουν αρχίσει να ξεφεύγουν, ανεβάζοντας παράλληλα τις τιμές ακόμη και παικτών μικρότερης ποιότητας. Ενώ ταυτόχρονα αντιβαίνουν κάθε κανόνα του Financial Fair Play της διοργάνωσης.
Εως τώρα η Ευρωλίγκα κλείνει τα μάτια στη συγκεκριμένη υπόθεση. Βάζει κάποια υποτυπώδη πρόστιμα στους συλλόγους που ξεφεύγουν στα οικονομικά τους, αλλά κυρίως για τα μάτια του κόσμου και σίγουρα όχι τόσο σημαντικά, που να τους προβληματίσουν.
Η περίπτωση της ΤΣΣΚΑ Μόσχας και του συμβολαίου στον Κώστα Κουφό είναι απλώς η επιβεβαίωση του κανόνα. Με τους Ρώσους, αλλά και τους υπόλοιπους συλλόγους που ανοίγουν την κάνουλα με τα ευρώ, να δείχνουν ότι υπερομάδες θα συνεχίσουν να δημιουργούνται. Δίνοντας έτσι τη δυνατότητα ακόμη και σε… πυροτεχνήματα, όπως η Νταρουσάφακα, να μπαίνουν στη διοργάνωση και να σκορπούν χρήματα δίχως μέτρο.
Με βάση την προκήρυξη της Ευρωλίγκας, οι ομάδες πρέπει να έχουν εξασφαλισμένα από εμπορικά και άλλα δικαιώματα τουλάχιστον το 35% του συνολικού μπάτζετ τους. Αντιστοιχία που ειδικά ομάδες όπως οι ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η Φενέρ, η Εφές και αρκετές ακόμη, ούτε καν την πλησιάζουν. Με αποτέλεσμα το χάσμα να μεγαλώνει. Φυσικά και ο Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός πληρώνουν πρόστιμα, καθώς ειδικά στην Ελλάδα το μπάσκετ είναι καθαρά… χόμπι για τους ιδιοκτήτες. Μια μαύρη τρύπα που ρίχνουν λεφτά και χάνονται. Με μηδενική δυνατότητα επιστροφής ή έστω ισοσκελισμού. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι τα ελληνικά μπάτζετ φτάνουν σχεδόν το 1/4 μιας ΤΣΣΚΑ, μιας Φενέρ, μιας Ρεάλ, μιας Μπαρτσελόνα και μιας Εφές. Γιατί αυτές είναι οι πραγματικές διαφορές…
Την ίδια στιγμή η εντός συνόρων κόντρα του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό στερεί από τους συλλόγους της Ευρωλίγκας τη δυνατότητα δημιουργίας ενός ισχυρού μετώπου που θα μπορούσε να αιτηθεί αλλαγές στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς είναι σαφές ότι η πλειοψηφία των ομάδων επιθυμούν, είτε εξορθολογισμό των μπάτζετ είτε αύξηση των εσόδων από την Ευρωλίγκα. Και αυτή τη στιγμή δεν γίνεται τίποτε από τα δύο. Με τους πλούσιους να σκορπούν αρειμανίως και τους λιγότερο πλούσιους να βολεύονται με τα «υπολείμματα» και να πανηγυρίζουν όταν μπαίνουν στην 8άδα…