Ο Παναθηναϊκός επικράτησε με άνεση της Μπουντούτσνοστ με 87-67 και προκρίθηκε στα playoffs της Euroleague. Το «10» αναλύει τα σημεία κλειδιά της νίκης και τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι Pitino και Καλάθης.
Ο Παναθηναϊκός τα κατάφερε! Ολοκλήρωσε μια από τις πιο επικές ανατροπές των τελευταίων χρόνων στη και προκρίθηκε – μάλιστα ως έκτος – στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Πριν από περίπου 45 ημέρες, το συγκεκριμένο κατόρθωμα έμοιαζε σε όλους μας ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Η ομάδα παρέμενε βυθισμένη στην εσωστρέφεια, δεν μπορούσε να σταυρώσει νίκη εκτός έδρας και κάθε εβδομάδα, ο στόχος της οκτάδας απομακρυνόταν ολοένα και περισσότερο.
Ο σοφός λαός μας βέβαια αναφέρει, πως η ελπίδα πεθαίνει πάντοτε στο τέλος. Σε γενικές γραμμές το ίδιο ισχύει και στην Ευρωλίγκα. Ένας μήνας αληθινά καλού μπάσκετ είναι συνήθως ικανός ώστε να φέρει τα πάνω κάτω στη βαθμολογία, εξαιτίας του υψηλού ανταγωνισμού ανάμεσα στους οργανισμούς αλλά και του σφιχτού προγράμματος, που δεν επιτρέπει εφησυχασμούς.
Στο Τριφύλλι ωστόσο, πολλά έχουν διαφοροποιηθεί από το ξεκίνημα της σεζόν. Η αλλαγή στη τεχνική ηγεσία, φαίνεται πως είχε ευεργετικά αποτελέσματα για το σύλλογο. Ο Rick Pitino κατόρθωσε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να συμμαζέψει μια πελαγωμένη ομάδα, να μεταδώσει τη φλόγα του στη μέχρι πρότινος απογοητευμένη εξέδρα και να διασώσει, μια φαινομενικά «χαμένη» χρονιά.
Οι αδιαμφισβήτητες προπονητικές του ικανότητες σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη αύρα του, αποτέλεσαν μια καινούρια συνθήκη η οποία επανέφερε την πίστη στο εσωτερικό του οργανισμού. Βέβαια κατά τη ταπεινή μου γνώμη, τα εύσημα πρέπει να αποδοθούν πρώτα στους μπασκετμπολίστες. Από τη δική τους απόδοση άλλωστε, εξαρτώνται σχεδόν τα πάντα. Εκ του αποτελέσματος είναι πλέον φανερό, πως μάλλον αδικούσαν τους εαυτούς τους με τις εμφανίσεις τους στην αρχή της σεζόν.
Για να περάσουμε σιγά σιγά στον αγώνα, νομίζω ότι η σχετικά αδύναμη Buducnost δεν θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στα όνειρα πρόκρισης του Τριφυλλιού. Ο Αμερικανοϊταλός coach μας εξήγησε στη συνέντευξη τύπου, πως στόχος των Πρασίνων ήταν να απαγορεύσουν τα πολλά σουτ τριών πόντων στους αντιπάλους τους και να περιορίσουν τις ευκαιρίες για τρέξιμο στον αιφνιδιασμό.
Αυτό φυσικά μεταφράζεται σε έγκαιρες αμυντικές επιστροφές και ασφυκτική πίεση στη περιφέρεια. Οι φιλοξενούμενοι αντέδρασαν εισάγοντας αρκετές φορές τη μπάλα στο κεντρικό διάδρομο ειδικά μετά από καταστάσεις pick n roll, όμως όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Pitino, το γεγονός αυτό ήταν ένα καλά υπολογισμένο ρίσκο από πλευράς Παναθηναϊκού.
https://streamable.com/27xbg
Στην επίθεση τώρα τα κουκιά είναι σχετικά μετρημένα, με τους γηπεδούχους να επιμένουν σε όσα στοιχεία μπορούν αποδεδειγμένα να εκτελέσουν σε ικανοποιητικό βαθμό. Η μπάλα μεταφέρθηκε για άλλη μια φορά στο χαμηλό Post, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως ορμητήριο για να ξεκλειδωθούν οι υπόλοιπες δράσεις της πράσινης ανάπτυξης. Ο Pitino δίνει μεγάλο βάρος στα δυναμικά screens, καθώς θεωρεί πως μόνο με αυτόν τον τρόπο οι παίκτες του θα αναγκαστούν να εισέλθουν σε διαδικασία κίνησης και ταυτόχρονα, θα αυξηθούν τα ποσοστά ευστοχίας τους. Η φράση «stop taking stupid fucking shots» (εννοώντας προσπάθειες απομόνωσης με την υπόλοιπη επίθεση στατική) νομίζω ότι είναι πια, μια από τις αγαπημένες του.
https://streamable.com/uwp2v
Δείτε για παράδειγμα μια πολύ όμορφη floppy action, μετά το time out. Ο εξαιρετικός Kilpatrick ξεκινά από το ύψος της μπασκέτας, περνάει από δύο (stagger) screens και εφορμά προς την ρακέτα.
Τέλος πρέπει να γίνει ειδική μνεία στα αδιανόητα επιτεύγματα του Νικ Καλάθη, ο οποίος τον τελευταίο καιρό έχει κυριολεκτικά βαλθεί να τρελάνει τη στατιστική. Κόντρα στη Buducnost κατέγραψε ένα εκπληκτικό triple double (11 πόντοι, 12 rebound, 18 assists), με νούμερα που παραπέμπουν περισσότερο στο μαγικό κόσμο του ΝΒΑ. Για τον Έλληνα guard τα έχουμε ξαναπεί – η ικανότητα του να εντοπίζει το παραμικρό ρήγμα στα αντίπαλα μετόπισθεν, αλλά και να εκμεταλλεύεται στο έπακρο τα κοψίματα των συμπαικτών του αποτελεί κάτι το μοναδικό. Ο Παναθηναϊκός διαθέτει στο ρόστερ του, τον κορυφαίο pass first point guard των ευρωπαϊκών γηπέδων. Μεγάλη υπόθεση.
https://streamable.com/hfrog
Το πρώτο στιγμιότυπο, αντιπροσωπεύει μια από τις πιο κλασικές δράσεις του Τριφυλλιού. Ο ψηλός (Gist) προσποιείται πως θα ανέβει στην περιφέρεια, είτε για screen στη μπάλα (Καλάθης), είτε για pin down screen στα πλάγια (Kilpatrick). Την τελευταία στιγμή αλλάζει κατεύθυνση, κόβοντας προς το καλάθι.