To 10.gr αναλύει το παιχνίδι του Ολυμπιακού με την Φενερμπαχτσέ – Οι Ερυθρόλευκοι ψάχνουν έναν ολοκληρωμένο αθλητή, με υψηλότερη απόδοση στα μετόπισθεν συγκριτικά με αυτούς που ήδη διαθέτουν.
Το απόγευμα της Πέμπτης, ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να προσεγγίσει τα στάνταρ της απόδοσης που μας έχει συνηθίσει το τελευταίο διάστημα και ηττήθηκε φυσιολογικά από την Φενέρ με τελικό σκορ 90-75.
Είναι δεδομένο πως το κάθε ανεπιτυχές αποτέλεσμα συνοδεύεται από την δική του στεναχώρια, αποτελώντας ταυτόχρονα αφορμή για ειλικρινή αποτίμηση και αυτοκριτική. Παρόλα αυτά, το επικίνδυνο – όπως αποδείχτηκε – ταξίδι στο Βόσπορο δεν θέτει τους Ερυθρόλευκους εκτός στόχων.
Ο σύλλογος εξακολουθεί να παραμένει στις παρυφές της τέταρτης θέσης, ενώ η διαφορά στο σκορ είναι ουσιαστικά αδιάφορη – έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάταξη, οι δύο μονομάχοι αποκλείεται να ισοβαθμήσουν. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική ομάδα έχασε εκτός έδρας από έναν πιο ταλαντούχο αντίπαλο, ο οποίος παίζει εδώ και καιρό το καλύτερο μπάσκετ της διοργάνωσης. Η ήττα ήταν σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενη – δεν πειράζει, συμβαίνουν αυτά στον αθλητισμό.
Από το ξεκίνημα της σεζόν, η Φενέρ στρογγυλοκάθεται στην κορυφή οποιοδήποτε στατιστικού δείκτη σχετίζεται με την συνολική ευστοχία (efg%, TS%). Ο τρόπος με τον οποίο διαβάζει την άμυνα και τιμωρεί τα πιθανά miss match που δημιουργούνται, είναι κυριολεκτικά υποδειγματικός. Προσθέστε σε αυτό και την ικανότητα των παικτών της, να βάζουν την μπάλα στο παρκέ και να επιτίθενται με συνέπεια στα αμυντικά close outs – ένα στοιχείο, που για παράδειγμα λείπει από τον Ολυμπιακό.
Ο Ομπράντοβιτς έχει κατασκευάσει ένα σύνολο, που υπηρετεί πιστά την προπονητική του φιλοσοφία. Η Φενέρ αντιπροσωπεύει μια ψυχρή υπολογιστική μηχανή, η οποία θα εκμεταλλευτεί και την παραμικρή αδυναμία του αντιπάλου.
Ο David Blatt επισήμανε μετά το τέλος του αγώνα τον μεγάλο αριθμό των λαθών. Σίγουρα διαδραμάτισαν τον ρόλο τους (16 για τους φιλοξενούμενους), όμως η παράμετρος της άμυνας αποδείχτηκε εξίσου καθοριστική. Το efg% = 73,5% των Τούρκων, είναι κυριολεκτικά μια αδιανόητη επίδοση (μέσος όρος = 61,5%).
Το παραπάνω στιγμιότυπο στο οποίο ο Guduric ξεπερνά μάλλον άκοπα τον προσωπικό του αμυντικό, μας φέρνει στην κουβέντα περί μεταγραφής. Ο Ολυμπιακός υποτίθεται πως αναζητά έναν guard με έφεση στην άμυνα, ώστε να αντιμετωπίσει τα ζητήματα στην περιφερειακή του γραμμή.
Είναι ενδεικτικό πως στην χθεσινή αναμέτρηση, η τριάδα Green/Ali/Σλούκας σκόραραν μαζί 42 ολόκληρους πόντους. Βέβαια ένας παίκτης που απλώς πιέζει την μπάλα και διακρίνεται στα μετόπισθεν, δεν μπορεί να σταθεί απαραίτητα στο επίπεδο της Ευρωλίγκας. Χρειάζονται και άλλα πραγματάκια. Ας πούμε καλό θα ήταν να βοηθά στην οργάνωση του παιχνιδιού ή να σουτάρει με αξιοπρεπή ποσοστά από την περίμετρο.
Που θέλω να καταλήξω με όλα αυτά; Η στελέχωση μιας ομάδας είναι μια πολύπλοκη διαδικασία. Μην παρασύρεστε από το «φωτοστέφανο» της άμυνας – ένας τρομερός αμυντικός δεν σημαίνει ότι κατ’ ανάγκη θα είναι εξίσου καλός και τους υπόλοιπους τομείς ενός αγώνα, ούτε πως θα βελτιώσει νομοτελειακά την συνολική εικόνα των Πειραιωτών, μόνο και μόνο επειδή έχουμε διαγνώσει το συγκεκριμένο πρόβλημα. Οι Ερυθρόλευκοι ψάχνουν έναν ολοκληρωμένο αθλητή, με υψηλότερη απόδοση στα μετόπισθεν συγκριτικά με αυτούς που ήδη διαθέτει.
Υπάρχουν βέβαια και καλά νέα από την ήττα. Ο Ολυμπιακός δείχνει σιγά σιγά πως ανεξαρτητοποιείται από την επιρροή του διδύμου Σπανούλης/Πρίντεζης. Κόντρα στην Φενέρ κατόρθωσε να πετύχει 112,8 πόντους στις 100 κατοχές – ένα νούμερο που απέχει αρκετά από τον μέσο όρο του στη διοργάνωση ( 98,9 πόντοι ανά 100 κατοχές). Σε γενικές γραμμές, η αντίδραση των φιλοξενούμενων στις επιθετικές παγίδες των Τούρκων ήταν σωστή.
Η πρώτη φάση είναι χαρακτηριστική – ο Kalinic μετακινείται στην περιοχή των ελευθέρων βολών, με σκοπό να μην επιτρέψει στον Σπανούλη να εφορμήσει κάθετα στον κεντρικό διάδρομο. Ο Σέρβος αδιαφορεί πλήρως για τον προσωπικό του αντίπαλο, με αποτέλεσμα ο Παπανικολάου να ευστοχήσει για τρεις. Το εν λόγω project προχωράει μια χαρά.