Η προετοιμασία του Ολυμπιακού για το ντέρμπι των αιωνίων Part1 (pics/vid)

Η προετοιμασία του Ολυμπιακού για το ντέρμπι των αιωνίων Part1 (pics/vid)

Τα μειονεκτήματα της ζώνης 2-3 και πιθανοί τρόποι αντιμετώπισης.

Χρόνια πολλά, καλή χρονιά με υγεία σε όλους. Το 2019 έφτασε –  ελπίζω να ξεκουραστήκατε και να χαλαρώσατε όσο μπορούσατε, διότι η αγωνιστική δράση συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Μπροστά μας έχουμε το θρυλικό ντέρμπι της Γηραιάς Ηπείρου, το οποίο διεξάγεται σε μια χρονική συγκυρία ιδιαίτερη κρίσιμη για αμφότερους τους αντιπάλους. Μετά την αναπάντεχη ήττα στην Τουρκία ο Ολυμπιακός φιλοδοξεί να επιστρέψει στις νίκες ώστε να διατηρηθεί στο κατόπι της μαχητικής Εφές, με απώτερο φυσικά σκοπό την εξασφάλιση της προνομιούχας τέταρτης θέσης και του πλεονεκτήματος έδρας στα playoffs. Από την άλλη ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στο ξεκίνημα ενός καινούριου εγχειρήματος, επιθυμώντας να επιβεβαιώσει – πρώτα στον εαυτό του – ότι η σπουδαία επικράτηση κόντρα στην ΤΣΣΚΑ, δεν αποτελούσε απλώς ένα πυροτέχνημα. Το σκηνικό έχει στηθεί ιδανικά – προμηνύεται κυριολεκτικά ματσάρα.

Στα δύο παιχνίδια με τον Rick Pitino στον πάγκο τους, οι Πράσινοι πρόλαβαν να μας παρουσιάσουν ορισμένα στοιχεία που εδράζονται στην προπονητική φιλοσοφία του Αμερικανοιταλού coach. Με βάση λοιπόν το εξαιρετικά μικρό δείγμα αγώνων που έχουμε στην διάθεση μας, θα προσπαθήσουμε στα δύο μέρη του παρόντος κειμένου να μπούμε στα παπούτσια του τεχνικού επιτελείου των Ερυθρόλευκων και να προετοιμάσουμε κατάλληλα την ομάδα μας, για το επερχόμενο ντέρμπι. Με άλλα λόγια θα εξετάσουμε τρόπους αντιμετώπισης της άμυνας ζώνης 2-3 και της άμυνας triangle and two, που αντιπροσωπεύουν τις εισαγωγικές πινελιές του Pitino στις δέκα περίπου ημέρες παρουσίας του στην Ελλάδα.

Τα μειονεκτήματα της άμυνας ζώνης

Σε γενικές γραμμές, όλες οι ζώνες μοιράζονται ορισμένες κοινές αδυναμίες.

1) Είναι σχεδιασμένες για να προστατεύουν το ζωγραφιστό – κατά συνέπεια είναι ευάλωτες στο περιφερειακό σουτ. Οι Πειραιώτες κατατάσσονται στην μέση της σχετικής λίστας στην Ευρωλίγκα – εκτελούν 21 τρίποντα ανά παιχνίδι με ποσοστό 37,7%

2) Απέναντι στην ζώνη, η επίθεση είναι εκείνη που διαλέγει τα μαρκαρίσματα. Οι αμυντικοί είναι υπεύθυνοι για μια συγκεκριμένη περιοχή του γηπέδου – έτσι η επίθεση μπορεί εφόσον το επιδιώξει, να τοποθετήσει τον πιο ταλαντούχο παίκτης της απέναντι στο χειρότερο αντίπαλο αμυντικό.

3) Οι ζώνες βασίζονται κυρίως στην επικοινωνία και στην ομαδική προσπάθεια των αθλητών. Ένας και μοναδικός αδύναμος κρίκος αρκεί, ώστε να οδηγήσει στην ολοκληρωτική απορρύθμιση τους.

Εφαρμογές

Η σημαντικότερη αδυναμία της ζώνης 2-3 είναι το High Post και πιο ειδικά, η περιοχή των ελεύθερων βολών.

Σε αυτή την θέση ο επιθετικός έχει την δυνατότητα να βλέπει όλο το γήπεδο και να αποφασίζει κατάλληλα για την επόμενη κίνηση του. Μπορεί πασάρει, να σουτάρει ή να επιτεθεί με ντρίμπλα, καθώς βρίσκεται «ενδιάμεσα» από τους χώρους ευθύνης των αμυνόμενων. Συνήθως εδώ τοποθετείται ο Center, ο οποίος έχει την δυνατότητα λόγω του ύψους του να βλέπει πάνω από τα υψωμένα χέρια των αντιπάλων. Η δημιουργική ικανότητα του Nikola Milutinov, αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της αναμέτρησης. Παρόλα αυτά, ο Ολυμπιακός δεν είναι υποχρεωμένος να περιοριστεί μονάχα στον Σέρβο ψηλό. Οποιασδήποτε μπασκετμπολίστας του ρόστερ μπορεί να πασάρει με ταχύτητα και ασφάλεια την μπάλα, πρέπει να μετακινηθεί στο High Post. Σε αυτήν την περίπτωση η ανεπτυγμένη αίσθηση της πάσας, προηγείται του καθαρού ύψους. Πρίντεζης/Βεζένκοφ ακόμα και κάποιος από τους guard, θέτουν σοβαρή υποψηφιότητα για αναλάβουν την εν λόγω δουλειά.

Μια διαφορετική μέθοδος για να διασπαστεί η ζώνη, αφορά τις λεγόμενες πίσω γραμμές. Οι δύο μπασκετμπολίστες που βρίσκονται κοντά στην baseline, πρέπει συνεχώς να εκτελούν κινήσεις προς το High Post. Η ενδιάμεση αυτή θέση που αναφέραμε νωρίτερα μένει πολλές φορές κενή, καθώς είναι δύσκολο να καλυφθεί από αμφότερες τις γραμμές ζώνης. Δείτε στο βίντεο πόσο εύκολα προκύπτει ελεύθερο σουτ.

https://streamable.com/5obw7

Ο κεντρικός αμυντικός της πίσω τριάδας διστάζει να ανέβει γρήγορα προς τα πάνω, διότι η βασική του ευθύνη είναι να προστατεύει την ρακέτα από ενδεχόμενα κοψίματα. Επιπλέον αν η κίνηση εκτελεστεί από την αδύνατη πλευρά (αντίθετα δηλαδή από την μπάλα), διευκολύνεται ακόμα περισσότερο η γωνία της πάσας.

Η επικίνδυνη εσωτερική γωνία

Μια επίσης αποδοτική στρατηγική, είναι η επίθεση στην πλάτη της ζώνης. Από διάταξη 1-3-1 ο μπασκετμπολίστας της baseline (4) μετακινείται αμέσως στην εσωτερική γωνία. Μόλις υποδεχτεί την μπάλα, έχει στην διάθεση του μια πλειάδα επιλογών:

  • Πάσα στον συμπαίκτη που κόβει προς το καλάθι (5) από το ύψος των ελεύθερων βολών,
  • Midrange σουτ ή επίθεση με ντρίμπλα στους αφύλαχτους χώρους της ζώνης.
  • Πάσα στην περιφέρεια μόλις ενεργοποιηθεί η παγίδα της ζώνης – θυμηθείτε πως η άμυνα 2-3 επιδιώκει πάση θυσία να απομακρύνει από το συγκεκριμένο σημείο. To double team είναι σχεδόν νομοτελειακό και φυσιολογικά θα πρέπει να αναμένεται από την επίθεση.

Η εσωτερική γωνία συνήθως καταλαμβάνεται από κάποιον επιθετικό με έφεση στο σκοράρισμα, ο οποίος ταυτόχρονα μπορεί να πασάρει και να εκτελέσει drives προς το ζωγραφιστό. Ο Γιώργος Πρίντεζης φαντάζει ως ο ιδανικός υποψήφιος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ